Hlavní obsah
3,1
(72)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

V redakci testujeme pomalé hrnce, a jestli je z nich něco opravdu dobré, pak je to trhané maso. Připravíte ho v nich téměř bez tuku, nemusíte se bát připálení, takže samotné vaření je skoro bez práce. A maso je tak měkounké, že se úplně rozplývá na jazyku. Jaký slow cooker jsme použili a jak dopadl náš recept?

20 min.
Příprava
6 hod., 40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na maso
  • 1 400 g kuřecích prsou
  • 300 g cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 4 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 1 ks pomeranče
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Trhané maso připravíte kromě trouby a sporáku (kde ovšem musíte jídlo neustále hlídat) i v úplně základním pomalém hrnci, který má pouze funkci vaření. Pokud vás ale baví sofistikovanější chutě, sáhněte raději po takovém, co umí i restovat. Počátečním opečením cibulky a kuřete totiž jídlu dodáte ještě lepší chuť! Já proto na maso vyzkoušela Multifunkční hrnec Sencor SPR 7200SS s objemem 6 litrů. Hrnec stojí 3999 Kč. Kromě pomalého vaření a restování v něm můžete i zdravě vařit a péct v páře nebo třeba nachystat domácí jogurt.

Foto: Jakub Jurdič

Maso je díky pomalému vaření parádně měkké a šťavnaté, takže ho natrháte během chvilkyFoto: Jakub Jurdič

Postup

01.

Plátky masa pořádně opepřete, v hrnci rozehřejte trochu oleje při funkci Sauté (restování) a kuře z obou stran opečte. Vyndejte a ve výpeku dozlatova orestujte najemno pokrájenou cibuli, během opékání ji osolte. Zasypejte cukrem, nechte ho trochu zkaramelizovat a vypněte funci Sauté.

02.

Vmíchejte nasekaný česnek, papriku, oregano, římský kmín, protlak a šťávu z 1 pomeranče, zalijte 400 ml vody a zapněte funkci Slow cook (pomalé vaření) na Low (nízký stupeň) na 6 hodin. Maso pak dvěma vidličkami natrhejte, a kdyby bylo tekutiny v hrnci příliš, ještě na chvíli pusťte funkci Sauté a bez poklice nechte vodu odpařit. Ochutnejte a případně dosolte, dopepřete nebo dochuťte trochou limetkové šťávy.

03.

Trhané maso je skvělé do pečených brambor, rychlých tortill, těstovin, salátů, sendvičů i burgerů. Já většinou část schovám do mrazáku, kde je pak vždy po ruce na rychlý oběd.

Foto: Jakub Jurdič

Pomalý hrnec se hodí nejen na trhané maso, ale i na skvělé vývary nebo pomalu dušené gulášeFoto: Jakub Jurdič

Za zapůjčení pomalého hrnce k focení děkujeme společnosti Sencor.

Reklama

Načítám