Hlavní obsah

Hamburgerové bulky

Hodnocení:
(27)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Dobrý hamburger dělá vedle kvalitního masa i dobré pečivo. Raději proto nespoléhejte na kupované housky a upečte si vlastní. Tento spolehlivý recept na domácí bulky u nás už před lety zdomácněl.

Ingredience pro:
10 housek
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • 100 g másla
  • 1.5 lžíce cukru krupice
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce sezamových semínek
Článek

Postup

Krok 1:  V malé misce míchejte rozdrobené droždí s trochou cukru, dokud se nevytvoří řídká kašička.

Krok 2: Do zadělávací mísy robotu prosejte hladkou a polohrubou mouku, přidejte vlažné mléko, dvě vejce, kašičku z droždí, nakrájené povolené máslo, zbytek cukru a sůl. Hnětacím hákem nechte těsto zpracovávat cca 10 minut, aby se máslo zcela zapracovalo do těsta. 

Krok 3: Mísu s uhněteným těstem zakryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte na teplém místě asi 60 minut kynout.

Krok 4: Po vykynutí vyndejte opatrně těsto na vál či silikonovou podložku. S těstem se krásně pracuje a nelepí, takže nemusíte vál pomoučit. Vytvarujte 10 bulek a vyskládejte je na dva plechy vyložené pečícím papírem. Zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout.

Krok 5: Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů.

Krok 6: Rozšlehejte zbylé vejce a znovu vykynuté bulky jimi pomašlujte. Posypejte je sezamovými semínky a dejte péct asi na 20 minut do předehřáté trouby – na dno dávám litinový hrnec s teplou vodou. Pára zajistí, že bulky nebudou vysušené.

Krok 7: Po upečení ještě teplé pečivo zakryjte asi na dvě minuty utěrkou, aby se trochu zapařilo, a poté ho dejte úplně zchladnout na drátěnou mřížku.

Foto: Svatava Vašková

Domácím hamburgerovým bulkám se kupované nikdy nevyrovnají

Tip: Těsto můžete zadělat a nechat vykynout i v domácí pekárně.

Rádi připravujete domácí pečivo na grilování či opékání? Můžete vyzkoušet i jiný osvědčený návod: recept na burgerové housky krok za krokem. A jestli nejíte lepek a nechcete ani droždí, upečte si perfektní domácí semínkový chléb bez mouky.

ynezorPumanzeSaNyknalC