Hlavní obsah
3,5
(102)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Aktualizováno

Dnešní článek je dobrou zprávou pro všechny ty, kdo mají závislost na lískooříškové pomazánce, ale nechtějí spolu s oříšky a kakaem jíst i nezdravý tuk a spoustu cukru: pomazánku snadno vyrobíte doma!

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 skleničky
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kakaa
  • 200 g mléčné čokolády
  • 1 konzerva kondenzovaného mléka
  • 100 g lískových oříšků
Článek

Postup

01.

Čokoládu rozpusťte v kondenzovaném mléce a nechte trochu vychladnout.

Foto: Greta Blumajerová

Čokoládu rozpusťte s kondenzovaným mlékem a nechte trochu vychladnoutFoto: Greta Blumajerová

02.

Pokud máte oříšky neloupané, opražte je v troubě vyhřáté na 180 stupňů, až jim začnou praskat slupky – to trvá asi 10 minut.

Foto: Greta Blumajerová

Oříšky dejte na asi 10 minut do trouby, až začnou slupky praskatFoto: Greta Blumajerová

03.

Ještě horké oříšky zabalte do čisté utěrky a promačkejte, abyste je oloupali. Nevadí ale, když vám sem tam slupka zůstane. Pokud jste koupili oříšky už oloupané, krok s utěrkou vynechte, ale opražte je také, pomazánka bude mít lepší chuť.

Foto: Greta Blumajerová

Opražené oříšky přendejte do čisté utěrky a rukama pořádně promačkejte, abyste se zbavili slupekFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Není vůbec na škodu, když vám sem tam nějaká slupka zůstaneFoto: Greta Blumajerová

04.

Oříšky přemístěte do robotu a rozmixujte na co nejjemnější hmotu.

Foto: Greta Blumajerová

K mixování budete potřebovat výkonný robotFoto: Greta Blumajerová

05.

Poté přidejte kakao, půl lžičky vanilkového extraktu, špetku soli a rozpuštěnou čokoládu a co nejlépe rozmixujte. Pomazánku můžete naředit horkou vodou nebo smetanou, aby se lépe roztírala.

Foto: Greta Blumajerová

Přidejte dvě lžíce holandského kakaaFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Podtrhněte chuť vanilkou a špetkou soliFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

A na závěr přilejte čokoládu s kondenzovaným mlékemFoto: Greta Blumajerová

06.

Rozdělte ji do skleniček a schovejte třeba do krabice od rýže, aby na ni nikdo nepřišel!

Tip pro dvoubarevnou nutellu: Udělejte ještě jednu várku, ale mléčnou čokoládu vyměňte za bílou a vynechte kakao – vznikne vám tak světlý krém, který po vrstvách ve skleničce střídejte s tmavým.

Související témata:

Načítám