Hlavní obsah

Domácí nutella

Hodnocení:
(24)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
střední

Dnešní článek je dobrou zprávou pro všechny ty, kdo mají závislost na lískooříškové pomazánce, ale nechtějí spolu s oříšky a kakaem jíst i nezdravý tuk a spoustu cukru: pomazánku snadno vyrobíte doma!

Ingredience pro:
2 skleničky
  • sůl
  • vanilkový extrakt
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 200 g mléčné čokolády
  • 1 konzerva kondenzovaného mléka
  • 100 g lískových oříšků
Článek

Postup

Krok 1: Čokoládu rozpusťte v kondenzovaném mléce a nechte trochu vychladnout.

Foto: Greta Blumajerová

Čokoládu rozpusťte s kondenzovaným mlékem a nechte trochu vychladnout

Krok 2: Pokud máte oříšky neloupané, opražte je v troubě vyhřáté na 180 stupňů, až jim začnou praskat slupky – to trvá asi 10 minut.

Foto: Greta Blumajerová

Oříšky dejte na asi 10 minut do trouby, až začnou slupky praskat

Krok 3: Ještě horké oříšky zabalte do čisté utěrky a promačkejte, abyste je oloupali. Nevadí ale, když vám sem tam slupka zůstane. Pokud jste koupili oříšky už oloupané, krok s utěrkou vynechte, ale opražte je také, pomazánka bude mít lepší chuť.

Foto: Greta Blumajerová

Opražené oříšky přendejte do čisté utěrky a rukama pořádně promačkejte, abyste se zbavili slupek

Foto: Greta Blumajerová

Není vůbec na škodu, když vám sem tam nějaká slupka zůstane

Krok 4: Oříšky přemístěte do robotu a rozmixujte na co nejjemnější hmotu.

Foto: Greta Blumajerová

K mixování budete potřebovat výkonný robot

Krok 5: Poté přidejte kakao, půl lžičky vanilkového extraktu, špetku soli a rozpuštěnou čokoládu a co nejlépe rozmixujte. Pomazánku můžete naředit horkou vodou nebo smetanou, aby se lépe roztírala.

Foto: Greta Blumajerová

Přidejte dvě lžíce holandského kakaa

Foto: Greta Blumajerová

Podtrhněte chuť vanilkou a špetkou soli

Foto: Greta Blumajerová

A na závěr přilejte čokoládu s kondenzovaným mlékem

Krok 6: Rozdělte ji do skleniček a schovejte třeba do krabice od rýže, aby na ni nikdo nepřišel!

Tip pro dvoubarevnou nutellu: Udělejte ještě jednu várku, ale mléčnou čokoládu vyměňte za bílou a vynechte kakao – vznikne vám tak světlý krém, který po vrstvách ve skleničce střídejte s tmavým.

ynezorPumanzeSaNyknalC