Hlavní obsah
3,0
(74)
Aktualizováno

Domácí pečený čaj je oblíbeným jedlým dárkem, ale nejčastěji jde o červenou variaci z letního ovoce. V zimě použijte raději sezonní suroviny a upečte ho z citrusů a zázvoru, je to vážně snadné!

1 hod.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 skleniček
  • 2 kg citrusů
  • 6 ks hřebíčku
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 1 kousek čerstvého zázvoru
  • 4 ks skořice
  • 900 g hnědého cukru
  • 50 ml rumu
Článek

Postup

01.

Všechny citrusy oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Pokud máte chemicky neošetřené citrony, jeden můžete ponechat i s kůrou, ale zbylé ovoce oloupejte, protože slupka při pečení trochu zhořkne. Stejně tak grep dejte maximálně jeden a sundejte z něj co nejvíce bílých blan.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Na plechu smíchejte s oloupaným a najemno nasekaným zázvorem, skořicí, badyánem, hřebíčkem a cukrem. Pečte asi 35 minut při 200 stupních, během pečení jednou promíchejte.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Do upečené směsi vmíchejte rum či jiný alkohol (pokud bude čaj pro děti, alkohol vynechte) a ještě horkou směs plňte do vyčištěných sklenic, které otočte dnem vzhůru a nechte tak až do zchladnutí.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Otevřený pečený čaj uchovávejte v lednici, kde vydrží asi dva týdny. Pro přípravu zalijte v hrníčku asi 3 lžičky směsi vroucí vodou a pijte teplé nebo studené.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Reklama

Související témata:

Načítám