Hlavní obsah

Nedělní dezert? Zkuste piškotovou roládu s čokoládovým krémem!

Foto: Marcel Rozhoň

Tahle roláda vypadá i chutná skvěle, jako z té nejlepší cukrárny!Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Piškotová roláda je lehounká a nadýchaná. Když ji naplníte krémem z bílé čokolády, máte na stole dokonalý dezert, po kterém se zapráší během chvilky!

Článek

Toužíte po tom, aby se vám pokaždé podařila dokonalá roláda? Chce to trochu cviku, ale zvládnete to.

Při oddělování žloutků od bílků dbejte vždy na to, aby se do bílků nedostala ani stopička žloutku. Pokud se vám nedaří vyšlehat sníh, přidejte několik kapek citronu nebo špetku soli.

Při spojování surovin postupujte zlehka, sníh „zabalujte“ do žloutkové směsi a opatrně zapracovávejte prosátou mouku. Upečené těsto sejměte z plechu ještě horké a ihned zamotávejte.

Piškotová roláda s krémem z mascarpone

Na 1 roládu potřebujete: 100 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 80 g krupicového cukru, 3 vejce, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry, špetku soli. Na krém: 350 g mascarpone, 150 g bílé čokolády, ovoce podle chuti, lístky máty na zdobení

Postup: Žloutky ušlehejte s polovinou cukru, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do husté bílé pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Obě hmoty opatrně spojte a pak postupně přidávejte prosátou mouku se špetkou soli. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech o velikosti 30 x 40 cm vyložený pečicím papírem.

Piškot pečte 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Po upečení těsto poprašte moukou, přendejte na utěrku, opatrně stáhněte papír a zatočte do tvaru rolády. Tu pak nechte vychladnout a posléze odstraňte utěrku.

Ve vodní lázni nechte rozpustit nalámanou čokoládu a pak ji promíchejte s mascarpone. Dvě třetiny krému rozetřete na vychladlý piškot, zatočte a roládu pak potřete zbylým krémem. Nakonec ji ozdobte ovocem podle chuti a lístky máty. Já jsem použila maliny. I když mají u nás už po sezoně, chutnaly sladce.

Tip:Chcete mít ořechovou roládu? Pak použijte místo 100 g mouky jen 70 g a zbytek nahraďte mletými ořechy. Na jednoduchý a vynikající oříškovo- čokoládový krém použijte mascarpone a nutellu v poměru 1 : 1.

Hledáte inspiraci na dezert a nechce se vám pouštět do pečení? Zkuste to bez trouby! Cheescake nebo pudink? A co dobroty z arašídového másla?

Reklama

Načítám