Hlavní obsah

Šťavnatý bůček 3x jinak. Vyzkoušejte tuto křupavou dobrotu!

Foto: Greta Blumajerová

Tyhle šťavnaté masové dobroty si připravíte téměř bez práce!

Jak s naprostým minimem vynaloženého úsilí získat na povrchu křupavou a uvnitř nádherně šťavnatou pečínku? Vsaďte na bůček! Vracejí se k němu i v luxusních restauracích, tak proč ho nezkusit také?

Článek

Na vepřový bok u nás spousta lidí zanevřela, protože dříve bylo často obtížné sehnat jiný kus masa, nicméně dnes se pomalu opět dostává do obliby. A důvod? Připravíte z něj voňavou pečínku plnou lahodné šťávy, a to téměř bez práce, a ještě za velmi příznivou cenu! Nám chutná nejen po česku s cibulovým výpekem, ale i s francouzskými bylinkami, asijskou marinádou nebo jako vietnamská bún chả.

Kořeněný asijský bůček

Na 4 porce potřebujete: 800 g vepřového boku, 1/3 hrnku sójové omáčky, 3 stroužky česneku, lžíci nastrouhaného zázvoru, ½ lžičky skořice, ½ lžičky drceného chilli, 1/3 hrnku hnědého cukru, 3 lžíce octa, 2 jarní cibulky

Foto: Greta Blumajerová

Křupavé plátky v kořeněné marinádě lákají už svou neodolatelnou vůní, ale co teprve, až je ochutnáte!

Postup: Maso dejte na půl hodiny zamrazit, aby se lépe krájelo, a poté je ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky. Čím tenčí budou, tím bude maso křupavější. Alespoň na půl hodiny (klidně i přes noc) ho pak naložte do marinády ze sójové omáčky, prolisovaného česneku, nastrouhaného zázvoru, skořice, chilli, cukru a octa. Plátky pak rozložte v jedné vrstvě na pečicí papír a pečte 30 minut při 180 °C. Otočte a pečte dalších 30 minut, až jsou plátky pěkně křupavé.

Mezitím si na plotně svařte zbylou marinádu na hustý sirup, kterým můžete maso potírat. Podávejte posypané nasekanou jarní cibulkou s rýží a zeleninou nebo rýžovými nudlemi.

Česká klasika s kmínem a cibulí

Na 4 porce potřebujete: 700 g vepřového boku, 3 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, 1/4 lžičky kmínu, 250 ml vody

Foto: Greta Blumajerová

Českou klasikou v podobě šťavnaté pečínky a silného výpeku s cibulí také nic nezkazíte

Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C. Kůži nařezejte tenkým nožem do husté mřížky a do masa vetřete česnek utřený se lžičkou soli a kmínem. Cibuli nakrájejte na klínky, dejte na dno pekáčku, osolte a maso na ni položte. Podlejte 250 ml vody a dejte na 2–2,5 hodiny péct.

Podle potřeby přidávejte vodu a maso polévejte vypečenou šťávou. Podávejte s cibulovým výpekem, čerstvým chlebem, okurkami a hořčicí nebo špenátem a bramborovým knedlíkem.

Tip: Maso bude křupavější a rychleji se propeče, když ho předem pokrájíte na menší kousky.

Bylinková masová roláda po francouzsku

Na 4–6 porcí potřebujete: tenčí plát vepřového boku (asi 1300 g), 2 lžíce čerstvého tymiánu, lžíci čerstvé šalvěje, lžičku soli, 5 stroužků česneku, lžíci olivového oleje

Foto: Greta Blumajerová

Na povrchu krásně křupavá a uvnitř plná šťávy, taková je roláda s česnekem a bylinkami

Postup: Troubu vyhřejte na 220 °C. Tymián a šalvěj nasekejte najemno a utřete se solí, olejem a prolisovaným česnekem. Maso směsí potřete (lžičku si nechte na povrch), pevně zarolujte, zajistěte provázkem a potřete zbylou marinádou.

Dejte do trouby a pečte 20 až 30 minut, až se maso na povrchu zatáhne a zezlátne. Přikryjte alobalem, teplotu stáhněte na 180 °C a pečte ještě asi 1,5 až 2 hodiny doměkka. Čím déle budete bůček péct, tím bude křupavější. Podávejte se šťouchanými bramborami.

Dopřejete si také občas vepřový bůček, nebo se podobným lákadlům snažíte raději vyhýbat?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.