Hlavní obsah

Naučte se tajný trik pro dokonalé maso! Vyladí pečeni, křupavý bůček i slaninu

Foto: Tomáš Rubín

Černá káva perfektně podtrhne výraznou chuť masa a dodá mu lehce kouřovou příchuť

Nebudeme vás déle napínat, naší tajnou ingrediencí pro dokonalou chuť masa je káva! Dodá mu totiž jemnou, lehce kouřovou chuť, která sluší trhanému hovězímu, křupavému bůčku i slaninové marmeládě.

Článek

Gurmáni, zbystřete, máme pro vás recepty na tři poctivá jídla, která téměř bez práce zajistí parádní úspěch u všech masožroutů! Glazovaný bůček, který je na povrchu křupavý a uvnitř krásně šťavnatý, slaninovou marmeládu (ano, slyšíte dobře) s karamelizovanou cibulí, co je báječná do sýrových sendvičů, a konečně trhané hovězí, které použijete do tortill, burgerů i baget. Dáte si s námi?

Glazovaný bůček v kávové marinádě

Na 4 porce potřebujete: 450 g bůčku, 1 silné espresso, 2 lžíce medu, lžičku koření pěti vůní (směs skořice, badyánu, hřebíčku, fenyklu a sečuánského pepře), 4 lžíce sójové omáčky, lžíci rýžového octa, drcené chilli, 3 stroužky česneku. K podávání: rýže nebo nudle, sezam, jarní cibulku

Foto: Tomáš Rubín

Sladko-pálivá marináda šťavnatému bůčku ohromně sluší

Postup: Z masa odstraňte kůži a nakrájejte ho na 1–1,5centimetrové tenké plátky, které ještě rozkrojte na velikost sousta. Přímo v hrnci je pak naložte do marinády z kávy, medu, koření pěti vůní (pokud ho nemáte, použijte alespoň skořici a pepř), sójové omáčky, octa, chilli a nasekaného česneku. Nechte alespoň hodinu (lépe ale do druhého dne) marinovat. Poté maso zalejte hrnkem vody a bez pokličky za občasného míchání zprudka vařte, až se vypaří většina tekutiny. Kousky pak napíchejte na špejle a z obou stran opečte pod grilem nebo v hodně vyhřáté troubě.

Uvařte nudle či rýži, maso posypejte sezamem a jarní cibulkou a sledujte, jak rychle tyto špízy mizí!

Tip: Co si budeme povídat, správně připravený bůček zláká svou šťavnatostí nejednoho dietáře na scestí! Zkuste i grilovaný bůček po vietnamsku nebo pečený bůček na 3 způsoby.

Slaninová marmeláda

Potřebujete: 300 g anglické slaniny, 5 cibulí (asi 450 g), 6 lžic třtinového cukru, 1 silné espresso, 2 lžíce balzamika, hrnek vody, sůl, pepř. Na sendviče: chléb, máslo, oblíbený sýr

Foto: Tomáš Rubín

Pozor, kombinace másla, rozteklého sýru a výrazné slaninovo-cibulové marmelády je silně návyková!

Postup: Slaninu nakrájejte na proužky a nechte pomalu vyškvařit. Až zezlátne, kromě 2 lžic odstraňte všechen tuk (ten můžete použít na jiné jídlo), přidejte na půlkolečka pokrájenou cibuli a ještě asi 15 minut smažte, aby cibule změkla. Zasypejte cukrem, zalejte kávou, balzámovým octem a vodou a osolte. Za občasného míchání vařte asi 40 minut doměkka, až má směs konzistenci džemu. Opepřete a případně dochuťte další solí a octem. V lednici vám tato pikantní pochutina vydrží asi týden, ale z mé zkušenosti se nedožije ani druhého dne :-).

Slaninová marmeláda je dokonalá v kombinaci s rozteklým sýrem, proto s ní pomažte krajíc chleba, obložte sýrem a přiklopte druhým chlebem. Oba krajíce zvenku potřete máslem a pečte na pánvi nebo v troubě dozlatova.

Tip: Slaninovou marmeládu servírujte k sýrům a grilované zelenině nebo použijte na slané koláče a do různých sendvičů.

Trhané hovězí

Na 4 porce potřebujete: 550 g zadního hovězího, 2 lžičky sladké nebo uzené papriky, ½ lžičky pálivé papriky, ½ lžičky skořice, 4 stroužky česneku, 1 cibuli, 1 silné espresso, 2 lžíce pomerančové šťávy, 2 lžíce hnědého cukru, lžičku soli. K podávání: tortilly, zakysanou smetanu, rajčata, červenou cibuli, koriandr, avokádo, limetku

Foto: Tomáš Rubín

Uspořádejte doma mexickou party! Trhané hovězí maso je perfektní třeba na filmové večery, protože si každý do tortilly nandá přesně to, co mu chutná

Postup: Maso pokrájejte na asi 5centimetrové kostky a obalte ve směsi paprik, skořice, nasekaného česneku a cibule, kávy, pomerančové šťávy, cukru a soli. Nechte nejlépe do druhého dne marinovat a poté přiklopené pečte 2–3 hodiny při 180 °C doměkka. Čas od času otočte a polejte výpekem. Upečené maso pak dvěma vidličkami natrhejte na vlákna.

Podávejte se zbylým výpekem, tortillami, limetkovou šťávou, smetanou, avokádem a salátem z rajčat, cibule a koriandru.

V čem připravit espresso?

Foto: archiv firem

S plnoautomatickým kávovarem budete mít vždy čerstvě namletou kávu a perfektně našlehanou mléčnou pěnu pouze pomocí stisknutí jednoho tlačítka. Na foto (zleva): De´Longhi, 22 990 Kč, Bosch, 23 490 Kč

Foto: archiv firem

Kávu zase tak často nepijete a u kuchyňských spotřebičů vám záleží i na jejich designu? Pak vybírejte z pákových espress, která dostanete i v krásných retro designech. Na foto (zleva): Ariete, 4599 Kč, Ceramic Blade, 2499 Kč

Foto: archiv firem

Moderní plnoautomatické přístroje uspokojí i nejnáročnější kávové fajnšmekry. Investujte do kvalitního nerezového kávovaru, který vám připraví kávu jako v nejlepší kavárně. Na foto (zleva): De´Longhi, 45 990 Kč, Nivona, 25 999 Kč

Slyšeli jste už o marinování masa v kávě?

ynezorPumanzeSaNyknalC