Hlavní obsah

Nenechte podprsenku, aby vám ničila prsa ani tělo! Jak ji správně vybrat?

Foto: Dean-Drobot, shutterstock.com

Umíte si vybrat správně padnoucí podprsenku?Foto: Dean-Drobot, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podprsenka by měla být vaše kamarádka, která vám pomáhá zachovat pěkné držení těla a ňadra v co nejlepším tvaru. Pokud ji ale zvolíte špatně, může se z ní stát naopak mučicí nástroj...

Článek

Ačkoli alternativně zaměřené ženy tvrdí, že podprsenka rovná se vězení a tělo spoutává, a že by tedy ženy měly chodit bez ní, opak je pravdou. Jedině snad velmi mladé dívky s extra pevnými prsy a ženy se silikonovými ňadry mohou nosit například šaty bez ramínek, bez podprsenky.

Podprsenka je důležitá jak pro ženy, které mají velmi malá ňadra, těm je pomůže i opticky zvětšit, tak pro ženy s většími ňadry. Těm pomáhá vzdorovat gravitaci a ulevuje od bolestí zad. Ale pozor! Nesprávně volená podprsenka vám může dokonce škodit!

Oblečení bude vypadat nepěkně

Mnoho střihů šatů a topů předpokládá nošení bez podprsenky. Šaty s holými zády, topy bez ramínek, topy za krk, topy s lodičkovým výstřihem. Často lze využít nejrůznější důmyslné typy variabilních podprsenek, někdy je ale nutné jít opravdu bez ní. Pamatujte, že tuto možnost má pouze pár vyvolených. Pokud mezi nimi nejste, raději volte jiné oblečení.

Foto: AbElena, shutterstock.com

Ramínka i košíčky by měly odpovídat vaší reálné velikosti ňader, nikoli tomu, jaká prsa byste si přály mítFoto: AbElena, shutterstock.com

Budete mít špatné držení těla

Podprsenka škodí vždy, když není vybrána správná velikost, a to tehdy, když je malá, ale i když je příliš velká. Jak to vlastně poznáte?

„Pokud je podprsenka malá, máte otlaky v podpaží a z boku na prsou, protože prsa nemají prostor a je úzká kostice. Problém s velkou podprsenkou je hlavně ten, že netvoří oporu pro prsy a většinou odstává, což je vidět pod oblečením. A také kvůli tomu ženy mají špatné držení těla,“ uvádí Miroslav Konarovský, který provozuje obchod s luxusním spodním prádlem.

Totéž potvrzuje také Michaela Barochová z marketingu Trioly: „Pakliže máte větší prsa a nemáte zafixovaný obvod, jde váha prsou dolů, obvod jde nahoru a ženy to řeší tak, že si utahují ramínka. Ňadra přepadávají, protože je obvod nedrží. Ramínka se pak zařezávají do ramen, což způsobuje až bolesti páteře.“

Na špatné držení těla mají vliv také kostice: „Vhodně zvolené kostice, odborně drát, musí kopírovat prs. Velikost koše musí být správně zvolena pro typ a tvar prsou, některé ženy je mají u sebe, jiné zase do stran, takže mají volit mezi typem podprsenky, zda je zavřená, nebo otevřená,“ vysvětluje Michaela Barochová.

Riskujete bolesti krku i ramenou

Je třeba si uvědomit, že různý typ postavy zatěžují ňadra zcela odlišně. Miroslav Konarovský potvrzuje: „U každé velikosti prsou a šíře zad je to jiné. Například máte-li větší ňadra, bolí vás nejvíce ramena. Je třeba mít pevně utažený obvod a správně nastavenou výši ramínek. Je-li to obráceně, většinou vás tlačí obvod pod prsy, neboť vyztužené podprsenky musí být pevně přitaženy k tělu, a tudíž mohou pásky zapínání tlačit do kostí.“

„Důležité je, aby kostice netlačila z boku do ňadra, zapínání na zádech neutíkalo nahoru a ňadra nevypadávala z košíčků spodem. Ramínka musí být se zapínáním okolo hrudníku v pravém úhlu vůči ramennímu kloubu,“ shrnuje Miroslav Konarovský.

Foto: Ollyy, shutterstock.com

Při správné délce odpovídající obvodu hrudníku by vám měla být podprsenka ideální oporouFoto: Ollyy, shutterstock.com

Může se vám špatně dýchat

Berte v úvahu i to, k jaké příležitosti podprsenku nosíte. Zcela jiná je situace při krátké cestě do divadla a naprosto odlišná je pro pobyt v posilovně. Každý typ vám ale musí umožňovat volné dýchání a materiál by měl vycházet vstříc vašim aktuálním potřebám (dobře sát pot, být přiměřeně pružný a podobně).

Budete se hrbit

Výběru podprsenky tedy věnujte velkou pozornost, špatná volba může mít bezprostřední vliv na vaše zdraví: „Největší problém si způsobíte se zády a s držením těla. Bez správné podpory prsou se hrbíte a za krkem se vám může vytvořit výběžek nebo tukový polštář mezi lopatkami. Je nejen důležité vybrat si správnou velikost podprsenky, ale i si ji správně obléknout,“ připomíná Miroslav Konarovský.

„Ženy, které mají větší prsa, mají tendenci se hrbit, což podprsenka se špatným obvodem ještě podtrhuje. I to v konečném důsledku způsobuje různé problémy s páteří,“ dodává Michaela Barochová.

Jste si jisté, že nosíte správnou velikost podprsenky? Nebo chodíte někdy bez?

Reklama

Načítám