Hlavní obsah
3,6
(149)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Dobrý hamburger dělá vedle kvalitního masa i dobré pečivo. Raději proto nespoléhejte na kupované housky a upečte si vlastní. Tento spolehlivý recept na domácí bulky vás nezklame.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 housek
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 3 ks vejce
  • 100 g másla
  • 1,5 lžíce cukru krupice
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce sezamových semínek
Článek

Postup

01.

 V malé misce míchejte rozdrobené droždí s trochou cukru, dokud se nevytvoří řídká kašička.

02.

Do zadělávací mísy robotu prosejte hladkou a polohrubou mouku, přidejte vlažné mléko, dvě vejce, kašičku z droždí, nakrájené povolené máslo, zbytek cukru a sůl. Hnětacím hákem nechte těsto zpracovávat cca 10 minut, aby se máslo zcela zapracovalo do těsta. 

03.

Mísu s uhněteným těstem zakryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte na teplém místě asi 60 minut kynout.

04.

Po vykynutí vyndejte opatrně těsto na vál či silikonovou podložku. S těstem se krásně pracuje a nelepí, takže nemusíte vál pomoučit. Vytvarujte 10 bulek a vyskládejte je na dva plechy vyložené pečícím papírem. Zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout.

05.

Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů.

06.

Rozšlehejte zbylé vejce a znovu vykynuté bulky jimi pomašlujte. Posypejte je sezamovými semínky a dejte péct asi na 20 minut do předehřáté trouby – na dno dejte litinový hrnec s teplou vodou. Pára zajistí, že bulky nebudou vysušené.

07.

Po upečení ještě teplé pečivo zakryjte asi na dvě minuty utěrkou, aby se trochu zapařilo, a poté ho dejte úplně zchladnout na drátěnou mřížku.

Foto: Svatava Vašková

Domácím hamburgerovým bulkám se kupované nikdy nevyrovnajíFoto: Svatava Vašková

Tip: Těsto můžete zadělat a nechat vykynout i v domácí pekárně.

Rádi připravujete domácí pečivo na grilování či opékání? Můžete vyzkoušet i jiný osvědčený návod: recept na burgerové housky krok za krokem. A jestli nejíte lepek a nechcete ani droždí, upečte si perfektní domácí semínkový chléb bez mouky.

Reklama

Související témata:

Načítám