Hlavní obsah

Nemůžete usnout? Zkuste triky, které prověřila staletí. Opravdu fungují!

Foto: Profimedia

Poradíme vám triky, které vám pomůžou s kvalitou spánkuFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marně přemýšlíte, kdy jste se naposledy dobře vyspali? Zkusili jste už všechno, a tvrdý spánek ne a ne přijít? Dejte šanci i alternativním přírodním metodám, které si lidstvo předává už od nepaměti!

Článek

Nekvalitní spánek může mít spoustu příčin, od těžkého jídla, které vám nesedlo, přes stresuplné období v práci až po špatné umístění postele. Prášky na spaní pro mnohé nejsou správným řešením, sáhnout můžete po něčem přírodnějším. Jak lépe spát, věděly naše prababičky i indiánské kmeny v Americe. Vyberte si z našeho přehledu metodu, která bude nejlépe sedět právě vám!

Bylinkové polštáře

Seženete je v mnoha obchodech s dárkovým zbožím v různých tvarech, velikostech i barvách, cena se pohybuje mezi 100 až 300 Kč. Tyto obyčejné látkové polštáře jsou vycpány různými směsmi bylin, které příjemně voní a působí uklidňujícím dojmem. Nejčastěji je to levandule, která je sázkou na jistotu. Komu by její vůně vadila, může zvolit citronově nakyslou meduňku s podobným účinkem nebo antistresovou mátu a mateřídoušku.

Můžete si takový vyrobit i sami: stačí sešít k sobě dva čtverce či obdélníky mušelínu, vycpat je sušenými bylinkami tak, aby vám ležení na polštáři bylo pohodlné, a následně vzniklý polštářek vložit ještě do vyměnitelného povlaku nejlépe z bavlny.

Kromě bylinných existují také polštářky pohankové či špaldové, které jsou naplněny drobnými slupkami a mají příjemné masážní a relaxační účinky.

Foto: Profimedia

Levandule je jedna z bylin, která vám může pomoci s usínáním...Foto: Profimedia

Geopatogenní zóny

Pokud v noci špatně spíte, je možné, že se vaše postel nachází v místě geopatogenní zóny, tedy tam, kde země vyzařuje negativní, rušivou energii. Jestli tomu tak je, lze zjistit různými metodami. Nejlepším způsobem, jak klidný spánek vrátit, je pak postel přesunout někam jinam, protože takovou energii nikdy zcela nevyrušíte.

Pokud postel přesunout nemůžete, ke zmírnění dopadu těchto zón je možno použít i drahé kameny, které mají harmonizační a čisticí schopnosti, jako je křišťál nebo hematit. Je nutné je pravidelně čistit pod tekoucí vodou.

Podle pravidel učení feng-šuej se zase dá celý dům i každý jeho pokoj rozdělit do několika zón. Ložnice by měla být umístěna v prostorech co nejdále od hlavního vchodu. Když ji pak zařizujete uvnitř, dbejte na to, aby postel nebyla nohama natočená proti dveřím, to je hlavní prohřešek, který kazí kvalitu spánku. Je také lepší, pokud může pod postelí energie volně proudit, neměly by zde být uskladněny žádné předměty ani elektronika.

Bylinné čaje

Pokud jste neklidní, dejte si před usnutím hrnek bylinkového čaje, stačí klidně dvě až tři deci tekutiny, ne více. Ideální je v tomto případě čaj meduňkový nebo heřmánkový, také funguje směs mateřídoušky a dobromyslu. Pokud vám nevadí jeho pachuť, je možné přidat do čaje i chmel, který má podobné účinky.

Pokud si chcete čaj připravit sami, stačí bylinky nasušit. U meduňkového čaje pak do hrnku nasypejte půl polévkové lžíce sušených listů, zalejte čtvrt litrem horké vody a nechte asi 10 minut louhovat pod pokličkou. Po přecezení se pije vlažný. U mateřídoušky je postup stejný, jen se nesuší lístky, ale natě, a dává se jich na čtvrt litru o něco větší množství.

Foto: Profimedia

Aromatické oleje krásně voní a na spánek vás naladíFoto: Profimedia

Aromatické oleje

Aromatické oleje mají široké spektrum využití, můžete je nakapat do aromalampy a provonět jimi pokoj nebo je přidat do koupele, která vás pak příjemně uspí. Pro tyto účely se opět hodí hlavně levandule a meduňka, ale použít lze rozhodně i oleje s dřevitými vůněmi, například cedrového nebo santalového dřeva či smrku. Na uklidnění se hodí i šalvěj, myrta a možná trochu překvapivě majoránka. Vedle nesáhnete ani s jalovcem.

Pokud chcete navodit opravdu hluboký pocit uvolnění, je nejlepší, pokud tyto oleje někdo použije při masáži.

A jaké triky pomáhají vám?

Načítám