Hlavní obsah

Návštěva apartmánu: Televize se otáčí, v pokojíčku potkáte lesní zvěř

Foto: Andrej Gudiak (13x)

Uprostřed hlavní místnosti postavili architekti příčku, která ji rozdělila na obývací a jídelní částFoto: Andrej Gudiak (13x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé se třemi dětmi si k obrazu svému nechali zrekonstruovat apartmán v Trenčianských Teplicích. Tam si užívají volné dny, atmosféru lázeňského městečka i bezprostřední blízkost nádherné přírody.

Článek

Pětičlenná rodina si vyhlédla stopadesátimetrový apartmán v Trenčianských Teplicích, který se měl stát místem, kde by její členové trávili společné víkendy a letní prázdniny.

Samotná budova a především zařízení bylo asi patnáct let staré a vyžadovalo tedy rekonstrukci, díky níž by byt prokoukl a získal moderní a funkční charakter. Vzhledem k tomu, že majitelé chtěli stihnout ještě „prázdninovou sezonu“, bylo na přestavbu poměrně málo času. Architektonické studio designjabrocky si však se vším poradilo na jedničku.

Kompletní návrh

„Studio jsme našli na webu, kde nás zaujaly jeho realizace. Vybírali jsme také s ohledem na vzdálenost od Trenčianských Teplic, neboť my trvale žijeme asi sto kilometrů odtud a jsme poměrně pracovně vytížení, takže jsme ocenili řešení na klíč, které nám Martin Jabrocký zajistil,“ říká Peter, majitel apartmánu.

Koncepce byla v rukou designéra, po vzájemné diskusi s klienty byly zapracovány drobné úpravy. Základním požadavkem byl kromě nadčasového a funkčního designu s použitím kvalitních materiálů i přijatelný rozpočet. „Abychom udrželi rozpočet na uzdě a zároveň byli schopni návrh rychle zrealizovat, neměnili jsme dispoziční řešení a výrazně jsme nezasahovali ani do elektroinstalace. Od prvního setkání po odevzdání hotového bytu připraveného k bydlení uběhly necelé čtyři měsíce,“ vzpomíná Martin Jabrocký.

Foto: Archiv studia

Také veškeré kuchyňské spotřebiče jsou původní. V lince se rovněž ukrývají všechny přístroje k TV, přenos signálu zajišťuje IR extenderFoto: Archiv studia

Rozdělení obývacího pokoje

Největším problémem bylo dispoziční řešení obývacího pokoje, který měl poměrně netradiční tvar. Klíčovou změnu, která zásadně ovlivnila vnímání prostoru, způsobilo vytvoření příčky oddělující jídelní a obývací část.

Do stěny uprostřed místnosti zabudovali také krb na bioalkohol a televizor zavěšený na otočném držáku, což umožňuje sledování obrazovky ze sedačky i kuchyně a jídelny. Z designového hlediska nebylo možné umístit do příčky žádné další přístroje, ty jsou proto všechny ukryté v kuchyňské lince a přenos signálu zabezpečuje tzv. IR extender.

Foto: Archiv studia

V příčce je zabudovaný krb na bioalkohol i televizor. Ten lze díky otočnému mechanismu sledovat jak z pohovky, tak z jídelny či kuchyněFoto: Archiv studia

Klimatizace na dálku

V apartmánu pak instalovali ještě jednu technickou „vychytávku“, a sice klimatizaci s Wi-Fi připojením, které umožňuje nastavit teplotu ještě před příjezdem, podle slov designéra ideálně dvanáct hodin předem.

Co se týká materiálů, použili nadčasové dubové parkety v kombinaci s dubovou dýhou na nábytku, dřevo pak doplňuje světle šedá kůže na pohovce a šedá dlažba v chodbě i kuchyni. V té využili původní korpusy i spotřebiče, pracovní desku a zástěnu za ní vyrobili z laminované dřevotřísky, která věrně imituje dubovou dýhu použitou v celém bytě, je však praktičtější na údržbu.

Foto: Archiv studia

Z praktických důvodů je v kuchyni šedá dlažba, linka je z laminátové dřevotřísky, která věrně imituje dubovou dýhuFoto: Archiv studia

Zvířátka v dětském pokoji

Kromě ložnice bylo potřeba zařídit také dětský pokoj pro tři děvčata. „S vyřešením pokojíčku jsem velmi spokojený, místnost je úzká a dlouhá a museli jsme do ní umístit tři samostatné postele, neboť klient odmítl použití palandy. Děti mezi sebou mají větší věkové rozestupy, pro nejmenší jsme navrhli postel s odnímatelnou zábranou, a vejít se sem měl také stůl, který jsme navrhli z laminátové dřevotřísky,“ říká designér. Trenčianské Teplice jsou obklopené lesy, i proto zdobí stěny dětského království ilustrace zobrazující lesní zvířátka.

Foto: Archiv studia

Do pokojíčku se vešel i pracovní stůl z laminátové dřevotřísky, stěny zdobí zvířátka, která lze spatřit i v okolních lesíchFoto: Archiv studia

Jak se vám apartmán líbí? Co říkáte na zvířátka v holčičím pokoji?

Reklama

Načítám