Článek
Postup
Krok 1: Čokoládu rozpusťte v kondenzovaném mléce a nechte trochu vychladnout.
Čokoládu rozpusťte s kondenzovaným mlékem a nechte trochu vychladnout
Krok 2: Pokud máte oříšky neloupané, opražte je v troubě vyhřáté na 180 stupňů, až jim začnou praskat slupky – to trvá asi 10 minut.
Oříšky dejte na asi 10 minut do trouby, až začnou slupky praskat
Krok 3: Ještě horké oříšky zabalte do čisté utěrky a promačkejte, abyste je oloupali. Nevadí ale, když vám sem tam slupka zůstane. Pokud jste koupili oříšky už oloupané, krok s utěrkou vynechte, ale opražte je také, pomazánka bude mít lepší chuť.
Opražené oříšky přendejte do čisté utěrky a rukama pořádně promačkejte, abyste se zbavili slupek
Není vůbec na škodu, když vám sem tam nějaká slupka zůstane
Krok 4: Oříšky přemístěte do robotu a rozmixujte na co nejjemnější hmotu.
K mixování budete potřebovat výkonný robot
Krok 5: Poté přidejte kakao, půl lžičky vanilkového extraktu, špetku soli a rozpuštěnou čokoládu a co nejlépe rozmixujte. Pomazánku můžete naředit horkou vodou nebo smetanou, aby se lépe roztírala.
Přidejte dvě lžíce holandského kakaa
Podtrhněte chuť vanilkou a špetkou soli
A na závěr přilejte čokoládu s kondenzovaným mlékem
Krok 6: Rozdělte ji do skleniček a schovejte třeba do krabice od rýže, aby na ni nikdo nepřišel!
Tip pro dvoubarevnou nutellu: Udělejte ještě jednu várku, ale mléčnou čokoládu vyměňte za bílou a vynechte kakao – vznikne vám tak světlý krém, který po vrstvách ve skleničce střídejte s tmavým.