Hlavní obsah

Nejkrásnější zahradní nábytek. Tady je!

Foto: Mountfield

Posezení na zahradě je příjemnéFoto: Mountfield

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílé plastové židle postupně mizí z našich balkonů či teras a nahrazuje je krásnější a pohodlnější nábytek, který sice stojí více, ale rozhodně vydrží mnohem déle než jednu sezonu. Pouze na nás záleží, jestli dáme přednost dřevu, krásným výpletům nebo zvolíme moderní nábytek z hliníku či kovu.

Článek

Pokud si prohlédneme katalogy, ale i prodejny se zahradním nábytkem, zjistíme, že některé kousky jsou natolik krásné a elegantní, že bychom se za ně nemuseli stydět ani v obýváku. Navíc ke standardu dnes patří různé typy polštářů a podušek, které nejen zpříjemní posezení či poležení, ale také dodají nábytku určitý styl. Zvolíme elegantní bílé, které jsou náročnější na údržbu, nebo dáme přednost barevných pruhovaným či květinovým vzorům, na kterých se nějaká ta špína ztratí? To je jen na nás. Podušky ale rozhodně patří na nábytek z jakéhokoli materiálu.

Výplety stále oblíbenější

Jaký nábytek si tedy můžeme pořídit? „Už v minulém roce tolik oblíbené výplety se letos stanou jasnou jedničkou na trhu se zahradním nábytkem. Díky vývoji jsou totiž nyní výrobci schopni je nabídnout i v nižších cenových kategoriích při zachování kvality," říká Martin Homolka ze společnosti Kettler.

Netušíte, co si pod slovem výplety představit? Jde o nábytek, který může na první pohled vypadat jako proutěný či ratanový, ovšem přírodní materiál je zde nahrazen odolným a prakticky nezničitelným plastem. Zatímco jednoduchý plastový nábytek vábně nevypadá, vyplétaný téměř dokonale imituje přírodní materiály. A venku může klidně zůstat celé léto, protože ho nezničí ani déšť či vlhkost.

Foto: Mountfield

Nábytek ze severské borovice je trvanlivýFoto: Mountfield

Bez dřeva to nejde

Mnozí si ale nedokážou představit na zahradě jiný nábytek než ten dřevěný. Při jeho nákupu je důležité podívat se na kvalitu a na to, z jakého dřeva je vyrobený. Ten velmi levný, nabízený v obchodních řetězcích, pochází povětšinou z asijských zemí a je vyroben z odpadového materiálu. Proto je lépe nakupovat u specializovaných prodejců.

Například pokud si pořídíme borovicový nábytek, může být buď z domácí produkce, nebo ze severské borovice, která se těží až za polárním kruhem. „Toto dřevo je mnohem tvrdší, trvanlivější a odolnější vůči povětrnostním vlivům, než je tomu u borovic středoevropských," vysvětluje rozdíl Michal Sádecký z Mountfieldu.

Velmi žádaný je i nábytek z tropického dřeva meranti, které se těží v Malajsii a vyniká vysokou tvrdostí, odolností vůči povětrnostním podmínkám a dlouhou životností. Navíc na něm oceníme atraktivní kresbu dřeva, která je velmi působivá.

Stále oblíbenější je i u nás nábytek z teaku. „Toto dřevo je díky vysokému obsahu kaučuku a teakového oleje odolné nejen vůči povětrnostním vlivům a střídání teplot, ale i působení škůdců. Neublíží mu vlhkost, proto je ideálním zahradním nábytkem pro umístění blízko bazénu a venku ho můžeme mít celý rok," říká Michal Sádecký. Oblíbené je poukazování na anglické parky, kde teakové lavičky stojí i sto let bez toho, aby se na nich nějak podepsal čas.

Teakový nábytek nemusíme během jeho životnosti vůbec natírat ani ošetřovat, ale časem získá bělavý nádech. To je sice přirozené, ale někomu se to nelíbí. Zamezit tomu lze olejováním speciálními přípravky. Ale je dobré si to rozmyslet, protože jakmile ho natřeme jednou, musíme povrchovou úpravu opakovat každý rok. „Je potom otázkou, zda se nevyplatí koupit eukalyptový nábytek, který vyjde levněji a oproti teaku se liší v jednom - ten se natírat musí," říká Monika Poláková ze společnosti Jysk.

Je však třeba podotknout, že tvrdé dřevo má jednu nevýhodu - je poměrně těžké. „Proto si získávají na oblibě odlehčené modely, kdy se dřevo kombinuje s dalšími, mnohem lehčími materiály, jako jsou hliník nebo umělý výplet," poznamenává Monika Poláková.

Foto: Kettler

Zahradní nábytek může být i elegantníFoto: Kettler

Moderní kov patří i ven

Dlouhodobou oblibu si na zahradě udržuje hliníkový a kovový nábytek. Mnozí také rádi sáhnou po subtilním nerezovém nábytku. „Hliník je vděčný materiál designérů, nabízí totiž nepřeberné možnosti tvarů a kombinací s dalšími moderními materiály," říká Martin Homolka. Přitom i kovový nábytek může být pohodlný.

Na zahrady se vrací i ocelový nábytek, který mnozí zatracovali hlavně ze dvou důvodů. Vysoké hmotnosti a ceně. Designéři proto přišli se subtilnějším, na materiál méně náročným nábytkem, který je levnější a působí lehčím dojmem.

Máte spojenou zahradu jen se sekačkou trávy a motyčkou? Vyměňte je letos za pohodlná lehátka a křesílka a uvidíte, že vás to mezi záhonky bude opravdu bavit!

Reklama

Související témata:

Načítám