Hlavní obsah

Nebojte se hemoroidů. A začněte je konečně řešit!

Foto: Profimedia

Sedavé zaměstnání je jen jednou z možných příčin nepříjemného onemocnění zvaného hemoroidyFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysedáváte celý den u počítače, pohybu se vyhýbáte, přijímáte málo vlákniny? Tak pozor, možná si pěstujete problém! Hemoroidy dnes obtěžují už i mladší ročníky. Jak se jim vyhnout?

Článek

Nejčastější příčinou hemoroidů bývá malá pružnost žilních stěn, oslabení svalstva v pánevní části a oblasti konečníku, tedy vrozená dispozice. Bez viny ale není ani nevhodná životospráva a styl života. Zácpa a tedy i namáhání při stolici, nadváha, chronický kašel nebo vyšší věk. Hemoroidy se mohou objevit v těhotenství. Podporují je také některé sporty – například cyklistika nebo příliš intenzivní posilování. Zaměřte se na ně spolu s námi!

Přehlížený problém

V podstatě se jedná o obdobu křečových žil. Žíly ve sliznici konečníku a pod kůží řitního otvoru se mohou rozšiřovat a vytvářet zvětšené uzly. Zpočátku nebolí, časem se ale zvětšují, a to vyvolává nepříjemné pocity.

Hemoroidy – vnitřní nebo zevní – tedy o sobě dřív nebo později dají vědět. V bolestivosti vedou ty zevní, které způsobují dráždění, svědění a potíže s hygienou. Vnitřní, uložené uvnitř řitního kanálu, většinou nebolí, hlásí se ale nepříjemným tlakem podobným zácpě, později je nejčastějším příznakem výhřez nebo červená krev při stolici.

Foto: Profimedia

Krev ve stolici může znamenat různá onemocnění, nejen hemoroidy, ale i rakovinu tlustého střevaFoto: Profimedia

Bolestivé projevy spojené s vyprazdňováním, a zejména krev ve stolici varují, že se děje něco nepatřičného. Odkládat vyšetření u proktologa je nebezpečný hazard, který přispívá k možnému zanedbání vážnějšího problému v organismu ,opakované krvácení při stolici z hemoroidů může maskovat krev pocházející z tlustého střeva, za bolestí v této partii se může například skrývat i trombóza hemoroidů, rakovina nebo anální prasklina.

Kdy do ordinace?

Odhodlat se k návštěvě lékaře bývá trochu zkouškou odvahy. Nepatří mezi příjemné, ale strach z vyšetření a případného zákroku je zbytečný.

Hemoroidy mnoho postižených ošetřuje svépomocí, jednoduché koupele, krémy a čípky příznaky pouze mírní, problém nevyléčí! Čím dřív zaklepete na dveře ordinace (pozor – není nutné mít jakékoli doporučení od jiného lékaře), tím jednodušší bude náprava.

Foto: Profimedia

U hemoroidů je důležité přijít za lékařem včas. Pozdější stadia jsou již většinou řešena operacíFoto: Profimedia

Co tedy s nimi

Ke krocení začínajících hemoroidů pomáhají obklady nebo sedací koupele (dubová kůra), uleví i od bolesti, lékaři předepisují venofarmaka. Samozřejmostí by měla být důkladná hygiena, použití bidetu, speciálních vlhčených ubrousků a sprchování.

Ambulantními zákroky je možné odstraňovat hemoroidy od I.–III. stadia, později, kdy je již doprovází trvalý výhřez uzlů a záněty, pomůže jen operace (viz první rámeček shora), s předoperačním vyšetřením, hospitalizací a rekonvalescencí (3–6 týdnů). Pooperační stavy jsou bolestivé. Další důvod, proč přijít včas.

„K šetrnému odstranění menších vnitřních hemoroidů se velmi často používá Barronova ligace, tedy podvázání hemoroidu speciálním elastickým kroužkem,“ říká MUDr. Karel Adam z ProctoClinic v Praze „V současné době je to nejšetrnější postup. Někdy se doplňuje i fotokoagulací infračerveným světlem. Princip obou metod spočívá v přerušení přívodu krve do hemoroidálního uzlu, který odumře a do několika dnů odejde společně se stolicí.“

Jak řešíte hemoroidy vy?

Načítám