Hlavní obsah

Natálie: Kvůli nosu se jí smáli, plastika jí změnila život

Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Reklama

Natálie dobře ví, jaké to je, když se vám spolužáci smějí kvůli vzhledu. U ní to byl křivý nos, který jí zůstal jako důsledek úrazu. Když ze školy odešla a posměšky dětí utichly, začal vadit nos jí samotné.

Článek

Říká se, že děti umí být k sobě kruté a Natálie to může potvrdit. Právě hrbol na nose, který jí po nehodě zůstal, se stal důvodem nepříjemných poznámek, které musela od spolužáků snášet. Postupem času začala svůj nos vnímat jako svůj obrovský nedostatek a začala se za něj stydět a jak sama přiznává, stal se její osobní posedlostí.

Hlídala jsem nos na každém kroku

„Snažila jsem se nos zakrývat a s lidmi komunikovat tak, aby si ho mohli všimnout co nejméně,“ vypráví. Jenže neustálé otáčení se a přemýšlení, zda je hrb vidět či nikoli, pro ni začalo být dost vyčerpávající. Navíc se to výrazně podepsalo i na jejím sebevědomí. Cítila se nehezká – a to i přes fakt, že jí rodina i kamarádi říkali, že to vůbec není tak strašné a že to jako velký problém vnímá jen ona sama. Kdykoli se podívala do zrcadla, byla nešťastná. Jednoho dne se rozhodla, že to vyřeší radikálně a objednala se na rhinoplastiku.

Komu pomůže rhinoplastika?

Rhinoplastika, čili plastická operace nosu, nemusí být jen čistě estetickou záležitostí. „Operace nosu bývá často indikována u mladších klientek nebo klientů, kterým jejich tvar nosu od mládí nevyhovuje, ve druhém případě to bývá v důsledku poúrazové deformace nosu, kdy zpravidla dochází i k obtížnému dýchání. Operace nosu se provádí buď pouze v měkkých částech, to znamená špičce nosu, nebo kompletně, přičemž je korigován i kostěný skelet nosu. Výsledkem by měl být přirozený tvar a dobrá dýchací funkce,“ vysvětluje prof. MUDr. Pavel Brychta, CSc. plastický chirurg a přednosta Kliniky popálenin a plastické chirurgie ve Fakultní nemocnici Brno.

Foto: Archiv redakce

Od rozhodnutí, že podstoupí operaci, šlo všechno velmi rychle a Natálie se hned objednala na konzultaci k MUDr. Peteru OndrejkoviFoto: Archiv redakce

Plastická operace byla řešením

Natálie vzala plastickou operaci jako krok k lepší budoucnosti. „Věděla jsem, že jen když budu spokojena sama se sebou, tak mne bude okolí také vnímat jako spokojenou, vyrovnanou a krásnou.“

Objednala se na konzultaci k MUDr. Peterovi Ondrejkovi v Medicom Clinic, který jí vysvětlil celý postup rhinoplastiky i to, co Natálku čeká v průběhu rekonvalescence. Před operací pak přišla nervozita, ale vše se seběhlo tak rychle, že na přílišné přemýšlení vlastně nezbýval čas.

Foto: Archiv redakce

První krůčky k novému nosu a s ním i k novému životuFoto: Archiv redakce

Co musela vydržet?

Prostředí kliniky, pan doktor Ondrejka i sestřičky jí byli natolik nápomocní, že si pobyt na klinice nakonec příjemně užila. Přispěl k tomu i fakt, že po zákroku měla minimální bolesti. „Operace probíhala v celkové anestezii. Upravili jsme hrbol a špičku nosu, kostru nosu jsme zúžili. Slečna Natálie je s výsledkem spokojená a díky operaci se zlepšila i průchodnost nosu,“ říká MUDr. Peter Ondrejka.

I když vše proběhlo lépe, než si Natálie představovala, musela něco vydržet. Například nějaký čas mohla dýchat jenom ústy, dva týdny měla sádru na nose a hematomy na obličeji. Ale výsledek stál rozhodně za to.

Foto: Archiv redakce

Jak můžete vidět, díky operaci je Natálie nejen krásnější, ale také usměvavějšíFoto: Archiv redakce

Po dvou týdnech wow!

Po dvou týdnech přišel konečně den, kdy lékaři Natálce sundali z nosu sádru. Byla to ta chvíle, kdy konečně uviděla svůj nový nos… Ještě ve chvíli, kdy šla sádra dolů, jí prolétla hlavou myšlenka, zda se jí bude líbit, jak bude vypadat. Když viděla výsledek, vypadlo z ní jen „wow“. A po tváři se jí začaly kutálet slzy štěstí. Dokonce ji napadlo, že nos vypadá líp, než si kdy vůbec představovala.

Díky novému nosu se jí změnilo v životě hodně věcí. „Cítím neskutečnou úlevu. Už si nemusím dávat pozor na každý svůj pohyb! Zmizely nepříjemné pocity a strach z toho, že všichni sledují jen můj nos. Mám díky tomu vyšší sebevědomí, jsem spokojená a mnohem šťastnější,“ svěřuje se Natálie. Její spokojenosti s novým vzhledem si všimlo i okolí a ze všech stran se jí dostává komplimentů, což ji samozřejmě hodně těší.

Foto: Archiv redakce

Konečně chvíle, kdy se nový nos „vyloupl“ ze sádry. A byl ještě hezčí, než si Natálie vůbec dovedla představitFoto: Archiv redakce

 Přemýšleli jste někdy o plastické operaci? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám