Hlavní obsah

Nejstarší dvojčata Británie oslavila 102 let

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuvěřitelné! Dvojčata Phyllis Jones a Irene Crump nedávno oslavila 102. narozeniny a stala se nejstaršími dvojčaty Velké Británie. A jestli si myslíte, že přežívají v nějakém ústavu, pletete se. Tyhle dámy spolu žijí v jednom domě, vystačí si jen s občasnou pomocí a těší se dobrému zdraví.

Článek

Narodily se v roce 1916, prožily obě světové války, vládu dvaceti premiérů a na trůně se za jejich život vystřídali čtyři monarchové. Přesto byste těmto dámám nehádali víc než osmdesát let. Jenže Phyllis Jones a Irene Crump před časem oslavily 102. narozeniny.

Neuvěřitelná vitalita

Posledních osm let žijí obě ženy v jednom domě a společně jim to prý neskutečně klape. „Jsou urputné jako za mlada, například zcela odmítají jakoukoli rezidenční péči nebo život v domově pro seniory,“ říká Phyllisin syn Carl (59).

Ten prý maminku a tetu navštěvuje minimálně jednou za den, stejně tak jim chodí pomáhat opatrovníci, ale jinak jsou ženy naprosto soběstačné. „Jsou ve velmi dobrém zdravotním stavu, mají dobrý krevní tlak i další hodnoty. Vypadá to, že nás ještě nějaké ty narozeninové oslavy čekají,“ směje se Carl.

Foto: Profimedia.cz

Jedné neslouží nohy, druhé hlava, ale dobrou náladu zatím neztratilyFoto: Profimedia.cz

Obě ženy mají sice artritidu a trápí je běžné stařecké neduhy, ale nic neobvyklého. „Tetička Irene třeba používá chodítko, ale v podstatě ho nepotřebuje, jen se s ním cítí bezpečněji,“ tvrdí Carl. Jeho matka Phyllis si prý zase občas stěžuje na špatné vidění, ale také to není nic hrozného. „Maminku asi nejvíc trápí vaskulární demence, takže mentálně není vždycky úplně fit,“ přiznává Carl s tím, že ale i tohle se dá vcelku zvládnout. Pokud je Phyllis ve známém prostředí a obklopena blízkými, nic ji neznervózňuje a nevyvolává v ní nejistotu, je v pořádku. „Proto jsme také oslavu uspořádali doma, kde to dobře zná a cítí se pohodlně,“ vysvětluje Carl.

Další tituly čekají

Carl tvrdí, že podle jeho průzkumu jsou Phyllis a Irene skutečně nejstaršími dvojčaty velké Británie, a hodlá je dostat do Guinessovy knihy rekordů.

Ke stým narozeninám obě ženy dostaly oficiální blahopřání od královny, další ale podle zvyklostí dostanou až ke 105. narozeninám. Podle jejich blízkých se jich určitě dočkají.

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tím by ovšem trumfly nejstarší dvojčata na celém světě pocházející z Číny, těm je totiž 104 let. A kdyby se jim opravdu poštěstilo, mohly by možná pokořit i nejstaršího Brita, kterému je 112 let.

Při pohledu na Phyllis (která je o rovných 25 minut starší než sestra) a Irene samozřejmě všechny napadá jediné. Jaké je tajemství jejich dlouhověkosti a především toho, že i v tak pokročilém věku jsou stále celkem fit? Podle sester je to prý jídelníček plný ryb a každodenní panáček něčeho ostřejšího k pití.

Soutěžte na Proženy.cz a vyhrajte kosmetiku

Foto: Archiv firmy

Milé čtenářky, adventní soutěž na webu Proženy.cz ještě nekončí! Stále ještě můžete vyhrát kosmetické balíčky Noční vanilka z limitované edice. Jak? Stačí, když najdete vánoční symbol, který denně vkládáme do našich článků, a to až do 23. 12. včetně! Ta, která ho najde jako první a napíše zprávu na náš Facebook, ve kterém článku výherní symbol našla, dostane právě tento voňavý dárek. Soutěž končí 23. 12., tak ještě máte šanci!Foto: Archiv firmy

Tipli byste si, že je těmhle dámám 102 let?

Reklama

Načítám