Hlavní obsah

Největší chyby při výběru podprsenky. Děláte je taky?

Foto: Arthur-studio10, Shutterstock.com

Foto: Arthur-studio10, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte dokonale své míry a umíte si opravdu vybrat dobře padnoucí podprsenku? Možná vám to bude připadat zvláštní, ale stále se najde spousta žen, které dělají při výběru prádla chyby. Tohle jsou tři zásadní.

Článek

Výběr správné podprsenky byste určitě neměly podceňovat. Nejen kvůli vzhledu, aby vaše ňadra vypadala perfektně, ale také kvůli zdraví a pohodlí. A přestože prádlo není většinu dne pod vašimi svršky vidět, mělo by vám dokonale padnout. Jak to poznáte? Nesmí vás po celý den nikde tlačit, ani dělat faldíky, neměly by vám během dne padat ramínka podprsenky, a také by neměly odstávat košíčky.

Nebojte se zeptat

„Nejčastěji se setkáváme s tím, že zákaznice volí příliš velký obvod a malé košíčky. Správně by většinu váhy prsů měl nést obvod podprsenky a jen malou část ramínka,“ upozorňuje kreativní ředitelka firmy Astratex, Ivana Koutová. K dalším chybám Češek patří, že si trvají na své velikosti, o které si myslí, že je po celý život neměnná a nechtějí si nechat poradit. „A některé dámy stále neví, jak zapínat podprsenku. Nový model se totiž zapíná na první vnější háček, aby pak, po nošení a praní, kdy každý materiál mírně povolí, mohly obvod podprsenky utahovat,“ upřesňuje Lýdie Malchárková za značku Triola.

Pokud doposud váháte, nebojte se obrátit v prodejnách na zkušený personál, nebo se doma řádně přeměřit metrem. Správná prodejna prádla má své školené prodavačky, které vám ochotně poradí a doporučí podprsenky na míru. K dalším trikům, jak poznáte, že vám model správně sedí, patří také zvedání paží, předklony či poskakování na místě. Podprsenka by se v takových případech skutečně neměla hnout a měla by vše udržet na svém místě.

Příliš utažená ramínka

Máte pocit, že ramínka musíte hodně utahovat, aby pozvedla vaše vnady? Nenechte se mýlit! Zásadnější je přesný obvod, který drží poprsí ve správné výšce spolu s košíčky. Ramínka samozřejmě své zásluhy také mají, ale jen z 20 procent.

Speciálně pak u většího poprsí musí podprsenka pečlivě sedět, jinak by vás mohly bolet brzy záda či krční páteř. Proto volte ideálně košíčky plnějších tvarů a široká ramínka, která se nebudou zařezávat kvůli přílišnému utažení.

Foto: archiv firmy
Více

Vyztužená podprsenka Michaela je vhodná pro plnější dekolt. Široká ramínka umožňují větší komfort. Astratex, 481 KčFoto: archiv firmy

Komerční sdělení

Foto: archiv firmy

Ani při nošení menších podprsenek ramínka příliš neutahujte. Tezenis, 499 KčFoto: archiv firmy

Zbytečně velký či malý obvod

Jednou z nejčastějších chyb je volba podprsenky s větším obvodem a menšími košíčky. Jak to poznáte? Jednoduše. Už při zapínání obvodu vám vzadu vyjede podprsenka nahoru a při zvednutí paží vám mohou ňadra vyklouznout zespodu košíčků. Proto se nebojte obvod více utáhnout, ba dokonce vyzkoušet menší model s většími košíčky. Možná nakonec zjistíte, že jste část svého života žily v omylu a nosily košíčky B a přitom jste měly mít C. Přesným opakem je také výběr příliš malého obvodu, který vás může až moc těsně sevřít a vytvořit nevzhledné faldíky po stranách podprsenky.

Foto: archiv firmy

Po dopnutí si podprsenku i ňadra v ní ještě upravte tak, aby dobře seděla. Triola, 1099 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Pokud máte správný obvod podprsenky, po zvednutí paží by vám neměla vyjíždět nahoru. Etam, 749 KčFoto: archiv firmy

Těsné košíčky

V souvislosti se správnou volbou obvodu jde ruku v ruce také přesná volba velikosti košíčků. Košíčky musí vaše prsa hezky obepínat, rozhodně by je neměly pomyslně půlit a případné kostice se nesmí zařezávat. Ňadra by také neměla z košíčků vypadávat. Pozor si dejte i na opačný případ větších košíčků, které mohou odstávat, což na vás prozradí i upnuté tričko.

Foto: archiv firmy

Košíčky musí dokonale přilnout k ňadrům. Lisca, 1079 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Správnou velikost košíčků určuje také půlkruhová kostice, která musí dobře sedět přímo v půlkruhové vrásce pod ňadrem. H&M, 599 KčFoto: archiv firmy

Znáte svou správnou velikost?

Reklama

Načítám