Hlavní obsah

Pečený citrusový čaj

Hodnocení:
(9)
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Domácí pečený čaj je oblíbeným jedlým dárkem, ale nejčastěji jde o červenou variaci z letního ovoce. V zimě použijte raději sezonní suroviny a upečte ho z citrusů a zázvoru, je to vážně snadné!

Ingredience pro:
8 skleniček
  • 2.2 kg citrusů
  • 2 citrony
  • 6 ks hřebíčku
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 1 kousek zázvoru
  • 4 ks celé skořice
  • 900 g hnědého cukru
  • 50 ml rumu
Článek

Postup

Krok 1: Všechny citrusy oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Pokud máte chemicky neošetřené citrony, jeden můžete ponechat i s kůrou, ale zbylé ovoce oloupejte, protože slupka při pečení trochu zhořkne. Stejně tak grep dejte maximálně jeden a sundejte z něj co nejvíce bílých blan.

Foto: Mona Martinů

Krok 2: Na plechu smíchejte s oloupaným a najemno nasekaným zázvorem, skořicí, badyánem, hřebíčkem a cukrem. Pečte asi 35 minut při 200 stupních, během pečení jednou promíchejte.

Foto: Mona Martinů

Krok 3: Do upečené směsi vmíchejte rum či jiný alkohol (pokud bude čaj pro děti, alkohol vynechte) a ještě horkou směs plňte do vyčištěných sklenic, které otočte dnem vzhůru a nechte tak až do zchladnutí.

Foto: Mona Martinů

Krok 4: Otevřený pečený čaj uchovávejte v lednici, kde vydrží asi dva týdny. Pro přípravu zalijte v hrníčku asi 3 lžičky směsi vroucí vodou a pijte teplé nebo studené.

Foto: Mona Martinů
ynezorPumanzeSaNyknalC