Hlavní obsah

Nejlepší třešňový koláč: Ochutnejte americkou klasiku!

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křehké máslové těsto, šťavnatá třešňová náplň a vůně, za kterou přijdou i sousedi, se kterými jste na nože. Tak nějak by se dal charakterizovat ovocný páj podle tradičního amerického receptu.

Článek

Pracovní týden je teprve před námi, ale protože bude extrémně krátký, určitě vám zbude čas i na přípravu něčeho dobrého. Upečte si se mnou lahodný třešňový koláč, který je právem stálicí amerických hospodyněk. A není na něm nic složitého!

Mřížkový třešňový koláč

Na formu o průměru 26 cm potřebujete: 400 g hladké mouky, 200 g másla, ½ lžičky soli, 50 ml vody, mouku na podsypání

Na náplň: 4,5 hrnku nevypeckovaných třešní (i mrazených), 3/4 hrnku cukru krupice, 4 lžíce kukuřičného škrobu, ½ lžičky mandlového extraktu, lžíci másla, 1 vejce na potření, 2 lžíce mandlových lupínků

Foto: Mona Martinů

Šťavnaté třešně a křehké těsto tvoří dokonalou dvojkuFoto: Mona Martinů

Postup: Mouku zpracujte s máslem a solí do podoby drobenky, přidejte vodu a vypracujte hladké nelepivé těsto. Kromě závěrečného propracování to za vás celé sfoukne i mixér. Těsto zabalte do fólie a nechte v chladu odležet, než si připravíte náplň.

Foto: Mona Martinů

Zadělávejte rychle – těsto by nemělo lepit a mělo by být pružnéFoto: Mona Martinů

Omyté třešně vypeckujte a smíchejte s cukrem (jednu lžíci si odložte na posypání), škrobem a mandlovým extraktem. Polovinu těsta vyválejte na pomoučené ploše dotenka a vyložte s ní dno a boky koláčové formy. Naplňte třešněmi, na ty poklaďte kousky másla a překryjte mřížkou z druhé poloviny těsta (vytvoříte ji tak, že těsto tence vyválíte a pokrájíte na proužky). Z těsta udělejte i okraje (nebo dovnitř přehněte přesahující těsto z boků), mřížku potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte odloženým cukrem a mandlemi. Dejte do trouby vyhřáté na 200 °C, teplotu ihned snižte na 180 °C a pečte asi 40 minut dozlatova.

Foto: Mona Martinů

Příprava náplně nemůže být jednodušší – ingredience stačí jen smíchatFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Proplétaná mřížka je efektnější, ale jestli si na ni netroufáte, stačí pruhy těsta pěkně naklást vedle sebeFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Plátky mandlí koláč ozdobí a dodají mu jemně křupavou tečkuFoto: Mona Martinů

Tip: Mandlové aroma klidně vynechte a množství cukru upravte podle toho, jak moc jsou třešně sladké. Náplň můžete doladit i kapkou citronové šťávy nebo třešně vyměnit za najemno pokrájená jablka ochucená skořicí.

Foto: Mona Martinů

Podle nás není divu, že třešňový páj patří ke stálicím amerických hospodyněkFoto: Mona Martinů

Pamatujete ještě na éru slávy pubertální filmové série American Pie?

Reklama

Načítám