Článek
Trhané maso připravíte kromě trouby a sporáku (kde ovšem musíte jídlo neustále hlídat) i v úplně základním pomalém hrnci, který má pouze funkci vaření. Pokud vás ale baví sofistikovanější chutě, sáhněte raději po takovém, co umí i restovat. Počátečním opečením cibulky a kuřete totiž jídlu dodáte ještě lepší chuť! Já proto na maso vyzkoušela Multifunkční hrnec Sencor SPR 7200SS s objemem 6 litrů. Hrnec stojí 3999 Kč. Kromě pomalého vaření a restování v něm můžete i zdravě vařit a péct v páře nebo třeba nachystat domácí jogurt.
Postup
01.
Plátky masa pořádně opepřete, v hrnci rozehřejte trochu oleje při funkci Sauté (restování) a kuře z obou stran opečte. Vyndejte a ve výpeku dozlatova orestujte najemno pokrájenou cibuli, během opékání ji osolte. Zasypejte cukrem, nechte ho trochu zkaramelizovat a vypněte funci Sauté.
02.
Vmíchejte nasekaný česnek, papriku, oregano, římský kmín, protlak a šťávu z 1 pomeranče, zalijte 400 ml vody a zapněte funkci Slow cook (pomalé vaření) na Low (nízký stupeň) na 6 hodin. Maso pak dvěma vidličkami natrhejte, a kdyby bylo tekutiny v hrnci příliš, ještě na chvíli pusťte funkci Sauté a bez poklice nechte vodu odpařit. Ochutnejte a případně dosolte, dopepřete nebo dochuťte trochou limetkové šťávy.
03.
Trhané maso je skvělé do pečených brambor, rychlých tortill, těstovin, salátů, sendvičů i burgerů. Já většinou část schovám do mrazáku, kde je pak vždy po ruce na rychlý oběd.
Za zapůjčení pomalého hrnce k focení děkujeme společnosti Sencor.
Podívejte se i na další 2 recepty z pomalého hrnce (feferonkový guláš a silný krůtí vývar).