Hlavní obsah

Ty nejlepší švestkové dezerty. S mákem, skořicí a vločkami!

Foto: Greta Blumajerová

Švestky si rozumí se skořicí, mákem i křupavými vločkamiFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Oslavte s námi pozdní léto lahodnými švestkovými koláči. Jsou snadné na přípravu a plné tohoto šťavnatého ovoce v kombinaci s mákem, skořicí či vločkami!

Článek

Konec letních prázdnin se kromě návratů z táborů a konců dopravních uzavírek tradičně nese i v duchu švestkové úrody. Upečte si z ní vláčný obrácený nebo křehký drobenkový koláč s makovou náplní či vločkový crumble, což je vlastně takový koláč bez těsta, který si můžete dopřát naprosto bez výčitek.

Obrácený švestkový koláč

Na formu o průměru 22 cm potřebujete: 125 g másla, 80 g hnědého cukru, lžíci medu, 500 g švestek, 80 g cukru krupice, 2 vejce, ¼ lžičky soli, lžičku skořice (můžete přidat i zázvor a kardamom), kelímek bílého jogurtu (125 g), lžičku citronové kůry, 190 g hladké mouky, zarovnanou lžičku jedlé sody, mléko, tuk na vymazání formy, kysaná smetana k podávání

Foto: Greta Blumajerová

Šťavnatý kořeněný koláč doplňte kopečkem kysané smetanyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Polovinu másla rozpusťte s hnědým cukrem a medem na hustý sirup a nalejte ho do vymazané dortové formy (nejlépe se pracuje s tou s odnímatelným okrajem).

Švestky vypeckujte, rozčtvrťte a vyskládejte řeznou stranou dolů na sirup. Zbylé máslo ušlehejte s krupicovým cukrem, vajíčky, špetkou soli, skořicí, jogurtem a citronovou kůrou. Na závěr do těsta vmíchejte mouku s jedlou sodou a v případě potřeby zřeďte několika lžícemi mléka.

Nalejte přes švestky a pečte asi hodinu při 180 °C. Koláč nechte 15 minut chladnout ve formě a poté opatrně vyklopte. Podávejte se lžící zakysané smetany.

Tip: Obrácené koláče jsou zárukou úspěchu, zkuste je na slano i na sladko: s banány, rebarborou, hruškamiči pórkem.

Vločkový crumble se švestkami

Potřebujete: 500 g švestek, 2 lžíce agávového sirupu či medu, lžíci kukuřičného škrobu, ½ lžičky skořice. Na vločkovou krustu: 3/4 hrnku ovesných vloček, hrst mandlových lupínků, ½ lžičky skořice, ¼ lžičky zázvoru, sůl, 2 lžíce agávového sirupu či medu, 2 lžíce másla nebo kokosového tuku (+ trochu na vymazání)

Foto: Greta Blumajerová

Crumble je vlastně takový koláč bez těsta, který si bez výčitek můžete dopřát i k snídaniFoto: Greta Blumajerová

Postup: Švestky vypeckujte, nakrájejte na proužky a smíchejte se sladidlem, škrobem a skořicí. Rozprostřete do vymaštěného pekáčku a posypejte směsí vloček, mandlí, skořice, zázvoru, špetky soli, sladidla a rozpuštěného másla. Pečte 40–50 minut při 180 °C, až jsou švestky měkké a vločková krustička krásně zlatavá a křupavá.

Tip: K snídani crumble doplňte kopečkem smetanového jogurtu.

Švestkový koláč s mákem a drobenkou

Na formu o průměru 26 cm potřebujete: 225 g hladké mouky, 150 g másla, 75 g cukru moučka. Na náplň: 750 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 100 g cukru krupice, 250 g mletého máku, 3 lžíce rybízového džemu nebo povidel, 3 lžíce rumu, ½ lžičky skořice, 500 g švestek. Na drobenku: 70 g cukru krupice, 70 g másla, 140 g hladké mouky, ¼ lžičky skořice

Foto: Greta Blumajerová

Pod skořicovou drobenkou a křehkým těstem se skrývá vláčná maková náplňFoto: Greta Blumajerová

Postup: Z mléka, cukru a pudinku uvařte krém podle návodu na obalu, vmíchejte mák a ještě chvíli za stálého míchání povařte.

Ochuťte džemem, rumem a skořicí a nechte trochu vychladnout. Z mouky, rozpuštěného másla, moučkového cukru a v případě potřeby i lžíce vody vytvořte hladké těsto, které natlačte na dno a stěny dortové formy s odnímatelným okrajem.

Ve stejné míse pak z cukru, změklého másla, mouky a skořice umíchejte drobenku. Na těsto nalejte vychladlou náplň, obložte půlkami švestek, posypejte drobenkou a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi hodinu.

S čím švestky nejradši kombinujete vy?

Reklama

Načítám