Hlavní obsah

Trendy bydlení: Dvířka bez úchytek

Foto: Koryna

Výrobci upředňostňují co nejjednodušší linieFoto: Koryna

Reklama

Toužíte po krásné kuchyni, obýváku, ložnici? Pak pro vás máme super novinku v podobě bezúchytkového otevírání dvířek. Váš byt bude nejen nádherný, ale díky tomuto vychytanému systému se i jeho úklid stane příjemnou chvilkou! Konečně posuďte samy.

Článek

Kuchyňské skříňky v obýváku

Aby bylo snazší propojit jednotlivé místnosti domu či bytu, kde dnes vládne tzv. bezpříčkový trend, snaží se výrobci nám smrtelníkům vyjít vstříc. Nábytek se dělá velmi variabilní a je možné si prakticky samostatně vytvořit sestavu, po které sníte. Jen pozor na to, aby pokoje na sebe navazovaly nenásilně.

V kuchyních, kde je poslední dobou nejvíce kladen důraz na bezpečnost a praktičnost, se dobře ujaly právě bezúchytkové systémy. A protože jejich obliba roste, objevují se už i u nábytku určenému pro další obytné prostory. Stejně jako v kuchyních, si dnes i v obývacím pokoji můžete nechat na míru vestavět elektroniku přímo do skříněk. Šatní skříně už si běžně otevřete posunutím směrem do strany, a to bez využití speciální úchytky. Objevily se však na trhu ještě další vylepšováky. Úchytky jsou často nahrazovány mechanickými i elektronickými systémy otevírání zásuvek a dveří. Koryna dokonce letos představila luxusní kování „in-line“ s tlumením. Její nová kolekce nábytku určeného už nejen do kuchyně, ale i obývacího pokoje nebo koupelny, vychází z funkčnosti a jednoduchých linií.

„In-line“ v otevírání dveří

V oblasti otevírání dveří je in-line systém naprostou novinkou na našem trhu. Už nemusíte zavírat jednotlivé dveře skříně přes sebe, což sice ušetří místo v pokoji, ale vám znemožní pohodlný výhled do skříně, potažmo manipulaci s věcmi uvnitř. Tento systém funguje tak, že v okamžiku, kdy jsou dveře zavřené, jsou v jedné rovině za sebou, na rozdíl od často používaných dvoukolejnicových systémů. Když je budetechtít otevřít, musíte je povytáhnout směrem k sobě a odsunout do boku. Uznejte, že je to mnohem účelnější a elegantnější řešení. Použitím in-line systému docílíteještě hladších linií nábytku a dostupnosti k vnitřnímu prostoru.

Foto: Koryna

Bezúchytové systémy se používají hlavně v kuchyníchFoto: Koryna

Bezúchytkové ovládání

Světovým trendem je tedy ovládání dvířek úplně bez úchytek. Jaké jsou tedy možnosti? Výrobci do nábytku instalují různé systémy od hliníkových profilů až po různé mechanické vylepšováky jako třeba 2 3centimetrovou mezeru, která prochází napříč nábytkem. Je pod úhlem 45 stupňů, aby bylo možné dveře pohodlně chytit prsty. Tohle řešení představuje právě Koryna, ale podobný systém můžete vidět i třeba u nábytku z IKEA, kde se navíc používá vystouplých zářezů na výsuvných šuplících ke snadnému otevírání. Úchytky jsou nahrazovány i elektronickým otevíráním.

Závěs s integrovaným tlumením

Bez úchytek, bez hluku a pohodlně tak by se dal nazvat další převratný systém otevírání a zavírání dvířek bez úchytek. Dvířka jsou zavěšená a mají integrované tlumení. Ve světě ho jako první představila společnost Hettich. Skříňky můžete díky němu pohodlně otevírat a zavřou se vlastně samy. Sice jim první impuls k zavření musíte dát samy, ale několik centimetrů před korpusem skříňky se zastaví a pomalu dovřou. Nejde tu jen o hluk, ale samozřejmě i o šetření nábytku, který není hned oprýskaný. Můžete namítat, že podobné systémy tlumení už tu nějakou dobu existují a je to pravda. Kde je tedy rozdíl? Systém je vestavěný do ramínka závěsu, takže není vidět a nepřekáží při jakékoli manipulaci s nádobím.

A nejen to, skříňky a skříně s tímto systémem vám ušetří spoustu času s úklidem. Pod úchyty se často hromadí špína, bakterie a nevzhledné šmouhy.

Výrobci současného nábytku se zkrátka snaží o jeho funkčnost a komfort. Ale jde jim i o bezpečí vašich dětí, protože díky této novince se již nikdy o vytrčenou úchytku nezraní!

Co říkáte, není to skvělé?

Reklama

Související témata:

Načítám