Hlavní obsah

Návštěva v domě, kde využili každý centimetr místa!

Foto: bydleniroztoky.cz

Zahrada je zařízena prakticky, dřeviny jsou rozsazeny pouze okolo travní plochyFoto: bydleniroztoky.cz

Reklama

Toužíte po bydlení v rodinném domě, jenže máte strach, že byste se o něj nedokázali postarat? Zkuste řadovku! Nabízí vhodný kompromis: malá zahrada je ideální na odpočinek, ale její údržba vám nezabere moc času. Totéž platí pro funkční interiér. Ten, do kterého vás zveme dnes, oceníte nejen v deštivém počasí.

Článek

Řadový dům v lokalitě Na Dubečnici nedaleko Prahy by mohl sloužit jako ukázka toho, jak dokonale a účelně využít nejen pozemek, ale i každý centimetr místa. Architekt na parcelu o velikosti dvě stě padesát metrů čtverečních navrhl patrový dům s dispozicemi 5 + kk, podlahovou plochou 185 metrů, garáží, jedním otevřeným parkovacím místem a dvěma terasami. A samozřejmě malou zahradou. To vše stojí šest milionů korun.

Přízemí, kam je radost vstoupit

Na první pohled je to detail, který ovšem dokáže hodně zpříjemnit život. Přijedete z nákupu, venku prší a vy nemusíte tahat tašky od auta do domu a při tom moknout – tento dům má totiž propojenou garáž s obytnou částí. Z práce i nákupu se tak dostanete bez problému „suchou nohou“. Nemusíte se však bát, že se odtud špína a zápach dostanou do bytu. Stejně jako vstupní prostor, i garáž je od obytné část oddělena uzavíratelným zádveřím. Jeho součástí je pak i více než třímetrová šatna, kde lze odložit nejen kabáty nebo boty, ale vejde se sem třeba i kolo nebo dětský kočárek.

Foto: bydleniroztoky.cz

Obývák, kuchyň i jídelnu tvoří jeden velký členitý prostorFoto: bydleniroztoky.cz

Než projdete halou do propojeného obývacího pokoje s jídelnou a kuchyní, minete technickou místnost, do níž se kromě kotle či zásobníku na teplou vodu vešlo i praktické „špinavé“ umyvadlo, například na mytí bot, napouštění kýble na vytírání a podobně. Protější koupelna s toaletou, umyvadlem a sprchovým koutem tak slouží jen a pouze k mytí a sprchování, což je příjemné a zjednodušuje to i její úklid. Architekt využil i prostor pod schodištěm, kde vznikla malá komora na věci, které je třeba mít při ruce.

Foto: bydleniroztoky.cz

Dřevěná podlaha ctí moderní mozaikovou strukturuFoto: bydleniroztoky.cz

Podlaha zaujme jako první

Ve více než čtyřicetimetrovém obývacím pokoji zaujme výrazná podlaha. „Jde o třívrstvé dřevo s dekorem asijského ořechu, které je však vyskládané do v poslední době tolik oblíbené mozaiky,“ říká Kateřina Večeřová ze společnosti Amadet, která domy v této lokalitě stavěla a zařizovala.

K výrazné podlaze pak architekt zvolil nábytek v neutrálním světlém dřevě zkombinovaném s bílou barvou. To platí i pro kuchyňskou linku vyrobenou na míru, která dostala podobu dvou rovnoběžných linií. V části u zdi je umístěná potravinová skříň spolu s dřezem a myčkou. Do ostrůvku přišlo varné centrum a volná pracovní plocha. Aby nebyl nepořádek při přípravě jídla tolik na očích, dělí ji od jídelní části zvýšená „záda“. Tak zde také vznikl domácí bar.

Foto: bydleniroztoky.cz

Když majitele omrzí sledování televize, mohou se dívat do plamenů krbuFoto: bydleniroztoky.cz

Spotřebiče jsou vestavěné, až na jednu výjimku – volně stojící nerezovou chladničku. Šlo o určitý záměr, protože kov se v tomto prostoru opakuje ještě několikrát – na konstrukci jídelních židlí a rámu krbové vložky.

Právě krb a televize tvoří střed obývací části. Proto také trojmístná pohovka a dvě křesla z bílé kůže – stejný materiál je použitý i na židle u jídelního stolu – jsou otočené směrem k nim. Stále je tak na co se dívat, když zklame program v televizi, oheň se nikdy neomrzí.

Foto: bydleniroztoky.cz

Krbová vložka je dnes oblíbenou součástí obytných prostorFoto: bydleniroztoky.cz

Nezbytné úložné prostory zde poskytuje vysoká knihovna a zčásti uzavřená skříňka pod televizí.

Na obývací pokoj navazuje i terasa. „Velká francouzská, ale i ostatní okna v tomto domě jsou dřevěná, což dnes není obvyklé. Aby dokonale vynikla jejich krása, nestojí před nimi radiátory, ale vytápění zajišťují podlahové konvektory,“ říká Kateřina Večeřová.

Patro pro klidné chvíle

Druhé nadzemní patro nabízí čtyři samostatné místnosti. Největší z nich je ložnice rodičů s vlastním balkonem a šatnou. Podlahy v horním patře jsou stejné jako v přízemí, tedy tmavé s výrazným vzorem mozaiky. V ložnici s nimi barevně ladí i zvolená barva postele a komody. Aby prostor nevypadal moc tmavě a ponuře, na stěny zvolil architekt světle modrou barvu. Ta prostor nejen prosvětlila, ale zároveň zklidnila. Modrá barva také dokáže navodit pocit chladu, proto je ideální do místností orientovaných na jih či západ, kam praží v létě slunce.

Foto: bydleniroztoky.cz

Modrá výmalba v ložnici působí dojmem chladu i v parném létěFoto: bydleniroztoky.cz

Stejné barvy i nábytek pak objevíte i v pracovně, která je vybavena rozkládací pohovkou, proto slouží i jako pokoj pro hosty.

Foto: bydleniroztoky.cz

Pracovna slouží i jako pokoj pro hostyFoto: bydleniroztoky.cz

Naopak dětským pokojům dominují teplé odstíny zelené a žluté a stejně jako v obývacím pokoji je doplňuje nábytek v bílé barvě nebo ze světlého dřeva, ovšem kombinovaný s barevnými předními dvířky. Místnosti jsou zařízené jen tím nejnutnějším, tedy vestavěnými skříněmi, postelí a psacím stolem. Pokud vám nyní připadají prázdné a nudné, jak je občas kritizováno v diskusích, věřte, že tento stav dlouho nevydrží. Děti volnou plochu ocení a brzy si ji „zařídí“ k obrazu svému.

Foto: bydleniroztoky.cz

Dětské pokoje jsou prostorné a brzy se zaplní hračkamiFoto: bydleniroztoky.cz

Foto: bydleniroztoky.cz

Veselé barvy na zdech i nábytku podporují dětskou fantazii i dobrou náladuFoto: bydleniroztoky.cz

Foto: bydleniroztoky.cz

Školák už potřebuje prostor k učení...Foto: bydleniroztoky.cz

Rodina má v patře k dispozici velkou koupelnu s vanou, sprchou a dvěma umyvadly. Podobně jako ložnice je laděná do světle modré. Toaleta je zde samostatná, umístěná naproti.

Foto: bydleniroztoky.cz

Je příjemné, když koupelnu nezatěžuje vybavení, které lze přesunout do technické místnostiFoto: bydleniroztoky.cz

Zahrada pro radost

Zahradu u domu navrhl architekt tak, aby její údržba zabrala majitelům co nejméně času. Veškeré dřeviny a rostliny jsou proto soustředěné po okrajích pozemku. Nejenže se tak vytvoří optická i zvuková bariéra, která ochrání soukromí majitelů, ale zjednodušuje to i sekání trávníku. Nemusíte se tak vyhýbat stromkům a květinám, což dokáže pěkně zdržovat. Jen pro zajímavost na zahradě se nachází i nádrž o objemu sedm kubických metrů, která zachycuje dešťovou vodu, která pak slouží k zalévání.

Foto: bydleniroztoky.cz

Dvě umyvadla už by měla být v rodině standardemFoto: bydleniroztoky.cz

Rádi si prohlížíte nově postavené domy? Pak se podívejte ještě na tyto: Návštěva v domě, který zařídili za 300 000 korun!, Řadový dům pro rozběhanou rodinu nebo Tento dům šetří tisíce za topení!.

Myslíte si, že řadový dům je pro vás to pravé, nebo raději zůstanete bydlet v bytě?

Reklama

Související témata:

Načítám