Hlavní obsah

Návštěva: Vybourali strop i příčky. Ze starého domu zbyla jen skořápka

Foto: majo Architekti – Ing. arch Štěpán Jablonský (16x)

Pojďte si prohlédnout dům, který má velké společné prostory, ale i malé zašívárny, kde si lze užít soukromíFoto: majo Architekti – Ing. arch Štěpán Jablonský (16x)

Reklama

I z tradiční české architektury domku z počátku 20. století se dá udělat okouzlující bydlení se zachováním charakteru. Pojďte na návštěvu do prostoru, který si vás získá.

Článek

Dům na okraji Kladna se zastavěnou plochou 93 m2 je součástí bývalé dělnické kolonie podobných domků. S měnícími se požadavky na bydlení bylo zapotřebí rozsáhlé rekonstrukce vnitřních prostor.

Autoři návrhu a realizace, studio majo architekti, změnili dispozice, posunuli vstup a schodiště, takže z domu v podstatě zbyla v jedné fázi jen skořápka. Rovněž navrhli úpravy zahrady, která na svou chvíli ještě čeká.

Probourali strop a vznikl unikátní prostor

Centrem domu je převýšený obytný prostor s kuchyní, jídelnou a dřevěnou vestavbou dosahující výšky téměř šesti metrů. Z jakési obytné haly o 36 m2 čiší pokora k materiálu a řemeslu. „Během navrhování a realizace byl kladen zvláštní důraz na kvalitu použitých materiálů a řemeslné práce,“ říkají autoři realizace.

Spojení dřevěných oken s modrým nátěrem, jasanové podlahy, smrkového obložení stěn a dubového nábytku vzdává hold přírodním materiálům. Nesnadné realizace na hranici mezi truhlářskými a stavebními pracemi se úspěšně zhostila firma Interiéry Lapka.

Foto: Archiv studia

V největší místnosti v bytě je dostatek světla díky francouzským oknům. Ta jsou dřevěná a mají originální modrý nátěr. Interiér je tak vkusně ozvláštněn. Křeslo RO – Republic of Fritz Hansen, cena 77 246 Kč/ksFoto: Archiv studia

Lehký nádech severu

S barvami se zde šetřilo, interiér má působit čistě. Také proto byly jasnou volbou bílé stěny, které dřevu lichotí, a se kterými splývá kuchyňská linka z bíle lakovaných MDF doplněných o dvířka ze smrkové biodesky.

Foto: Archiv studia

Při navrhování i realizaci byl kladen velký důraz na materiály. Převažuje dřevo, a to hned několik druhů – smrk, dub, jasanFoto: Archiv studia

Pro kuchyňskou desku byl zvolen materiál olejované dubové spárovky, stejně jako pro jídelní stůl. Ten je doplněn židlemi dánské značky Hay, jež dolaďují atmosféru podobající se severským interiérům. Vystupující hmota komínu je zvýrazněna lakovanou cementovou stěrkou, která je použita i v koupelnách a na toaletě, kde nahrazuje dlaždičky.

Foto: Archiv studia

Kuchyňská linka je v oblíbené bílé barvě vyrobená z lakovaných MDF desek. Horní skříňky jsou ze smrkové biodeskyFoto: Archiv studia

Hnízdo slouží k odpočinku i jako místo pro práci

Nejzajímavějším prvkem je bezesporu dřevěná vestavba, které se příznačně říká hnízdo. Přestože to na první pohled nevypadá, ukrývá hned čtyři samostatné prostory.

Foto: Archiv studia

Takový výhled z domácí pracovny má málokdo. Kdo by nechtěl mít takovou zašívárnu doma?Foto: Archiv studia

„V přízemí je umístěno na míru vyrobené sofa, nad ním je pracovna, pod schody se ukrývá čtenářský kout s knihovnou a úplně nahoře je spací patro,“ říká Jan Lapka, jehož firma stojí za prakticky každým dřevěným kusem v tomto domě. Pracovna je vtipně spojena s přízemím požární tyčí, po které se dá snadno sjet či vyšplhat nahoru.

Foto: Archiv studia

Koupelny spolu s toaletou jsou velmi střídmé. Důraz je kladen na materiál. Baterie Optima – SofieFoto: Archiv studia

Ložnice s koupelnou jsou orientovány do ulice a dětské pokoje se nacházejí v klidném podkroví. Díky orientaci hlavního obytného prostoru do zahrady má rodina zajištěno maximální soukromí. Do celé místnosti jde dostatek denního světla skrze francouzská okna, a interiér domu tak doslova nemá chybičku.

Foto: Archiv studia

Zajímavostí koupelen je minimální použití dlaždiček, které byly nahrazeny lakovanou cementovou stěrkou. Mozaika Rako – Color Two v matné bílé barvěFoto: Archiv studia

Foto: Archiv firem

Tip pro vás: kombinace bílé barvy a světlého dřeva snad nikdy nezevšední. Co říkáte na doplňky z naší rubriky Nákupy?Foto: Archiv firem

Líbilo by se vám bydlení v jednom velkém otevřeném prostoru? A co říkáte na takovou zašívárnu v dřevěné vestavbě domu?

Reklama

Načítám