Hlavní obsah

Fermentované potraviny: ideální na hubnutí, trávení, imunitu

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Lepší stravitelnost a vyšší výživová hodnota. Tím jsou charakteristické fermentované potraviny. Navíc skvěle chutnají a vycházejí přímo z naší české tradice! Víme o dalších přednostech – třeba zásadním vlivu na hubnutí.

Článek

Fermentované potraviny prošly tzv. mléčnou fermentací, kvašením. Jedná se o proces, kdy se bakterie v potravě živí cukrem a škrobem, čímž vytvářejí kyselinu mléčnou. To uchovává potravinu dlouho čerstvou a vytváří prospěšné enzymy, vitaminy skupiny B, omega-3 mastné kyseliny a různé kmeny probiotik. Všechno dohromady pak představuje skutečný elixír zdraví pro celé tělo.

Je libo jogurt nebo rychlokvašky?

Lidé u nás i po celém světě jedí mléčně kvašené potraviny již po staletí. A vědí proč. Kvašení zachovává v potravinách cenné živiny a formuje je do lépe stravitelné podoby. Proto tradiční kysané zelí či rychlokvašky nebo domácí kysané mléčné výrobky prospívají trávení a chováme je jako jedinečné národní dědictví.

Podle Petry Schäferové, výživové odbornice ze společnosti Fitkouč, pravidelná konzumace těchto potravin zlepšuje stav různých kožních i trávicích problémů. MUDr. David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny doporučuje alespoň jednou denně malou misku kvašené zeleniny, třeba právě kysaného zelí: „Jedna taková porce odpovídá celému balení probiotik v kapslích.“ Známými zástupci fermentovaných potravin jsou jogurty, kefíry, sýry, tvaroh, zmiňované kysané zelí a kvašená zelenina obecně. A jistě znáte asijské speciality, například nápoj kombucha či zelí kimči.

Foto: marekuliasz, Shutterstock.com

Fermentované potraviny pomohou s pletí, trávením i srdečními obtížemiFoto: marekuliasz, Shutterstock.com

Co vám pravidelná konzumaci fermentovaných potravin přinese?

1. Posílíte imunitu

Kvašené potraviny přinášejí do trávicího systému prospěšné bakterie jménem probiotika, která v něm nastolují bakteriální rovnováhu. V knize „Zdravé střevo“ David Frej uvádí, že konzumace probiotik dokáže ovlivnit zácpové a průjmové stavy nebo vznik rakoviny tlustého střeva či střevní záněty.

„Probiotika se podílejí na zvládnutí patogenů přítomných v potravě, podporují imunitní systém, pozitivně ovlivňují infekce, ekzémy, astma a alergie, tlumí laktózovou intoleranci, žaludeční vředy, hladinu tuků v krvi a záněty. Takže také zabraňují vzniku kardiovaskulárních onemocnění, podporují vstřebávání vápníku a posilují tak kosti,“ rozvádí lékař. Ačkoliv účinky jednotlivých potravin stále nejsou dostatečně ověřeny klinickými studiemi, vliv na mikroflóru a s ním spojené pozitivní účinky na zdraví a obranyschopnost jsou nezpochybnitelné.

Foto: Svetlana Lukienko, Shutterstock.com

K výrobě domácího jogurtu nepotřebujete jogurtovač. Vystačíte si s mlékem a pár lžícemi jogurtu s živou kulturouFoto: Svetlana Lukienko, Shutterstock.com

2. Lépe využijete živiny a snáze zhubnete

Mléčně kvašené potraviny nastolují rovnováhu střevních bakterií a zajišťují dostatek zažívacích enzymů. Díky tomu tělo absorbuje více živin ze zkonzumovaných potravin. To znamená, že si organismus vybere, co potřebuje, a zbytek bez problémů vyloučí.

Zbavíte se zácpy, zažívacích problémů a při současné úpravě jídelníčku zefektivníte snahy o hubnutí. Je totiž k ničemu, když jíte, jak byste měli, ale organismus nedokáže živiny zužitkovat a vyloučí je jako odpad! Pravidelným pojídáním potravin vzniklých jako produkt mléčného kvašení situaci srovnáte a uvedete všechny trávicí procesy do harmonie. Výsledek? Tělo bude fungovat, jak má – a s tím souvisí i úprava hmotnosti.

3. Ušetříte peníze

Každodenní konzumace kvašených pochoutek podpoří celkové zdraví a pravděpodobně vám ušetří peníze za doplňky stravy i léky. A přitom nemusí být vůbec nákladná. S pomocí kuchyňské či mořské soli zkvasíte mnoho potravin velmi levně a přímo doma. Jako věrný příklad poslouží třeba u nás tolik oblíbené „kvašáky“, kyselé zelí nebo jiná kvašená zelenina. Doma si můžete připravit i jogurt (a nepotřebujete ani jogurtovač – vystačíte si s mlékem a pár lžícemi jogurtu s živými kulturami).

Chcete vyzkoušet i něco trochu nevšedního, s nádechem exotiky? „Tibetskou houbu k výrobě kefíru obvykle seženete zdarma, neboť se velmi snadno množí, a tak každý, kdo ji sám používá, velmi rád kousek daruje,“ radí Petra Schäferová. „Kvalitní domácí kefír pak doma za několik hodin vznikne pouze za cenu mléka, které k jeho výrobě použijete,“ dodává.

Foto: Wollertz, Shutterstock.com

Snadná příprava, pohodlné skladování, svěží chuť. Tím vším se vyznačují fermentované potravinyFoto: Wollertz, Shutterstock.com

A jaké zkušenosti máte s fermentovanými potravinami vy?

Reklama

Související témata:

Načítám