Hlavní obsah

Neodborné plastiky? Běžná praxe!

Foto: Thinkstock

Ne každá plastická operace vás vylepšíFoto: Thinkstock

Reklama

Chystáte se na zkrášlující zákrok? Proč ne? Ale pozor... To, zda budete nad novou vizáží juchat, nebo spláčete nad výdělkem, záleží především na (ne)šikovných ručičkách plastického chirurga. A i když vás to překvapí, jsou i tací, kteří nemají nejen dostatečné zkušenosti, ale ani potřebné atestace. A jak to pak všechno končí? Slzami a složitými korekcemi.

Článek

„V posledním roce jsme na naší klinice prováděli několik reoperací zákroků, které klientky podstoupily na jiných pracovištích a s výsledkem nebyly spokojeny. Každá takováto reoperace je ale vždy složitější a nese s sebou i vyšší rizika. V mnoha případech je ale bohužel nezbytná,“ říká lékař Hubert Topinka z pražského Lékařského domu.

Přidává se i Karel Urban z kliniky Esthé: „Totéž se týká i naší kliniky. Nejčastěji jde o stavy po operaci víček, liposukci nebo operaci prsou. Často potom zjišťujeme, že tyto zákroky neprováděl plastický chirurg, ale lékař s jinou odborností. Korekce jsou potom velmi náročné a navíc ne vždycky se dá dosáhnout úplné nápravy.“

Proklepněte si ho!

Než proto půjdete „pod nůž“, zjistěte si, zda má váš chirurg potřebné atestace. „Plastický chirurg, provádějící estetické operace, by měl mít v každém případě atestaci z plastické chirurgie. O jeho zkušenosti vypovídá i certifikace v estetické chirurgii,“ říká Karel Urban. A jak si ověřit, jestli má i váš doktor certifikaci estetického chirurga? Jednoduše! Stačí se podívat na jejich seznam ZDE.

Foto: archiv kliniky Esthé

Nezdařená operace spodních víček - vpravo po reoperaciFoto: archiv kliniky Esthé

Foto: archiv kliniky Esthé

První modelace nosu se příliš nepovedla, druhá už je znatelně lepšíFoto: archiv kliniky Esthé

Zapátrejte po jeho klientech

I když ale chirurg atestaci má, nemusí být dostatečně zkušený. „Plastická chirurgie je obor velmi lukrativní. Tato skutečnost se projevuje často u čerstvě atestovaných plastických chirurgů, kteří, aniž by měli dostatečnou erudici, odcházejí do soukromých praxí za snadnějším výdělkem. Dokladem tohoto nepříznivého trendu je potom právě vysoký počet reoperací po špatně provedených zákrocích,“ říká Jan Měšťák z pražské kliniky Esthé.

Plastickým chirurgům také nesmí chybět manuální zručnost, estetické cítění a jakýsi „šestý smysl“, jak dodává doktor Měšťák. Přesto se ale najdou mladí chirurgové, kteří mají pozitivní ohlasy. Dát byste proto měla hlavně na reference a to nejen z vašeho okolí. Nebojte se zabrousit i na internet a pátrat po komentářích klientů, kteří rukama chirurga prošli.

Omrkněte kliniku

Podceňovat byste neměly ani výběr samotného pracoviště, kde operace proběhne. „Takovéto pracoviště by mělo mít registraci nestátního zdravotního zařízení. V poslední době se bohužel setkáváme s případy, kdy některá pracoviště provádějí plastickou chirurgii, aniž by k tomu měla uvedené oprávnění,“ upozorňuje Hubert Topinka. „Výběr pracoviště by neměl být zaměřen pouze na nejnižší cenu, ale především na kvalitu poskytované péče,“ dodává Karel Urban. Zjistěte si také to, zda se o vás klinika postará nejen během zákroku, ale i po něm.

Foto: archiv kliniky Esthé

Klientka byla z výsledku zvětšení prsou nešťastná, proto podstoupila další operaciFoto: archiv kliniky Esthé

Foto: archiv kliniky Esthé

Ani u této klientky se první zákrok nepovedlFoto: archiv kliniky Esthé

Neodborné plastiky po česku

To, jak dopadají neodborné plastiky v praxi, nám ukázali na klinice Esthé. Podívat se tak můžete na práci „odborníků“, které by dámy nejspíše nedoporučily ani své úhlavní nepřítelkyni. A co udělá s ženami, které mají z nějaké části svého těla mindrák, operace, která jejich problém nevyřeší, ale naopak zhorší? Když doktor Měšťák řekne „pomalu na sebevraždu“, příliš nepřehání. Čeká-li podobný zákrok i vás, svěřte se raději do rukou vyhlášených chirurgů. Nebo si vážně myslíte, že tyto ženy ušetřily?

Odstrašující případ

To, kam až může plastická chirurgie zajít, krásně demonstruje nechvalně proslulá „kočičí žena“ Jocelyn Wildenstein. Šedesátiletá žena prodělala nespočet operací, ale místo toho, aby sklízela ovace pro svou krásu, budí minimálně posměšky. Co začalo jako snaha odzbrojit záletného manžela, skončilo závislostí na plastikách. Těžko říct, který chirurg si takovouto devastaci ženské krásy vezme „na triko“…

Milé dámy, nechceme vás strašit, ale zde opravdu platí přísloví: Důvěřuj, ale prověřuj!

Reklama

Související témata:

Načítám