Hlavní obsah

Naučte se správně topit dřevem. Ušetříte!

Foto: thinkstock

Pohoda a romantika u kamen na dřevo vás bude bavit ještě víc, když budete vědět, že šetříteFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spousta českých domácností kvůli levnějšímu provozu topí v rodinných domech dřevem. Jen tak otvíráte dvířka a házíte do kotle polena, nebo umíte vytápět správně a ekologicky? Ne? Tak vás to naučíme!

Článek

Staré kotle, které neodpovídají požadavkům na ekologické vytápění, zmizely koncem minulého roku z obchodů, a během několika let vás ani doma povinná výměna kotlů na tuhá paliva nemine. Bez starostí zatím mohou být pouze majitelé malých krbových kamen, krbů a chalupářských kamínek. Cílem povinné změny je snížit množství škodlivých emisí ve vzduchu a zvýšení účinnosti kotlů.

Topíte poleny? Potřebujete zplynovací kotel

„Oboje je pozitivní změnou. Negativní jsou vyšší pořizovací náklady, ale existuje několik dotačních programů, které finančně podporují nákup moderních kotlů,“ upozorňuje Ing. Jiří Horák z Výzkumného energetického centra na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava.

Preferované jsou zplynovací kotle, jejichž účinnost je skutečně velmi vysoká. Cena zplynovacích kotlů na dřevo začíná okolo 35 tisíc korun, ale jejich provoz je ekonomičtější, takže se část vložených nákladů ročně majitelům vrátí. Jeden prostorový metr nejlevnějšího sypaného dřeva pořídíte již za cenu od 250 korun. A přibližně 2,5 kilogramů suchého dřeva vydá stejné množství energie jako jeden kubík zemního plynu. Mluvíme ale o dřevu opravdu suchém. Jen to je totiž k topení vhodné.

Foto: Technická univerzita Ostrava

Ve výzkumném energetickém centru se zkoumá hoření všech druhů dřevinFoto: Technická univerzita Ostrava

Umění topit

Topení vlhkým dřevem je neekonomické, a dokonce kotel poškozuje. Jeden kilogram dřeva z čerstvě pokáceného stromu obsahuje až 0,5 litru vody. Při spalování mokrého dřeva se tak voda v kotli nejprve ohřívá, pak vypařuje, dřevo se usuší, a teprve poté začíná hořet a topit. Přicházíte tak o spoustu energie, navíc dřevo enormně dehtuje a kromě kotle zanáší i komín, což může způsobit velké problémy. A do ovzduší jde více škodlivin. A jaký čas je třeba k vysušení čerstvého dřeva? Liší se podle jeho tvrdosti, ale základní doba je v podstatě totožná.

Foto: Harrie Leenders

Woodstocker je designový dřevník vyrobený z nízkolegované oceli (corten steel) v kombinaci s pozinkovanými stojnami. Základní jednotka pojme až 1,3 m^3 dřeva. Cena okolo 37 000 Kč, přídavný díl 25 000 KčFoto: Harrie Leenders

Foto: Kluh

Estetické kompaktní řešení z lehké a pevné konstrukce (průměr od 1,9 m a výška 2 m) a střechou z pozinkovaného plechu, které můžete doplnit podlahovým roštem. Cena podle velikosti od 8280 KčFoto: Kluh

Foto: Nábytek MP Interiér

Lehké přístřešky na dřevo, určené do prostoru i k přistavení ke stěně, najdete v nabídce hobbymarketů i dodavatelů dřevěných staveb v různých cenových kategoriíchFoto: Nábytek MP Interiér

Dřevo sušte nejméně rok

„Dřevo se má minimálně jeden rok sušit venku pod přístřeškem nebo v dobře větrané, ale nevytápěné místnosti. Při takovém postupu je dřevo usušené kvalitně a topí ekonomicky,“ říká David Kluh ze společnosti KLUH, s. r. o., která vyrábí dřevníky. Pokud neskladujete dřevo přímo v domě, můžete si pořídit hned několik variant dřevníků: jako přístavky k domu nebo k umístění do zahrady. „Je důležité, aby byly zastřešené a dobře větratelné, podmínkou je také zamezení přístupu vlhka od země," dodává odborník.

Foto: Technická univerzita Ostrava

Spalování vlhkého dřeva zadehtuje kotelFoto: Technická univerzita Ostrava

A jak tedy správně topit?

Pro kvalitní spalování je lepší přikládat častěji a po menších dávkách, to se uplatňuje u kotlů, kde je palivo dopravováno do ohniště automaticky. A zajistit dobrý přívod vzduchu do ohniště. Při jeho nedostatečném množství dochází k dušení. Takový oheň sice déle hoří, ale kvalita spalování je nízká a zvyšuje se produkce emisí. „Je nutné nechat palivo vždy dostatečně rozhořet. Na kvalitní spálení 1 kilogramu dřeva je potřeba asi 10 kubíků vzduchu,“ vypočítává Ing. Jiří Horák.

Foto: Thinkstock

Správně suché dřevo topí ekonomickyFoto: Thinkstock

Jak řešíte úsporné topení dřevem vy?

Reklama

Související témata:
Emise
Zplodiny

Načítám