Hlavní obsah

Nejlepší domácí likéry pro návštěvu

Foto: Mona Martinů

Likéry, které připravíte za chvilkuFoto: Mona Martinů

Reklama

Zahřeje u srdce, pohladí na duši a rozváže jazyk, takový je pravý nefalšovaný domácí likér. Hledáte vzpruhu pro zimní večery? Pak jste tu správně! A pokud se bojíte zdlouhavé přípravy a řady neznámých ingrediencí, jste na omylu. Vybrali jsme takové, které zvládnete krátce před příchodem návštěvy. Přestože je lepší nechat je alespoň den uležet, konzumovat se dají hned!

Článek

Je libo karamel, kokos, ananas nebo tradiční, ale rychlý „vaječňák"? Najdete si mezi nimi svého oblíbence?

Hustý karamelový aneb Baileys po domácku

Oblíbený ženský nápoj se v různých obměnách dá samozřejmě koupit. Když ale není lahev po ruce, proč nepřekvapit své přátele osvědčenou domácí recepturou?

Foto: Mona Martinů

Krásná zlatá barva s výraznou chutí karameluFoto: Mona Martinů

Na 750 ml budete potřebovat: 1 salko, 0,5 l mléka, 1 vanilkový pudink, rum tuzemský asi 2 dcl (možné nahradit whiskey)

Hodinu povařte v papiňáku salko v plechovce. Poté nechte vychladnout. Mezitím si připravte pudink dle návodu na obalu a opět nechte zchladnout. Do pudinku vmixujte postupně zkaramelizované salko. Nakonec přilijte i rum. Z tohoto množství vznikne asi 750 ml lahodného nápoje. Servírujte s ledem.

Domácí Malibu aneb kokosový likér trochu jinak

Možná vám z Vánoc ještě zbyl nějaký ten kokos a nevíte, jak ho upotřebit. To je ideální příležitost, jak si udělat zimní „Malibu party“ přímo doma.

Foto: Mona Martinů

Osvěžující jemný likér s kokosemFoto: Mona Martinů

Na 750 ml budete potřebovat: 120 g strouhaného kokosu, 400 ml kokosového mléka, 400 ml smetany, 100 g moučkového cukru, 75 až 150 ml bílého rumu

Kokos povařte v kokosovém mléce doměkka. Pak nechte vychladnout. Po zchladnutí hmotu rozmixujte v mixéru. Poté přidejte postupně smetanu a cukr. Pro ještě plnější chuť můžete smetanu nahradit kokosovým krémem, který seženete v supermarketu. Na závěr přimíchejte bílý rum. Jeho množství záleží na požadované síle nápoje. Likér by měl alespoň přes noc odležet. Pak jej propasírujte přes drobné sítko, aby v něm nebyly cítit hrubé kousky kokosu. Servíruje se vychlazený.

Angorský punč

Teploty se opět vrací k bodu mrazu. Kdo by se nechtěl příjemně zahřát u dobrého moku? Vaši přátelé jistě ocení malou zimní punčovou vzpruhu. I když původní punč pochází z Indie, v současné době má mnoho podob. Přinášíme vám angorskou verzi. Tenhle nápoj je třeba udělat hned na přivítanou a věřte, že vám všem rozváže jazyk.

Foto: Mona Martinů

Osvěžující punč, který chutná i vychlazenýFoto: Mona Martinů

Na 4 až 5 šálků budete potřebovat: 2 vanilkové cukry, 1 velkou konzervu ananasového kompotu (ideálně kostky), 1 lahev oblíbeného bílého vína, asi 1,5 dcl višňovice, 1,5 dcl studené vody, ovoce na ozdobení.

Ananas nakrájený na kostičky dejte do hrnce spolu s ananasovou šťávou, vínem, vanilkovým cukrem a vodou a zahřejte. Směs se ovšem nesmí vařit, takže je hotová těsně před bodem varu. Hrnec odstavte z plotny. Do směsi přilijte višňovici (je možné ji nahradit i meruňkovicí). Podávejte horké, ideálně ve skle, jak je u punčů tradicí.

Rychlý vaječný koňak

Co by byla zima bez tradičního vaječného koňaku? Receptů jsou desítky, ale bývají zdlouhavé a pracné. Pokud se s ním nechcete vařit a hosté už jsou téměř za dveřmi, můžete zkusit mou rychlou variantu. Rozdíl určitě nikdo nepozná.

Foto: Mona Martinů

Vaječný likér je klasikaFoto: Mona Martinů

Na 750 ml likéru budete potřebovat: 1 salko, 2 vanilkové cukry, 5 žloutků, rum tuzemský

Vanilkový cukr vyšlehejte se žloutky do husté pěny. Je potřeba, aby byla opravdu našlehaná, což trvá několik minut. Pak přimíchávejte salko tentokrát v tekutém stavu. Na závěr naplňte plechovku od salka rumem a postupně vlévejte do připravené směsi (množství záleží na požadované síle nápoje, já dávám méně, asi polovinu plechovky). Hotový vaječný koňak nechte v lednici alespoň den odležet. Servíruje se vychlazený a předtím je potřeba ho vždy pořádně protřepat.

Všechny likéry chutnají výtečně. Dejte si ale pozor, jsou zrádné! Jedna sklenka nestačí a více jich zase rychle leze do hlavy!

Reklama

Načítám