Hlavní obsah

Největší zdravotní omyly

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Čokoláda za akné nemůžeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taky jste už někdy určitě slyšeli, že čokoláda způsobuje akné, že močí se dají léčit nejrůznější nemoci, nebo že céčko vás ochrání před rakovinou? A napadlo vás, že to všechno nemusí být pravda?

Článek

Rady o zdraví dává každý rád. Ať už své rodině, přátelům nebo kolegům. Člověk přece vždy rád pomůže! Ale je vždycky pravda to, co považujeme za medicínské moudrosti? Nebo je to všechno trochu jinak?

Pověra: Maso je nezdravé Fakt:Není to pravda. Maso je dobrým zdrojem bílkovin a obsahuje spoustu důležitých B-vitaminů. Pravda je ovšem taková, že jíme extrémně hodně masa - často je kupujeme za výhodné ceny. Protože levné maso mnohdy obsahuje škodlivé látky a zbytky hormonů a léků, získalo si špatnou pověst. Odborníci tedy doporučují jíst raději menší porce, ale kvalitnějšího masa. Už jste někdy zkusili bio maso? Stojí sice o nějakou korunu více, ale zato báječně chutná a je zdravé!

Pověra: Věk otce není důležitý pro otěhotnění Fakt:Tohle rozhodně není pravda. To, že i muž po padesátce může být bez rizika otcem, bylo vyvráceno. Riziko potratu je totiž až o třetinu vyšší, pokud je otci více než 35 let. I jeho biologické hodiny tikají!

Pověra: Konzumace čokolády způsobuje akné Fakt:Naštěstí je to opravdu jen pověra. Neexistuje pro to jediný vědecký důkaz! Američtí vědci už před delší dobou dokázali dokonce pravý opak Totiž ten, že chutná kakaová lahůdka nemá na pupínky žádný vliv. A hořká čokoláda v malém množství vám dokonce jen prospěje!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jezte menší porce kvalitnějšího masaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pověra: Mlsání není zdravé Fakt: Naopak. Mlsání přináší radost a pocity štěstí, a proto bychom si je měli klidně užívat. Ovšem nic se nemá přehánět. I mlsat se musí s rozumem, pokud byste denně snědli kilo cukrovinek, vašemu tělu by to moc neprospělo.

Pověra: Na bolení ucha jedině kapky Fakt: Taky si při bolestech ucha hned ordinujete kapky? Vždy se tradovalo, že je to ten nejlepší prostředek. Jenže ono to není vždycky dobře. Ucho je tak citlivý orgán, že při sebemenším problému patří vždy jen do rukou lékaře. Pokud by totiž byl poškozený bubínek, kapky můžou proniknout do středního ucha a tam způsobit škody.

Pověra: Léčba močí funguje Fakt: Někteří lidé nedají na tzv. urinoterapii dopustit. Jako obklad prý pomáhá moč třeba na oteklé klouby. Pravda je ovšem taková, že moč je odpadní látka z těla. Tělo se tak zbavuje toho, co nepotřebuje. Jsou v ní i bakterie a škodlivé látky. Jejich příznivý účinek prokázaný nebyl.

Pověra: Vitamin C chrání před rakovinou Fakt:Až tak zázračné céčko opravdu není! Neexistuje o tom jediný vědecký důkaz. Jediné, co je fakt, že příliš velké dávky chemického céčka mohou tělu dokonce uškodit. Přírodního céčka v citrusech ale jezte, co libo.

Slyšeli jste vy nějakou super zdravotní informaci, která se posléze ukázala jako neověřená? Napište nám ji na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám