Hlavní obsah

Našli jsme krásnou letní módu od velikosti 42!

Foto: F&F

I baculkám to může slušet v dobrém střihu a veselé barvěFoto: F&F

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánujete se celé léto schovávat ve volných, pytlovitých šatech? Věříte, že si nic jiného s vaší silnější postavou beztak nemůžete dovolit? Jste na omylu. Ano, vybrat padnoucí a dobře vypadající oblečení vám dá bezpochyby větší práci než ženám s „běžnou“ velikostí. To ale neznamená, že byste měly na módu rezignovat. Takže výmluvy stranou a pojďte si vybrat.

Článek

Přestože se nabídky nadměrné módy stále lepší (spousta módních řetězců chystá speciální plus size řady), dámy s kily navíc se stále ještě musí prohrabávat „pytloidními“ oblečky, které připomínají zástěry. Kromě nedostatku oblečení v jiných velikostech, než je 34–40, ale bojujeme i s faktem, že se chtějí boubelky často v oblečení schovávat. Tím neříkáme, že byste se s postavou XXL měly rvát do minisukní a upnutých topů, ale vybírejte oblečení, které vaši postavu kopíruje, nikoli zahaluje. Silnější postava pod vrstvou látky zkrátka nezmizí.

Naučte se pracovat s vlastními proporcemi

Samozřejmě neexistují jednotné předpisy, kterými by se měly majitelky oblých křivek řídit. Základem všeho je poznat typ své postavy a doslova si „našprtat“ pravidla, která vám s výběrem těch správných střihů poradí. Pokud si v tomto směru ještě stále nevíte rady, podívejte se na článek Naučte se oblékat podle typu postavy!.

Nespoléhejte jen na černou

Určitě znáte poučku o zeštíhlující černé. Ano, tahle barva dokáže opticky ubrat kila, opravdu v ní ale chcete strávit celé léto? „Důležitější než barva je střih, a především také materiál,“ říká stylistka Lenka Machková a dodává: „Barvám se proto není nutné vyhýbat, opatrné buďte jen na světlé barvy, zejména bílou, a na kritická místa neumísťujte divoké vzory nebo potisky.“ Výraznější barvu přitom oblékejte zásadně na vaše štíhlejší partie.

Kousky, ve kterých se budete cítit dobře i s kily navíc

U topů je důležité, ale byly z lehkých materiálů. Vršky by měly být splývavé, ale opět mějte na paměti, že by neměly být příliš volné. „Pro silnější postavy nejsou také vhodná úzká ramínka, skvělým tipem na letní nákupy jsou naopak vzdušné košile bez rukávů,“ doplňuje stylistka.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): topy H&M, 480 Kč a Asos, 780 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): top Kiyonna, 1400 Kč a sukně Asos, 1100 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): kalhoty H&M, 699 Kč a šaty Asos, 950 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): oboje Takko, halenka 699 Kč, vpravo triko 479 Kč a kalhoty 599 KčFoto: archiv firem

Spousta boubelek se vyhýbá šatům jako čert kříži, právě tento kousek oblečení vám ale může v létě prokázat nejlepší službu. „Vzdušené šaty v délce nad kolena s lehce projmutým pasem a širšími rameny jsou velmi vděčné, stejně tak dlouhé maxi šaty, které budou lehce kopírovat vaši postavu. Vždycky je lepší, když jsou trochu stažené, ať už pod prsy – tím skvěle zamaskujete větší bříško – nebo v pase. Zůstane tak zachována silueta těla,“ vysvětluje Lenka Machková. Opticky zeštíhlí také véčkové výstřihy.

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): oba topy H&M, 499 Kč a 199 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): oboje Asos, 880 Kč a 2500 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): oboje Halens, top 949 Kč a šaty 1899 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): oba topy H&M, 470 Kč a 790 KčFoto: archiv firem

Vhodným letním kouskem jsou samozřejmě i sukně, pokud máte silnější stehna a zadeček, dejte přednost áčkovým střihům nebo splývavým materiálům. Můžete se pochlubit poměrně štíhlou dolní polovinou těla? Pořiďte si pouzdrovou sukni a doplňte ji tmavším topem.

Slušet vám budou také kalhoty rovného střihu nebo kraťasy v délce nad kolena. Pakliže se cítíte dobře ve volnějších střizích, klidně do nich jděte, jen je doplňte upnutějším vrškem. V oblečení by měla vždy platit rovnováha. Dobře funguje také spojení užších kalhot a delšího volnějšího topu nebo tuniky.

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): šaty Igigi, 2500 Kč a 2360 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): oboje H&M, šaty 800 Kč a šortky 470 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): sukně Kiyonna, 1600 Kč a sukně Asos, 1100 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): oba topy Kioynna, 1100 Kč a 1500 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): oboje Asos, šaty 1250 Kč a overal 720 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): topy H&M, oboje za 499 KčFoto: archiv firmy

Nepodceňujte doplňky!

Tam, kde musíte být střídmější s volbou barev a potisků, se nezapomeňte „rozšoupnout“ s doplňky. Možná vám připadají zbytečné, ale věřte, že hrají velkou roli. Malou inspiraci najdete ve článku Outfity s doplňky i bez nich: Vidíte ten rozdíl?. Barevná psaníčka, zářivé boty na podpatku, výrazné náhrdelníky i náramky – tohle všechno se u vás musí vyskytovat ve velkém.

A na závěr? I dámy s korpulentnějšími postavami se mohou stát módními ikonami! Stačí se podívat na XXL bloggerku Stephanii nebo zaoblenou Taneshu. A proto zkoušejte, pátrejte a experimentujte!

Reklama

Načítám