Hlavní obsah

Neničte se! Největší chyby, které ženy po rozchodu dělají, a neměly by

Foto: Maria Evseyeva, Shutterstock.com

Foto: Maria Evseyeva, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozešel se s vámi a vy máte zlomené srdce. Trápíte se a snažíte se to nějak přežít. Bohužel řada žen dělá po rozchodu přesně to, co jejich bolest nijak nezmenšuje, ale naopak přiživuje. Podívejte se na nejčastější porozchodové chyby!

Článek

Nikdo nečeká, že den poté, co od vás odejde muž, kterého milujete, budete usměvavá a šťastná. Máte právo na bolest, slzy i na pocity, že nic už nemá cenu, nic nebude jako dřív. Zároveň byste se ale měla snažit tohle trápení rychle překonat a jít dál. Pokud děláte některou z těchto čtyř věcí, svoje trápení spíš zhoršujete.

1. Uzavíráte se před světem

Nějaký čas (pár dní, možná týden dva) je normální, že nemáte chuť a sílu s kýmkoli mluvit, nebo se třeba jít někam bavit. Potřebujete se vyplakat, být prostě chvíli sama. Dlouhodobě byste se ale do své ulity schovávat neměla. Samota má totiž na lidskou psychiku velmi neblahé účinky. Způsobuje (či prohlubuje) deprese a další psychické obtíže.

Překonejte se a vyrazte někam s přáteli. Vůbec neřešte, že teď nejste dobrá společnice. Snažte se uvolnit a alespoň na chvíli zapomenout na své trápení. Nebuďte sama!

2. Doufáte v jeho návrat

Je jasné, že zpočátku se vám nechce věřit, že opravdu odešel. Že vás opustil. Možná vás i napadne, že si to třeba rozmyslí a vrátí se. Jestli v jeho návrat doufáte už několik týdnů, uvízla jste v minulosti a nemůžete se hnout vpřed. Veškeré jeho chování si nejspíš vysvětlujete jako projev jeho náklonnosti a svou víru ve šťastný konec jen uměle přiživujete.

Výsledek? Stojíte na místě a doufáte v něco, co se nestane. Sama sebe obíráte o čas, který byste mohla investovat mnohem lépe. Pravda je krutá, ale pokud by vás opravdu miloval, byl by vedle vás!

3. Obviňujete se

Neměla jsem tohle a měla jsem tamto. Hledáte na sobě chyby a namlouváte si, že si za jeho odchod můžete sama. Nebyla jste dost dobrá. Jenže tohle je snad ta největší chyba. Za prvé to není pravda, na rozchodu mívají podíl většinou oba dva, na vině nebývá jen jeden. A za druhé si tímhle jen snižujete sebevědomí, sama sebe zatloukáte do země.

Nejistota a pochybnosti o vlastní hodnotě z vás vyzařují, ostatní lidé to z vás cítí. A to opravdu není moc sexy, takže si tímhle vlastně zavíráte cestu k novému a třeba o mnoho šťastnějšímu vztahu.

Foto: Marcos Mesa Sam Wordley, Shutterstock.com

Neberte veškerou vinu na sebe, jen si tím zadupáváte sebevědomí do zeměFoto: Marcos Mesa Sam Wordley, Shutterstock.com

4. Vrhnete se do nové náruče

Některé ženy mají potřebu si za svého ex co nejrychleji najít náhradu. Samozřejmě něčí přízeň, objetí a blízkost fungují jako anestetikum. V náruči nového muže to všechno najednou bolí o mnoho méně, možná dokonce vůbec. A samozřejmě je tu i jakýsi pocit satisfakce a „zvedač“ sebevědomí – ty jsi mě nechtěl, ale koukej, jaký je o mě zájem!

Jenže to většinou bývá dost krátkodobá záležitost. Po rozchodu jste totiž citově rozbolavělá a schopnost rozpoznat, kdo je pro vás vhodný partner, je oslabená. Velmi často se stává, že se takto vrhnete do náruče někomu, kdo vám vzápětí už tak pochroumané srdce znovu zlomí.

Co pomáhá překonat rozchod vám?

Reklama

Související témata:

Načítám