Hlavní obsah

Návod na bezbolestný rozchod? Máme ho! Stačí dodržet 6 pravidel

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prožili jste spolu nějaký čas, bylo to fajn, ale teď je z nějakého důvodu konec. Už s partnerem být nechcete. Jak ale udělat za vztahem tečku, jak se s ním rozejít? Máme návod, jak na to, aby to bylo co nejméně bolestné.

Článek

Rozchody nejsou nikdy příjemné, ale někdy se promění v naprosté peklo. Řev, hádky, házení špíny jeden na druhého, naschvály... Tak to přece nechcete, že? Můžete se s partnerem rozejít i jinak, stačí dodržet následující pravidla.

1. Rozmyslete si to

První krok je pořádně si promyslet, zda to opravdu chcete. Je rozchod opravdu řešením vašich potíží? Partner vás může začít přemlouvat, abyste změnili názor, a pokud si svým rozhodnutím nebudete jistí, snadno se necháte umluvit. Jenže takto slepované vztahy jen málokdy fungují lépe než předtím, protože je zachvátí nejistota, nedůvěra, ukřivděnost a podobně.

Když si nebudete jistí, může se stát i to, že po čase rozchodu začnete litovat. A možná se budete chtít vrátit. Ale ani tohle většinou moc nefunguje. Buď už návrat není možný, nebo je vztah předešlým rozchodem nehezky poznamenaný.

Takže tady opravdu platí známé pořekadlo „dvakrát měř, jednou řež“.

2. Jedině osobně

Zapomeňte na e-maily, telefonáty nebo esemesky. Když jste s někým chodili, nebo dokonce žili, rozchod z očí do očí je to minimum, co si zaslouží. Snažit se tomu vyhnout pomocí telefonu nebo počítače je zaprvé srabáctví, zadruhé neúcta k protějšku.

Jestliže se bojíte scén, zkuste to udělat na neutrální půdě – v restauraci, v parku, prostě někde, kde jsou lidé. Před těmi by se mohl partner trochu držet a nepouštět emoce tak divoce ven. Prvotní šok zpracuje bez scén, a než se dostanete domů, při troše štěstí alespoň částečně vychladne.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Rozcházejte se vždycky osobně. Je to otázka úcty i sebeúctyFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Řekněte důvod, ale…

Otázka, která samozřejmě přijde, je „proč“. Partner bude chtít vědět, z jakého důvodu od něj chcete odejít. A má právo na odpověď.

Ať už je důvod jakýkoli, zkuste mu ho podat co nejšetrněji a co nejvíc „viny“ vzít na sebe. Vysvětlete, jak se cítíte, proč potřebujete vztah ukončit, ale zkuste se vyvarovat vět začínajících „ty jsi“. Mluvte spíš o sobě než o něm. Neříkejte „ty jsi dělal to nebo nedělal ono“, ale raději zkuste začít „já potřebuji“ a podobně.

4. Hlavně klidně

Rozhodně zapomeňte na výčitky, obviňování a jakékoli osobní útoky na váš protějšek. Rozhodli jste se pro rozchod a házení špíny ničemu nepomůže. Hrabat se v minulosti a vytahovat staré spory a křivdy povede jen k hádce, která horko těžko skončí. Vy to ale chcete ukončit – co nejrychleji a co nejméně bolestivě.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Buďte klidní. Když se začnete hádat, rozchod se tím nijak neurychlí ani „nevylepší“Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

5. Připravte se na možné reakce

Reakce těch, s nimiž se někdo rozchází, mohou být různé. Málokdy jsou ale klidné a příjemné. Připravte se proto na všechny možnosti – od útoků na vaši osobu přes pláč a výčitky až po prosby o další šanci a podobně.

V žádném případě se nenechte vtáhnout do některé z těchto nehezkých her. Poslouchejte a držte nervy na uzdě. A pamatujte, v tomto případě je lepší odejít než se začít hádat a urážet.

6. Buďte citliví, ale rázní

Pokud si jste svým rozhodnutím jistí (jestliže jste se drželi prvního pravidla, tak byste být měli), měl by tuhle vaši jistotu cítit i protějšek. Chovejte se k němu citlivě, ale také rázně. Čím méně prostoru pro otázky, prosby, výčitky a podobně mu dopřejte, tím to nakonec bude všechno lepší.

Vaše nejistota by mohla vše jen zhoršit – dodat partnerovi naději, která ani neexistuje. Řekněte mu, co jste měli na srdci, ale víc do diskusí nezabředejte. Nebabrejte se v detailech, jsou k ničemu. Tyhle debaty pak mohou být nekonečné, takže je včas utněte. Poděkujte za to, co jste spolu prožili, řekněte, že je vám to líto, ale trvejte na svém.

Máte za sebou rozchod? Jak jste to zvládli?

Reklama

Související témata:

Načítám