Hlavní obsah

Nechcete odrovnat televizi nebo počítač? Poradíme, jak je čistit!

Foto: Thinkstock

Jak správně očistit televizi, aby to nebyla její poslední chvilka?Foto: Thinkstock

Reklama

Jak dostat prach z obrazovky televize, obrazovky počítače a dalších elektrospotřebičů? Pokud jim nechcete ublížit, pusťte z ruky ubrousek a přípravek na okna. Poradíme vám správný postup!

Článek

U většiny domácí elektroniky se nevyplatí experimentovat, ani používat přípravky, které mají jiný účel – tedy například na okna nebo podobně. Pokud nechcete napáchat úklidem víc škody než užitku, pak byste se měli držet těchto doporučení.

Monitory a televizní obrazovky

Na monitory ani obrazovky rozhodně nepatří nic jiného než čistá voda a přípravky k tomu určené. „Trh nabízí různé druhy sprejů a sad pro ošetření černé techniky, tedy TV, LCD displejů a počítačů. Existují speciální vlhčené ubrousky nebo je velmi vhodná takzvaná švédská utěrka,“ radí Kateřina Prantlová z firmy Eta.

  1. V první řadě odstraňte z obrazovky prach – nejšetrnější je štěteček nebo ofouknutí chladnějším proudem vzduchu. Foukat na ni odborníci nedoporučují, abyste na ni neprskli.
  2. Jestliže chcete použít vodu (podle odborníků ideálně destilovanou), pak vždy velmi malé množství a nikoli přímo na obrazovku (což platí i u speciálních přípravků). Zvlhčete jimi hadřík. Při otírání obrazovky na ni netlačte.
  3. Používejte velmi měkký hadřík z mikrovlákna, namočený ve vlažné, ideálně destilované vodě. Nikdy ho nenahrazujte papírovou utěrkou, toaletním papírem nebo běžným hadříkem.
  4. Vždy se do čištění pusťte až ve chvíli, kdy je televize nejen vypnutá, ale i zcela vychladne. Na zahřáté obrazovce totiž zůstávají vždy šmouhy. Nejlépe ji před tím vytáhněte ze zásuvky.

„Na čištění obrazovky je kromě speciálních čistidel neméně potřebná antistatická utěrka, která pomůže proti usazování prachu. U vyšších modelových řad televizorů je antistatická utěrka součástí balení. Je vyrobena z netkaného materiálu, čímž zabrání ulpívání vláken na obrazovce," vysvětluje produktový manažer Samsungu Jan Rautenkranc.

Plasty domácí elektroniky

Vyčistit plastové části elektrospotřebičů, tedy jejich „krabice" je už snazší – na to postačí měkký vlhký hadřík s velmi slabým roztokem přípravku na nádobí. Ale to platí jen na šedé tvrdé plasty. Čím lesklejší materiál máte, tím víc péče potřebuje, aby na něm nebyly vidět šmouhy.

Na trhu jsou přípravky na lesklé plasty – najdete je například i v potřebách pro motoristy, neboť jsou často i v interiérech aut. Na plasty, zvlášť na ty lesklé, nepoužívejte přípravky, které by je mohly poškrábat. Kdykoli je ošetřujete vlhkou cestou, musíte je vyleštit zcela do sucha.

CD a DVD přehrávače

U nich potřebuje občas vyčistit nejen povrch, ale i mechanika, která se zanáší prachem. Ten může způsobit přeskakování, nekvalitní přehrávání. K vyčištění můžete použít čisticí CD. Pokud by nepomohlo, pak je lepší svěřit přístroj odborníkům.

Když už jsme u přehrávačů – občasné vyčištění prospěje i samotným CD diskům, které stačí přetřít hadříkem z mikrovlákna. Vyvarujte se toho, abyste je „nablýskali“ o mikinu nebo kalhoty, můžete je poškrábat. Na vyčištění můžete použít i spreje a další čisticí prostředky.

Jak udržujete čisté své elektrospotřebiče vy? Poraďte ostatním a napište nám!

Reklama

Načítám