Hlavní obsah

Nejkrásnější lodě jsou v Praze

Foto: evd.cz

Parník Vltava po rekonstrukci omládlFoto: evd.cz

Reklama

Na romantické vyjížďky po Vltavě od Mělníka až po dnešní Slapskou přehradu vozí obyvatele i návštěvníky hlavního města Pražská paroplavební společnost (PPS) již téměř jeden a půl století – legendární primátor František Dittrich ji založil v roce 1865 a ještě ve stejném roce vyplul první parník se spokojenými cestujícími.

Článek

Parníky zbyly dnes v Praze poslední dva a plavba na nich je stále naprosto výjimečným zážitkem. Bezesporu nejkrásnější lodí na Vltavě je parník, který po této řece dostal své jméno. Letos je historickému parníku Vltava rovných sedm desítek let a k narozeninám se mu dostalo pečlivé kompletní rekonstrukce, po které se vrátil do původní krásy. Jen oblaka kouře už nad ním neuvidíte. Nádherný parní stroj zůstal, ale pod kotlem už se netopí uhlím. I Vltava totiž musí dodržovat nejpřísnější ekologické limity, které si Pražská paroplavba stanovila pro svůj projekt ekologického přístaviště na Kampě.

Foto: evd.cz

Čluny Libuše a Šárka s hybridním pohonemFoto: evd.cz

Po několika letech příprav nyní mohou v přístavišti PPS na Kampě – letos slavícím rovněž kulaté 130. výročí – přistávat jen lodě, které zatěžují centrum města jen minimálními zplodinami a hlukem. A Vltava se svými pasažéry vyplouvá několikrát denně právě odtud. Spolu s ní vyplouvají z Kampy nejnovější přírůstky flotily PPS, celodřevěné mahagonové čluny s hybridním pohonem Šárka, Vlasta, Libuše a Bivoj a také nejmodernější loď v Praze, Elektronemo poháněný solární energií. Všechny tyto lodě a s nimi i další parník Vyšehrad a největší kolesová motororová loď Šumava se představí poslední sobotu v srpnu při velkolepé přehlídce – centrem Prahy proplují při oslavách 145. výročí první plavby, kterou Pražská paroplavba právě v tento den v roce 1865 uskutečnila.

Foto: elektronemo.cz

Elektronemo je nejmodernější loď v PrazeFoto: elektronemo.cz

„Tradice Pražské paroplavby nás zavazuje co nejlépe sloužit městu, jeho obyvatelům i návštěvníkům,“ říká ředitel PPS Dušan Sahula. To se Pražské paroplavbě určitě daří, projížďka na jejích lodích stojí za to. Více podrobností a jízdní řády najdete na www.paroplavba.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám