Hlavní obsah

Šťavnatý bůček 3x jinak. Vyzkoušejte tuto křupavou dobrotu!

Foto: Greta Blumajerová

Tyhle šťavnaté masové dobroty si připravíte téměř bez práce!

Jak s naprostým minimem vynaloženého úsilí získat na povrchu křupavou a uvnitř nádherně šťavnatou pečínku? Vsaďte na bůček! Vracejí se k němu i v luxusních restauracích, tak proč ho nezkusit také?

Článek

Na vepřový bok u nás spousta lidí zanevřela, protože dříve bylo často obtížné sehnat jiný kus masa, nicméně dnes se pomalu opět dostává do obliby. A důvod? Připravíte z něj voňavou pečínku plnou lahodné šťávy, a to téměř bez práce, a ještě za velmi příznivou cenu! Nám chutná nejen po česku s cibulovým výpekem, ale i s francouzskými bylinkami, asijskou marinádou nebo jako vietnamská bún chả.

Kořeněný asijský bůček

Na 4 porce potřebujete: 800 g vepřového boku, 1/3 hrnku sójové omáčky, 3 stroužky česneku, lžíci nastrouhaného zázvoru, ½ lžičky skořice, ½ lžičky drceného chilli, 1/3 hrnku hnědého cukru, 3 lžíce octa, 2 jarní cibulky

Foto: Greta Blumajerová

Křupavé plátky v kořeněné marinádě lákají už svou neodolatelnou vůní, ale co teprve, až je ochutnáte!

Postup: Maso dejte na půl hodiny zamrazit, aby se lépe krájelo, a poté je ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky. Čím tenčí budou, tím bude maso křupavější. Alespoň na půl hodiny (klidně i přes noc) ho pak naložte do marinády ze sójové omáčky, prolisovaného česneku, nastrouhaného zázvoru, skořice, chilli, cukru a octa. Plátky pak rozložte v jedné vrstvě na pečicí papír a pečte 30 minut při 180 °C. Otočte a pečte dalších 30 minut, až jsou plátky pěkně křupavé.

Mezitím si na plotně svařte zbylou marinádu na hustý sirup, kterým můžete maso potírat. Podávejte posypané nasekanou jarní cibulkou s rýží a zeleninou nebo rýžovými nudlemi.

Česká klasika s kmínem a cibulí

Na 4 porce potřebujete: 700 g vepřového boku, 3 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, 1/4 lžičky kmínu, 250 ml vody

Foto: Greta Blumajerová

Českou klasikou v podobě šťavnaté pečínky a silného výpeku s cibulí také nic nezkazíte

Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C. Kůži nařezejte tenkým nožem do husté mřížky a do masa vetřete česnek utřený se lžičkou soli a kmínem. Cibuli nakrájejte na klínky, dejte na dno pekáčku, osolte a maso na ni položte. Podlejte 250 ml vody a dejte na 2–2,5 hodiny péct.

Podle potřeby přidávejte vodu a maso polévejte vypečenou šťávou. Podávejte s cibulovým výpekem, čerstvým chlebem, okurkami a hořčicí nebo špenátem a bramborovým knedlíkem.

Tip: Maso bude křupavější a rychleji se propeče, když ho předem pokrájíte na menší kousky.

Bylinková masová roláda po francouzsku

Na 4–6 porcí potřebujete: tenčí plát vepřového boku (asi 1300 g), 2 lžíce čerstvého tymiánu, lžíci čerstvé šalvěje, lžičku soli, 5 stroužků česneku, lžíci olivového oleje

Foto: Greta Blumajerová

Na povrchu krásně křupavá a uvnitř plná šťávy, taková je roláda s česnekem a bylinkami

Postup: Troubu vyhřejte na 220 °C. Tymián a šalvěj nasekejte najemno a utřete se solí, olejem a prolisovaným česnekem. Maso směsí potřete (lžičku si nechte na povrch), pevně zarolujte, zajistěte provázkem a potřete zbylou marinádou.

Dejte do trouby a pečte 20 až 30 minut, až se maso na povrchu zatáhne a zezlátne. Přikryjte alobalem, teplotu stáhněte na 180 °C a pečte ještě asi 1,5 až 2 hodiny doměkka. Čím déle budete bůček péct, tím bude křupavější. Podávejte se šťouchanými bramborami.

Dopřejete si také občas vepřový bůček, nebo se podobným lákadlům snažíte raději vyhýbat?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama