Hlavní obsah
3,1
(98)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Aktualizováno

Nedivím se tomu, jakou oblibu získalo trhané maso v posledních letech. Příprava je nenáročná, výsledek šťavnatý a nesmírně uspokojivý. Tahle verze vepřového s černým pivem a BBQ omáčkou má bohatou a příjemně kouřovou chuť a hodí se jako náplň do burgerů i k jemné bramborové kaši. A máte-li dobrý hrnec s těsnící pokličkou, ani nemusíte rozpalovat troubu.

10 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Budete potřebovat
  • 1,5 kg vepřové plece
  • 200 ml tmavého piva
  • 1 hrnek BBQ omáčky
Na kořenící směs budete potřebovat
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Vepřovou plec rozřízněte na dva přibližně stejně velké kusy, rychleji změknou. Smíchejte přísady na kořenící směs a dobře je vetřete do celého povrchu masa.

02.

Okořeněné maso vložte do hrnce se silným dnem a dobře těsnící pokličkou. Podlijte ho tmavým pivem, přiklopte a pomalu přiveďte k varu. Stáhněte plamen na velmi mírný a maso pomalu duste 2,5–3 hodiny. Občas ho obraťte a zkontrolujte množství tekutiny, nemělo by ale být nutné ho podlévat.

Tip: Do tohoto receptu se nejlíp hodí plná tmavá piva, ve kterých najdete tóny čokolády a kávy.

03.

Až bude maso měkké tak, že půjde snadno rozdělit vidličkou na vlákna, vyjměte ho z hrnce a nechte chvíli zchladnout. Zároveň zesilte plamen pod hrncem a omáčku chvíli redukujte, až začne mírně houstnout.

04.

Maso pomocí dvou vidliček rozdělte na jednotlivá vlákna. Já dávám přednost větším a delším kouskům masa, pokud to máte jinak, jednotlivá vlákna můžete ještě překrájet ostrým nožem.

05.

Maso vraťte do hrnce a dobře promíchejte se šťávou. Přidejte ještě půl hrnku až hrnek dobré BBQ omáčky (já jsem použila domácí BBQ omáčku s colou a kečupem), dobře promíchejte a prohřejte. Trhané maso je vynikající jenom tak s chlebem a zeleninou, hodí se ale i jako náplň do burgerů a tortill a skvělé je i s jemnou bramborovou kaší.

Tenhle recept nevyžaduje při přípravě téměř žádnou pozornost a trouba zůstane také prázdná, takže můžete připravit i rychlý dezert. Koláč zebra je atraktivní variace na klasickou bábovku, na hrníčkový perník s hruškami ani nemusíte vytahovat váhu.

Reklama

Související témata:

Načítám