Hlavní obsah

Nejčastější příčiny partnerské krize: Z pohledu mužů a žen!

Foto: thinkstock

Řadu párů přivedou partnerské neshody k odborníkům. A často tam pak zaznívají téměř identické steskyFoto: thinkstock

Reklama

Partnerskou krizi zažije skoro každý. A mnohé páry přivede k manželským poradcům či psychologům. Co je ale příčinou jejich problémů, jak z pohledu žen, tak i mužů? Zeptali jsme se jich!

Článek

Výsledek je stejný, ale důvody různé. I když některé věty odborníci slýchají z úst žen a mužů, jejichž vztah se ocitnul nad propastí, s nebezpečnou pravidelností. Tohle jsou věci, které lidem soužití nejvíce a nejčastěji komplikují.

Ženy

1. Nemá čas na rodinu

Klasika. Řada žen si odborníkům stěžuje, že je jejich partner stále v práci, a když už je doma, je vyčerpaný, akorát se rozvalí na gauč a sleduje televizi. A ony se cítí osaměle.

Co s tím: Pomoci může dobré plánování. Stanovte jasný a pravidelný termín, kdy si spolu vyrazíte jen vy dva! Jedna romantická večeře v měsíci umí udělat zázraky. A stejně důsledně je třeba plánovat čas strávený s dětmi, jako rodina.

2. Strašně se změnil

Řada mužů po pětatřicátých narozeninách prochází jakousi osobnostní změnou a jejich partnerky to mohou těžce snášet. „Bohužel součástí tohoto bloudění bývá často i nová známost s mladší dívkou, jde o jakousi kompenzaci pocitu, že je život jednotvárný a jim už vlastně táhne na čtyřicet,“ vysvětluje Lenka Černá.

Foto: thinkstock

Je úplně jiný, než když jsem si ho brala. Strašně se změnil. To je jedna z věcí, na něž si ženy velmi často stěžujíFoto: thinkstock

Co s tím: Krizi středního věku si musí zvládnout především muži sami, rodina jim v tom zásadně pomoci nemůže. „Samotná žena může vlastně jen doufat, že se partner najde, ocení její stabilitu a osobnost. Zapracovat na sobě ale musí muž sám, on musí pochopit, co je skutečná hodnota,“ dodává Lenka Černá.

3. Nevím, jestli jsem (pro něj) dost dobrá

Tohle je zase ženská krize. Okolí i ženy samy na sebe kladou čím dál větší nároky. Jsem dobrá matka? Pracuji dost na své kariéře? Vypadám dobře? Vydělávám dost? „Končí to začarovaným kruhem stresu, únavy, ztráty chuti na sex, následně obavy, aby si partner nenašel milenku,“ popisuje psychoterapeutka Lucie Horníková. Výsledek? Dusná atmosféra a následně partnerská krize.

Co s tím:Nebuďte na sebe zbytečně přísné. Nemusíte být ve všem dokonalé, i když to tak z módních časopisů může vypadat. Zaměřte se na to, co je pro vás opravdu důležité. Vytvořte si seznam priorit a pokaždé, když znejistíte, podívejte se na něj!

Muži

1. Připadám si jen jako živitel

Žena mě nemiluje, jen potřebuje. Jsem zázemí pro ni a pro děti. Už jí na mně tolik nezáleží. To zase slýchají odborníci od mužů. „Hodně řeší, že ženy nejsou příliš ženy,“ popisuje Lucie Horníková. Chybí jim něžnost a alespoň občasný pocit, že oni jsou hrdinové vašich životů.

Co s tím:Dovolte mu, aby o vás občas pečoval. Dejte mu najevo lásku, city. Nedělejte z vašeho života jen souhrn praktických věcí – složenek, účtů, nákupních seznamů a podobně.

Foto: thinkstock

Když se váš život smrskne jen na řešení praktických záležitostí, může si váš partner začít připadat jen jako živitel, nikoli milovaný manželFoto: thinkstock

2. Není partnerka, ale matka

Klasický problém, kdy dítě zabere veškerou ženinu pozornost a muž jde stranou. „Muži jsou ješitní a tohle špatně snášejí. Pravda je ale i to, že ženy ztrácí jako matky lehkost, kterou na nich muži milovali, naopak partnery buzerují, jako by to byli také děti,“ říká Lenka Černá.

Co s tím: Nebuďte jen rodiči, ale i partnery, milenci. Není hřích občas zapomenout na ratolesti a věnovat se jen jeden druhému.

3. Už není tak přitažlivá

Je to smutné, ale je to jedna z věcí, které muže trápí. Bohužel, velmi často jde o situace, kdy ženy výrazně přiberou po porodu a nejsou schopné se vrátit do původní formy. „Pak ani sex není tak zábavný jako dřív, pokud vůbec nějaký je,“ dodává Lenka Černá.

Co s tím:Není dobré vyhovovat partnerovi za každou cenu. Ale ženy o sebe mají pečovat. Ne kvůli chlapům, ale kvůli sobě. „Ženám radím, aby byly na sebe přísné, co se týče vymezení času pro sebe. A mužům? Ať své ženy motivují, pomohou jim s hlídáním dětí a ony si mohou dopřát cvičení, relax a podobně,“ říká Lenka Černá.

Prošli jste si něčím podobným? Zkomplikovalo vám něco podobného vztah?

Reklama

Načítám