Hlavní obsah

Nebezpečný domov? Tohle jsou nejrizikovější místa!

Foto: Thinkstock

Domov může být pro vás i děti smrtelně nebezpečnou zónouFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že jste doma v bezpečí? Omyl! Každý den vám nebo vašim dětem hrozí nespočet úrazů, které mohou skončit i tragicky! Dejte si pozor v posteli, na schodech i v koupelně!

Článek

Úrazy, ano, i ty smrtelné, nejsou v domácnostech nic výjimečného. „Nejběžnější jsou nehody v souvislosti s požárem, pádem, ale také s jedovatými chemikáliemi. Většině z nich by se ale dalo zabránit, kdyby si lidé byli víc vědomi rizika,“ říká prof. MUDr. Ladislav Plánka, Ph.D. z Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie, Fakultní nemocnice Brno.

Potvrzuje to i statistika úrazů pádem. K většině těch vážných dojde v domácnosti. „Nejčastěji se doma zraní čtyřleté děti. Příčinou je opravdu hlavně to, že jim dospělí nevěnují dostatečnou pozornost,“ říká náměstek pro zdravotní péči prof. MUDr. Josef Vymazal z ministerstva zdravotnictví.

Popáleniny od ohně

Svíčky jsou skvělým doplňkem v obýváku, ložnici i v koupelně, ale jsou také velmi rizikové. Málokdo respektuje doporučení výrobců o bezpečných rozestupech svíček, vzdálenosti od hořlavých materiálů nebo umístění mimo dosah dětí. Neměli byste je stavět ani pod poličky nebo do skříněk, mohou způsobit jejich požár.

Stejně rizikové jsou i krby nebo krbová kamna s otevřeným ohněm. Je jedno, jestli v něm pálíte dřevo, uhlí nebo biolíh. Vždy byste ho měli umístit do dostatečné vzdálenosti od nábytku a dalších hořlavin – záclon, závěsů, ale i poliček. Jasné je, že nesmí stát na koberci nebo jiném materiálu, který se může vznítit při dopadu jiskry – ideální je položit před ně sklo, kov nebo dlažbu. Při požáru jde totiž rozhodně i o život!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Hasicí přístroj Patrull, 6kg přístroj koupíte v Ikea od 649 Kč. Požární hlásič a detektor kouře Fireman 3 ohlídá 60 metrů čtverečních, cena: asi 110 Kč. Požární deku Gloria oceníte v případě požáru, ale i jako prevenci při sváření a podobně. 1,2 x 1,2 m za asi 400 KčFoto: archiv firem

Požár a spáleniny nejsou ale jen výsledkem hry s otevřeným ohněm. Mohou je mít na svědomí i rozpálené žárovky a lampičky. Vždy byste tedy měli respektovat údaje na štítku lampy, který udává maximální výkon žárovky, jakou lze do svítidla použít. A ani pak ji nedávejte příliš blízko k záclonám, závěsům nebo křeslu.

Rizikem jsou také „klipové“ lampičky s volně přístupnou klasickou žárovkou. Rozhodně se nehodí na pelest postele jako čtecí lampička. Sáhnout si při zhasínání na žhnoucí žárovku není rozhodně zážitek, který si chcete před spaním dopřát. Navíc pokud u čtení usnete a necháte ji svítit, mohou se vznítit lůžkoviny, které se dostanou do její blízkosti. Totéž platí o lampičkách na nočním stolku v dětském pokoji.

Foto: archiv firmy

Při výběru lampiček do pokoje dbejte nejen na to, aby byly krásné a roztomilé, ale hlavně bezpečné. Na obrázku je osvětlení z řady Philips Disney, které splňuje bezpečnostní požadavky. Cena: asi 1200 KčFoto: archiv firmy

Zlomeniny hrozí nejen v koupelně

Koupelna je místem, kde hrozí uklouznutí na každém kroku, zvláště mokrou nohou. Pokud se chcete vyhnout zlomeninám všeho druhu, kupte si kobereček před vanu a vždy dbejte na to, aby měl zespodu protiskluzovou vrstvu. A k tomu se jistě hodí i madlo u vany, které také už zabránilo spoustě úrazů.

Rozhodně si také pořiďte nejen protiskluzové podložky pod volně ležící koberce a běhouny v celém bytě, ale i interiérovou čisticí zónu či rohožku, která sebere vodu a bahno z bot už v předsíni. Tak zabrání jejich roznášení po bytě a sníží riziko uklouznutí. Neopomíjejte také uklouznutí na schodech – na ty patří protiskluzové pásky.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Protiskluzové pásky na schody z webu Safetyshop o velikosti 20 x 600 mm přijdou na 133 Kč za 6 kusů. Podložku do vany, která zabrání uklouznutí, koupíte například od firmy Kerama za 226 Kč. Interiérové rohožky pořídíte už od asi 300 Kč, například na slevových portálechFoto: archiv firem

Pozor na řezné rány, boule i modřiny

Jistě jste už v životě také zamáčkli nějakou bouli poté, co jste se praštili o pootevřená dvířka skříňky nebo roh stolu. Bolí to, ale není to až taková tragédie. Daleko větší hrozbou je nábytek pro děti. „Vysoký nábytek je nutné upevnit ke zdi, aby se zabránilo převrácení. Knihovny sloužící k přepažení místnosti je z bezpečnostních důvodů třeba ukotvit. Doporučujeme upevnit ke zdi veškerý nábytek vyšší než 64 centimetrů,“ radí Renáta Chabanová, interiérová designérka Ikea Česká republika.

V rámci ochrany dětí zabezpečte také ostré rohy stolů, skříněk a pracovního pultu nebo parapetu.

Rizikem jsou také šuplíky – a nejen proto, že zapomenout na otevřený bolí hodně a dlouho. Můžete si do nich také přivřít prsty. V případě, že máte malé děti, pak je také dobré pojistit si to, že neotevřou zásuvku s ostrými noži nebo tu, ve které máte léky nebo čistidla. Tady už jde přímo o život!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Clippasafe ochranu rohů pořídíte za asi 65 Kč například v e-shopu Slůně. Šuplíky ochrání pojistky Patrull, které například v Ikea pořídíte po pěti kusech od 49 Kč. Dveřní zarážka zabrání tomu, aby se dveře průvanem rychle zavřely a někoho zranily. Mají různé tvary a velikosti, tuto na kliky Fora koupíte za 103 KčFoto: archiv firem

Jak chráníte sebe a své děti u vás doma? Napište nám, jaké bezpečnostní prvky jste si pořídili?

Načítám