Hlavní obsah

Nejhorší, co můžete partnerovi říct? Tak si najdi milenku!

Foto: Profimedia

Když muž od své partnerky slyší, že si má najít milenku, není mu to moc příjemnéFoto: Profimedia

Reklama

Tak si najdi milenku! Věta, kterou řada žen říká v afektu, při divoké hádce, ale leckdy i při rozhovoru s partnerem, který jí není příjemný. Sice to nemyslí vážně, ale i tak je to velmi nebezpečné.

Článek

Je to věta, která znemožňuje jakoukoli diskusi. Nelze na ni nic říct, nijak reagovat, bránit se. Je to podobné jako dostat facku. Zoufalá reakce zoufalé ženy. S větou „Tak si najdi milenku“ byste si ale neměly hrát, brát ji na lehkou váhu. Je to podobně riskantní, jako když dáte dítěti do rukou zápalky.

Kdy a kdo

Podle odborníků tahle slova z úst vypouštějí ženy, které se ve vztahu s partnerem necítí sebevědomě, případně mají pocit, že nejsou přijímány takové, jaké jsou. „Může to být z důvodu jejich vlastního nízkého sebevědomí, nebo i proto, že se jim nedostává od partnera dostatek pozornosti a ony se necítí být u něj na prvním místě,“ popisuje koučka partnerských vztahů Barbora Sedláková ze Školy pro ženy.

Obecně vzato, říká to žena, která neví, kudy kam. „Ženy tohle říkají, když se cítí zahnané do kouta. Může v tom být kus uražené ješitnosti, protože se jich dotklo něco, co partner řekl, nebo po nich chce něco, co jim připadá nereálné. Ale ony za tím vším slyší, že už je nemá rád, že mu nejsou dost dobré,“ popisuje psychoterapeutka Katarína Szabados Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Foto: Profimedia

Většinou to říkají zoufalé ženy, které neví, kudy kamFoto: Profimedia

Pravý význam

Ta věta má v tu chvíli nejrůznější významy, ale výzva k nalezení milenky to ve skutečnosti není. Nejčastěji tím vlastně ženy myslí následující:

  • Ujisti mě o své lásce – Necítí se milované, mají strach, že se jim partner vzdaluje, a zoufale touží po tom, aby je ujistil o tom, jak moc jsou pro něj důležité. Chtějí slyšet něco ve smyslu „Milenku? Proboha proč? Já přece miluji tebe.“
  • S tímhle jdi někam – Tohle to znamená ve chvíli, kdy tak žena reaguje na nějakou prosbu či požadavek partnera, který se jí nelíbí. Velmi často, když se dožaduje sexu. Jasně mu tím říká, že ona na tohle nepřistoupí, a jestli se mu to nelíbí, ať si jde jinam.
  • Jsi mi ukradený – V určitých situacích tím žena vlastně říká, že jí na pocitech a potřebách partnera nezáleží, nehodlá se s nimi nijak zabývat.

Nikam to nevede

Jenže, ať už tou větou chce žena říct cokoli, neříká vlastně nic. „Tahle hláška v podstatě ukončuje jakoukoli debatu, není konstruktivní. Je to útočná věta, která neotvírá žádný prostor pro hledání kompromisů a řešení,“ vysvětluje Barbora Sedláková.

Foto: Profimedia

Bohužel dost často bývá tato věta vyslovena ve chvíli, kdy se muž dožaduje sexuFoto: Profimedia

A muž? Tomu to rozhodně není příjemné. „Muži v té chvíli cítí bezmoc, smutek, často i vztek. Mohou to vnímat jako odmítnutí jejich pocitů,“ popisuje Barbora Sedláková. Pánové by sice v tu chvíli měli spíš pátrat, v čem je skutečný problém, protože ta věta samozřejmě bývá reakcí na něco, co řekli, neřekli, udělali či neudělali. Jenže oni spíš reagují podrážděně, nebo se naopak uzavřou do sebe.

A to vše postupně vede k jedinému – skutečně si najdou milenku! Ne proto, že by jim to „poradila“ partnerka, ale protože vztah nefunguje. „V tom vztahu většinou už vládne zoufalství, partneři neumí své problémy řešit, jsou nastaveni spíš na bitvu než na spolupráci. A takovéhle prostředí nevěře často otevírá vrátka,“ upřesňuje Katarína Szabados Filasová.

Pokud tedy tuhle větu pravidelně používáte, měly byste zpozornět. Je to jasný signál, že vám to drhne, nefunguje mezi vámi komunikace a řítíte se do průšvihu.

Řekly jste někdy tohle partnerovi? V jaké situaci?

Reklama

Načítám