Hlavní obsah

Nejstarší studentka Británie Joy (90): V mládí studovat nemohla, teď dokončuje šestý titul

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Většina lidí jejího věku si užívá důchodu, posedává v parcích a krmí holuby. Jenže devadesátiletou Britku Joy Leslie Gibson tohle nebaví. A tak studuje. Nyní dokončuje svůj šestý titul a je nejspíš nejstarší britskou studentkou.

Článek

Když bylo Joy osmnáct, končila válka. Na studium nebyl čas, navíc většina míst na vysokých školách byla prý uvolněna těm, co sloužili ve válce. A tak šla po ukončení střední dívčí školy v londýnském Notting Hillu pracovat – živila se například jako novinářka. Své studijní sny si ale splnila na stará kolena, v důchodu.

Foto: Profimedia.cz

Joy v mládí studiu moc nedala, zato si to vynahrazuje na stará kolenaFoto: Profimedia.cz

V šedesáti začala

Když před třiceti lety odešla do důchodu, nechtělo se jí jen tak lenošit. A tak začala studovat. Vždy milovala divadlo a literaturu, proto se zaměřila na tyto obory, získala ale například i titul z filozofie.

Nyní na Shakespearovském institutu na Birminghamské univerzitě pracuje na tom, aby si ke svým pěti titulům mohla přidat i ten šestý, a to Ph.D. Dala si však roční pauzu, protože se zotavuje z operace obou kyčlí. Už na podzim hodlá ve studiu zase pokračovat, na jaře by ho měla ukončit a pak má v plánu přemýšlet nad tématem své doktorandské práce.

Nejspíš nejstarší studentka ve Velké Británii tvrdí, že studium je nejlepší způsob, jak strávit důchod. „Když přestanete chodit do práce, najednou je tu minimálně osm hodin denně, které je potřeba nějak vyplnit. A studium ten čas zaplní skvěle. Navíc je to úžasná prevence stařecké demence. A ještě ke všemu je to zábava,“ říká Joy Gibson.

Klasická studentka

Joy se nikdy nevdala a ani neměla děti. Jak sama říká, byla vždy zatraceně nezávislá a představě manželství nebyla nikdy příliš nakloněna.

A ani na stará kolena toho nelituje, samotou prý rozhodně netrpí. Naopak má úplně stejný problém jako většina ostatních studentů. „Správně rozdělit svůj čas mezi studium a zábavu je vždy velmi těžké,“ říká Joy, která se ve volnu věnuje divadlu.

Už řadu let je členkou divadelního spolu v rámci Shakespearovského institutu, i když o herecké role se již neuchází. Přiznává, že poslední roky mívá problémy se zapamatováním textu. „Před šesti lety jsem ale hrála Izabelu francouzskou v Shakespearově Jindřichovi šestém, režírovala jsem Hamleta nebo třeba Wildovu hru Jak je důležité míti Filipa,“ vyjmenovává Joy.

Foto: Profimedia.cz

I ona prý řeší klasický studentský problém, a to kolik času věnovat škole a kolik zábavěFoto: Profimedia.cz

Nejdřív práce, potom tituly

Joy dokonce tvrdí, že studovat v mládí by nejspíš nebylo tak efektivní. Naopak si myslí, že v produktivním věku by se lidé měli spíš vrhnout na práci a ne studovat jen pro to, aby získali nějaký titul. „Vidím to na dnešních studentech. Houfně chodí na univerzity, jen aby získali nesmyslné tituly. Spíš by měli přemýšlet, co doopravdy chtějí dělat, čím se chtějí živit a čím dokážou vydělat dostatek peněz na život,“ radí Joy Gibson.

Sama je prý důkazem, že na získávání vědomostí není nikdy pozdě. Navíc teď si to doopravdy užívá, není to stres ani nutnost, jen zábava.

Co tomu říkáte, není úžasná?

Reklama

Načítám