Hlavní obsah

Největší mýty o manželském sexu: Také jim věříte? Chyba!

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Reklama

Je snadné uvěřit mýtům o chladných manželských lůžkách a problémům okolo milování a dlouhodobých vztahů. Ale skutečně znáte pravdu? Máte jasno v tom, proč fyzický kontakt v manželství může být nejlepším, co vás kdy potkalo?

Článek

Nesmyslů o sexu existuje asi tolik, že by vydaly na několik samostatných knih. Zvlášť ty okolo manželství jsou nesmrtelné! Kterým dvěma největším mnozí lidé věří?

1. mýtus: Lidé žijící v manželství mají méně sexu

„Existuje myšlenka, že jakmile se přítelkyně stane manželkou, nemá prý o milování zájem,“ popisuje na svém blogu Sean Jameson, sexuální kouč z irského Dublinu s tím, že výsledky studií vypovídají spíš o opaku. Sezdané páry mají stejně sexu jako ty svobodné, mnohdy ještě víc.

Více nevšední zábavy

„Statistiky zároveň poukazují na další plus manželství. Vdané ženy udávají, že prožívají více fyzického i emočního potěšení ze sexu, nejsou tak úzkostné, kdejaká i snadněji dosahuje orgasmu,“ dál objasňuje zmíněný irský kouč, který si tento jev vysvětluje tak, že svatba poskytuje bezpečné prostředí k prozkoumání sexuality. Podle kouče se dokonce ženatí a vdané více zapojují do aktivit typu BDSM.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Bezpečí manželského přístavu bývá dobrým zázemím i pro sexuální experimentyFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Někdo častěji, jiný kvalitněji

„Je pravda, že sexuální frekvence klesá postupně s tím, jak se manželství prodlužuje. Není to však dogma,“ ještě dodává Sean Jameson a odvolává se na britskou výzkumnou pracovnici a profesorku Kaye Wellings z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny, která naopak uvádí, že lidé ve vztazích starších než šest let mají o více než polovinu pohlavních styků více než ti, kteří jsou spolu pouhé dva roky.

Nikdy neusněte na vavřínech

„Ať se to vezme z jakéhokoli úhlu, sex je pro manželství důležitý. Ti, kteří fyzickou přítomnost svého manžela nebo manželky odmítají, mohou mít na svědomí rozpad svého manželství,“ říká Sean Jameson, podle kterého by se sex měl plánovat, když na něj nemáte čas! A taky se aspoň občas nechte „ukecat“.

„Někdy je na sex chuť, ale vzrušení vázne. A naopak chuť není, ale je-li žena k sexu zlákána, vzrušení i orgasmus se dostaví,“ zastává názor český sexuolog Zlatko Pastor. No a s rutinou můžete zatočit vždycky, když se vám bude chtít – otroctví, výprask, sexuální hračky, výměna rolí, sex na veřejnosti… Kdo chce, ten si svůj způsob boje proti nudě milerád najde.

2. mýtus: Sexuální rutina je pro manželství toxická

I když se sexuální okoukanosti vyhnout nedá, s přibývajícími léty se snižuje důležitost penisu v pochvě, začíná se klást důraz hlavně na emocionální stránku, doteky, mazlení či předehru. To neznamená, že je něco špatně! Mnohé manželské páry využívají příležitost k vyzkoušení erotických pomůcek, na které dosud neměly čas, nebo je nepotřebovaly. Sexualita po letech manželství bývá odlišná i předvídatelná, nikoli neuspokojivá.

Znalost druhého se hodí vždycky!

Přední sexuologové, včetně profesora Petra Weisse, zastávají názor, že až na pár výjimek si partneři při milování najdou dvě, tři polohy, které jim nejvíce vyhovují, o kterých vědí, že vedou k vyvrcholení – zkrátka při jejich použití nezůstanou bez „odměny“. U těch pak mohou setrvat léta. Proto stereotyp vůbec nemusí být hrozný. Znamená, že se partneři znají a jsou schopni a ochotni si vyhovět. Problémy po letech manželství tak nastávají spíš v případě, kdy přiznáte svému muži, že roky předstíráte orgasmus.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Dlouholeté předstírání orgasmu je frustrující, vsaďte raději na upřímnostFoto: nd3000, Shutterstock.com

S upřímností nejdál dojdeš?

„Sex je něco, z čeho by měli těžit oba partneři. Manželka, která prožívá falešný orgasmus, sebe sama ochuzuje o všechno příjemné,“ podotýká Sean Jameson s tím, že právě proto je mnoho žen v manželství nespokojeno – vlastní vinou. Zvyknou si předstírat, což je mnohem horší než nějaký stereotyp.

Jak si kdo ustele, tak si taky lehne

Pakliže se perete s těmito věcmi, diskutujte o nich v neutrálním čase na neutrální půdě – a když jste oba uvolnění (vynechte čas před a bezprostředně po sexu). Svého manžela neobviňujte, spíš se snažte najít řešení. Třeba bude příjemně překvapen, jak moc i vám na milování záleží. Pak se váš manželský život stane naplňujícím a zábavným. Zařadíte se tak mezi další páry, které se vysmějí těmto dvěma obecně zažitým mýtům.

A jak manželství změnilo váš sexuální život?

Reklama

Načítám