Hlavní obsah

Něco za něco: Sexting zabíjí vztahy, ale zlepšuje sex

Foto: sakkmesterke, Shutterstock.com

Foto: sakkmesterke, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výměna lascivních fotografií či rovnou videí s partnerem může být zábavná, sexy a neposlušná. Baví vás takhle se navzájem provokovat? Pak byste měli vědět, že v ložnici se budete mít lépe, ale mimo ni o dost hůř!

Článek

Termínem sexting se označuje elektronické rozesílání textových zpráv, fotografií či videí se sexuálním obsahem. Jedná se o oblíbenou aktivitu zejména v rámci partnerských vztahů, které podlehl kdekdo – i celebrity. Třeba taková herečka Scarlett Johansson v roce 2011 chtěla potěšit svého tehdejšího přítele Ryana Reynoldse smyslnými akty.

Poslala mu tak do e-mailové schránky pár obrázků k pokoukání. Jenže co čert nechtěl, k lehké pornografii známé krásky se dostal neznámý hacker, který si úlovek pochopitelně nenechal jen pro sebe. „Stydím se a je mi hanba,“ řekla tehdy médiím bledá herečka. Víc škody než užitku. Tak asi tak by se tahle kauza dala charakterizovat. Co i vám hrozí, pokud se oddáváte této zálibě? Dejte si pozor hlavně na rozchody!

Když je mobil a síť to nejdůležitější

Nové poznatky z letošního února varují, že lidé provozující sexting jsou více sexuálně spokojení, nicméně jejich vztahy dost trpí v romantické oblasti. Jak se na něco takového přišlo?

Vědci z kanadské Albertské univerzity, jejichž studii s 615 dobrovolníky publikoval odborný časopis Computers in Human Behavior, se domnívají, že v tomto směru existuje něco jako „zub za zub“. Podle nich ti, kdo si na sexting potrpí, hlásí nejvyšší úroveň sexuální spokojenosti. Hovoří se o vítaném zpestření, nicméně málokdo si uvědomuje možná rizika.

Foto: nito, Shutterstock.com

Pozor na vzrušení přes mobil. To reálné je mnohem důležitějšíFoto: nito, Shutterstock.com

Instantní zábava a útlum romantických gest

„Sexting se nezdá být rysem zdravého vztahu,“ říká profesor Adam Galovan, hlavní autor studie. A dodává, že „sexter“ se evidentně soustředí spíše na sexuální část svého vztahu – a často zanedbává jiné oblasti. „V podstatě to funguje tak, že tito lidé se snaží dosáhnout konečného cíle – dobrého vztahu – aniž by se snažili mluvit, naslouchali partnerovi a kvalitně s ním trávili čas,“ nechává se slyšet odborník, který tuto virtuální módu považuje za jakousi formu okamžitého uspokojení.

Doteky i osobní rozhovory nic nenahradí

„Všichni chtějí všechno – a nejlépe teď hned, ale nedochází jim, že rychlé vzrušení s pomocí erotických zpráv a obrázků sice funguje jako zpestření, ale nedefinuje dobrý vztah,“ dodává Adam Galovan a stěžuje si, že v poslední době bohužel technologie má přednost před interakcí v reálném životě. Však taky podle odhadů sexting provozuje až 80 procent lidí. Podle tohoto vědce to však není nejlepší způsob, jak se s někým spojit, pokud se jedná o výhradní náplň partnerského vztahu. Pozor tedy na párový „kybersex“ jako takový.

Jin a jang sexuálních dobrodružství

Sexuolog Zlatko Pastor jej definuje jako způsob útěku do virtuálního světa. „Ztratíme-li nadhled a vycházíme-li z falešných ideálních představ, propadáme se do deziluze. Přiměřené otužování dennodenními problémy má svůj význam,“ tvrdí známý český odborník. Tak i vy „spadněte na zem“ a vyvažujte sexting a virtuální svět reálnými prožitky, komunikací a emočními zážitky. Jedině tak smysluplně využijete všech jeho výhod – bez následků.

Pozornost přitom věnujte hlavně předehře, která zvyšuje slast. Většinou se samozřejmě hovoří o tom, že partnerství je po nějakém čase nudné, a proto vyžaduje injekci i v podobě zmíněného sextingu, neberte to však doslova. Nuda je, pochopitelně, pro uspokojivé sexuální vztahy největším nebezpečím. Proti tomu se však dá bojovat rozvíjením intimity mezi milenci. Určitě se proto se vyplatí klást důraz na zvláštní způsoby, jimiž lze před milováním nažhavit toho druhého, neměly by ale zůstat jen ve virtuální rovině.

A co vy, provozujete sexting?

Načítám