Hlavní obsah

Nejhloupější rady pro první rande. A přesto se jimi lidé řídí!

Foto: THINSKTOCK

Neposlouchejte vše, co vám kdo poradíFoto: THINSKTOCK

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První rande je vždycky tak trochu stres. Chcete udělat dojem, posunout se někam dál. A vaši blízcí vás jistě zahrnují spoustou rad, jak schůzku proměnit v úspěch. Některé rady jsou ale vyloženě hloupé.

Článek

Ne všechno, co vám kamarádi či rodina poradí, stojí za to. Rozhodně neberte jejich rady příliš vážně. Tohle je například pět nejhloupějších doporučení, které jste možná už také někdy slyšeli.

1. Na nic se neptej

Nevyzvídej, nech ho mluvit, ať ti všechno poví sám. Rande sice opravdu není výslech, a pokud ho v něj proměníte, váš protějšek se nebude cítit dobře, zároveň je to ale jakési oťukávací první kolo, čas, kdy byste měli zjistit, zda máte vůbec něco společného. A proto spolu musíte mluvit, což zahrnuje i otázky.

Ty by samozřejmě neměly být příliš osobní, je dobré držet se v obecné rovině, ale také nečekejte, že na vás protějšek vše vychrlí bez jakékoli vaší aktivity. Potřebuje na vás vidět, že vás to zajímá!

2. Sex na prvním rande? Nikdy!

Ne, že s ním hned skočíš do postele! Nejdřív to chce alespoň šest schůzek, pak mu dovol něco víc. Jenže časové limity v randění neplatí! „Znám řadu párů, které měli sex hned po první schůzce, a jsou spolu dodnes,“ tvrdí britská expertka Tracey Cox.

Podle ní je nejlepší nechat tomu volný průběh. „Někdy se prostě stane, že jiskra přeskočí už během první schůzky. A pokud jste dost staří, chytří, zkušení a umíte trochu číst v lidech, proč byste nemohli například během pětihodinového rande zjistit to, že ten druhý za riziko, že vše skončí jen u té jedné noci, přece jen stojí?“ vysvětluje Tracey Cox.

Sex by ale neměl být jakási pojistka toho, že vás bude chtít znovu vidět, ale důsledek vášně, která vás oba ovládla!

Foto: THINSKTOCK

Sex po první schůzce nikdy? Nemusí to platit vždyFoto: THINSKTOCK

3. Nech ho chvíli čekat

To jsou ty rady typu „doraz na rande o něco později, ať si na tebe počká, ať si tebou není moc jistý“. Je to naprostý nesmysl! Nedochvilnost není dobrá vlastnost a rozhodně nehraje ve váš prospěch. Vlastně toho druhého rozladíte, ještě než vás spatří, to není příliš dobrý začátek.

Pokud máte neplánované zpoždění, protože vám ujel autobus, zavolejte mu a omluvte se. Nenechávejte ho ale plánovaně čekat, není to slušné ani chytré!

4. Trocha lží nikomu neublížila

„Nemusíš mu přece hned všechno říkat.“ „Nech si nějaké tajemství.“ Nebo dokonce: „Neříkej mu úplnou pravdu, trochu si něco přikrášli.“ Tyhle rady jsou zase úplně špatně! Jakákoli lež, polopravda a podobně vám nijak nepomůže, naopak z dlouhodobého hlediska spíš uškodí.

Váš protějšek vám odpustí snad všechno, ale lež a neupřímnost? To těžko!

Navíc, když vaši známost odstartujete lží, jak to asi bude vypadat v budoucnu? To nevypadá příliš idylicky, že?

Foto: THINSKTOCK

Zapomeňte na lži! Ke vztahu musí patřit upřímnostFoto: THINSKTOCK

5. Neber to moc vážně

Další časté rady se týkají toho, abyste na schůzku šli s nadhledem, vlastně spíš jako na posezení se známým či kamarádem, nebrali to nijak vážně a podobně. Jenže z toho často vznikají velká nedorozumění.

Dvě americké internetové seznamky ChristianMingle a JDate dokonce letos udělaly průzkum, ze kterého vzešlo, že 69 procent randících lidí je zmateno z toho, zda jde o formální rande s někým, kdo se o ně zajímá, nebo jen o nezávazné posezení. A výsledkem je nejistota a třeba i chování, které neodpovídá situaci a může vše zkazit.

„Rande z principu naznačuje nějaký vyšší zájem o konkrétní osobu, je to vyšší level. Je to něco, co výrazně přesahuje obyčejné posezení s kamarády,“ říká newyorská klinická psycholožka Sonya Rhodes s tím, že by to mělo být od začátku jasné.

A jaké rady jste dostali vy?

Reklama

Související témata:

Načítám