Hlavní obsah

Největší lži o potravinách. Také jste naletěli?

Foto: Thinkstock

Výběr potravin ovlivňuje vaše zdravíFoto: Thinkstock

Reklama

Znáte rčení, stokrát opakovaná lež se stává pravdou?! Hodně mylných tvrzení se váže i k potravinám. A právě to, co jíte, se nejvíce podepisuje na vašem zdraví. Podívejte se na některé omyly, kterých se možná, v dobré víře, i vy dopouštíte.

Článek

Nevhodná skladba potravy může výrazně ovlivnit délku a kvalitu života. Víte třeba, v čem je více cukru – v jahodách, nebo citronech? Anebo co vám zrychlí metabolismus a tím nastartuje zhubnutí?

Bílé nebo tmavé pečivo

Převládá tvrzení, že tmavý chléb je zdravější než bílý. Z hlediska výživných látek v tom ale není rozdíl, do tmavého se pouze přidává potravinářské barvivo. Oba druhy se pečou z mouky, ve které chybějí vitaminy a živiny z vnějších vrstev obilnin. Zdravé je pečivo a chléb celozrnný, protože je zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Navíc vláknina způsobuje, že máte mnohem déle pocit sytosti (oceníte při dietách – už jste zkusili dietu podle metabolického typu?), podporuje zdravou střevní flóru a pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu.

Margarín nebo máslo

Určitě mockrát jste slyšeli, že margarín je zdravější a méně kalorický než máslo. Obojí je nesprávné. Sto gramů margarínu obsahuje přibližně stejně kalorií jako máslo. A provedené studie neprokázaly, že margarín významně ovlivňuje množství cholesterolu v krvi. Ani že lidé, kteří konzumují výhradně rostlinné tuky, mají riziko srdečního infarktu nižší, naopak v některých případech jsou k infarktu náchylnější. Vymažte ze své hlavy, že máslo je zdraví nebezpečné.

Foto: Thinkstock

Při zkoumání hodnot na obalech potravin budete možná překvapeniFoto: Thinkstock

Olivový olej je nejzdravější

Olivový olej díky vysokému podílu nenasycených mastných kyselin chrání před arteriosklerózou a srdečním infarktem. Ale ještě zdravější pro srdce a krevní oběh je bodlákový, slunečnicový a sójový olej. Asi vás překvapí, že zatracované husí sádlo, i když patří k živočišným tukům, kterým je kvůli většímu podílu nasycených mastných kyselin přisuzováno, že zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, se podílem nenasycených mastných kyselin téměř vyrovná olivovému oleji.

Pomeranče usnadňují vstřebávání železa z potravy

Opravdu je tomu tak, že šťáva pomerančů zlepšuje vstřebávání železa? Ano, ve šťávě z pomeranče je hodně vitaminu C, který zlepšuje vstřebávání železa z potravy. Železo je důležité pro transport kyslíku do buněk. Obecně je rozšířený názor, že nejvíc „céčka" je právě v pomerančích a citronech, ale mnohem bohatší na vitamin C je kiwi a nejbohatší je šípek a rakytník.

Ostré urychluje metabolismu

Ano, je pravdou že například chilli nebo zázvor zrychluje látkovou přeměnu. Profesionální kouč a výživová poradkyně Lenka Kaprhálová z centra Envi zpřesňuje: „Spouštěčem není jen ostré, ale i výrazně studené. Po vypití chlazeného nápoje s kostkami ledu musí tělo ,dohřát' sliznice a vyrobit teplo, k tomu potřebuje energii a tím se metabolismus zrychlí. Stejnou službu prokáže i hodně horké. Zrychlení se docílí i při trávení bílkovin, tělo vydává víc energie na štěpení. Stejně poslouží i zmnožení svalové hmoty či mírné otužování organismu.“

Citrony neobsahují cukr

Myslíte si, že citrony jsou kyselé, proto neobsahují žádný cukr? Omyl. Půl kila citronu má více cukru než půl kila jahod.

Raději hořkou nebo mléčnou čokoládu

Slyšeli jste tvrzení, že hořká čokoláda je méně kalorická než mléčná? Chyba. Obě mají přibližně stejný počet kalorií, jen hořká obsahuje víc kakaové hmoty, a tím víc antioxidačních protirakovinných účinků, díky velkému množství polyfenolů.

K tomu dodává sportovní dietoložka Petra Jandová z Holmes Place: „Vzhledem k množství obsažených kalorií, čokoláda není nejvhodnější stravovací pokrm v době diety. Nicméně pro nastartování metabolismu a pocitu ,sladkosti' může pomoci. Hořká čokoláda je vhodnější pouze z pohledu sacharidů. Má jich méně než mléčná. Jinak je složení podobné. Osobně jsem toho názoru,  že rozumné množství čokolády je celoživotně prospěšné. A až vyrazíte na túru po horských hřebenech v rámci ,spalování kalorií', kousek čokolády je pro doplnění energie skoro nezbytný.“

Brambory bez nebo se slupkou

Vzpomeňte, kolikrát kolem prošumělo, že nejvíce výživných látek obsahuje slupka brambor. Skutečnost je trochu jiná. Nejvíce škrobu, cukru a proteinů obsahuje střed hlízy, na okraji jsou vitaminy a minerály (tj. horčík, draslík, sodík, vápník a tak dále). Ve slupce můžete nalézt spíš zbytky umělých hnojiv. Ale právě při vaření slupka zamezuje úniku výživných látek z hlízy. Proto brambory ve slupce vařené mají více výživných látek než vařené bez slupky. Ale samotná slupka je výživných látek prostá.

Tip redakce:Vyznáte se v informacích na obalech potravin vhodných k hubnutí? Náš článek Dietní manuál: Vybíráme potraviny!vám pomůže!

To, co děláte den co den, určuje, jak dlouho a kvalitně budete žít. Proto kvalita jídla patří k ostře sledovaným prioritám. Myslete na to, že nikdo za vás zdraví neohlídá lépe než vy sami. A propos, jakou hloupost o jídle jste slyšeli vy?

Zdroj:  „Lexikon (populárních) omylů“  W. Kramer a spol.

Reklama

Související témata:

Načítám