Hlavní obsah

Netradiční kráska: Ve 13 přišla o vlasy, řasy a obočí, teď našla odvahu ukázat se bez paruky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla to normální třináctiletá holka, dokud jí nezačaly vypadávat vlasy. Pak přišla i o řasy a obočí a diagnóza zněla: alopecie. Lauren Neate (20) nemoc roky tajila. Konečně však našla odvahu a ukázala světu svou nádhernou tvář bez vlasů.

Článek

Dvacetiletá Lauren z Británie je krásná fitness blogerka. Pyšní se dokonalou postavou a nádhernou tváří. Donedávna ale skrývala velké tajemství: trpí totiž alopecií, už v dětství přišla o vlasy, obočí i řasy. Kromě úzké rodiny ji nikdo nikdy nespatřil bez paruky – zlom nastal až přednedávnem, kdy svou „holohlavou“ fotku dala na Instagram. Tam má 26 tisíc sledujících, kteří ji zasypali nádhernými komentáři.

Foto: Profimedia.cz

Donedávna dávala na svůj Instagram jen fotky s parukouFoto: Profimedia.cz

Začalo to nevinně

První, kdo si něčeho všiml, byla Laurenina maminka. Když bylo dcerce třináct, našla jí vzadu na hlavě malé místo bez vlasů. „Já jsem se tím ale vůbec netrápila, protože jsem měla hodně silných a zdravých vlasů, které tohle místečko snadno schovaly,“ vzpomíná Lauren.

Jenže vlasy padaly čím dál víc a Lauren nakonec nezbyl ani jediný. Alopecie způsobila i to, že přišla o řasy a obočí.

Foto: Profimedia.cz

Málokdo tušil, že tuhle krásku trápí velký handicap. Na maskování alopecie si dívka dávala velký pozorFoto: Profimedia.cz

Strach, stud a skrývání

Pro dívku to byla samozřejmě velká rána. „Když se vám tohle stane ve třinácti letech, máte pocit, že to je konec světa. Sledovala jsem všechny spolužačky, jak experimentují s účesy a s make-upem, a cítila jsem se jako naprostý outsider,“ vypráví Lauren.

To, že by vyrazila mezi spolužáky bez paruky a přiznala svou nemoc, nepřicházelo v úvahu. A tak začalo několikaleté období tajení a skrývání. Jediný, kdo ji mohl spatřit holohlavou, byli rodiče a nejužší rodina. „Největší strach jsem měla samozřejmě ve škole, protože děti umějí být hodně kruté,“ popisuje Lauren, která tak roky strávila neustálým strachem, kdy spolužáci její handicap odhalí.

Foto: Profimedia.cz

Ukázat se bez vlasů? Celých sedm let to byla pro blogerku noční můraFoto: Profimedia.cz

Konečně našla odvahu

V létě ale přišel zlom, krásná blogerka se rozhodla světu ukázat, jak vypadá doopravdy. Na svůj Instagram dala fotku, kde je bez paruky. A během chvilky byla v šoku, protože její účet byl v podstatě zaplaven nádhernými komentáři plnými podpory a hlavně komplimentů. „Roky jsem strávila schováváním svého problému, neustále jsem se bála odhalení, kdykoli se stočila řeč na vlasy, trnula jsem,“ říká Lauren s tím, že dnes už je v klidu.

Bez paruky se zatím ukazuje jen v on-line světě, na ulici bez ní ještě nevyráží, ale má to v plánu. Zatím je nadšená z pokroku, který udělala, a dál pracuje na svém sebevědomí. Hlavně mladým lidem chce dokázat, že nesplňovat ideály krásy z časopisů není žádná ostuda a na atraktivitě to nic neubírá.

Foto: Profimedia.cz

Tohle je Lauren v celé kráseFoto: Profimedia.cz

Nejvíc jí ale v boji s vlastním strachem pomáhají rodiče a přítel. „Mám rodiče, kteří jsou na mě pyšní, a mohu s nimi mluvit o čemkoli. I přítel mě podporuje a moje alopecie nebyla nikdy překážkou k tomu, aby mě miloval,“ dodává Lauren, kterou některá média dokonce označují jako nejkrásnější Britku s alopecií.

Co říkáte? Nevypadá Lauren bez paruky lépe než s ní?

Reklama

Související témata:

Načítám