Hlavní obsah

Neutrácejte za chemii! Vyrobte si vlastní čisticí prostředky

Foto: Geo-grafika, Shutterstock.com

Foto: Geo-grafika, Shutterstock.com

Reklama

Vaše peněženka i příroda vám budou vděčny. Nemusíte vyhazovat za chemické čisticí prostředky. Sporák či toaletu vyčistíte pomocí doma připravených čističů stejně dobře, ne-li lépe, a ještě ušetříte.

Článek

Nechce se vám utrácet za drahé čisticí prostředky? Máte pravdu. Mnohdy jsou to vyhozené peníze, kdy si platíte pouze za značku, respektive za nákladnou reklamu, do které výrobce investoval.

Přitom právě kvalita je na hony vzdálená té, která je v reklamě inzerována. Stačí prý nanést a hadříkem lehce setřít... Koupí většiny průmyslově vyrobených prostředků si sebou domů navíc přinesete zdraví škodlivé látky, jako jsou chlor, benzen, toluen, xylen, metanol a etylbenzen. Měli byste pak dbát na pravidelné větrání. Lepší variantou však je vyvarovat se jejich používání.

Argumenty proti chemii

Lahve koupených prostředků také zabírají nemálo místa v koupelně – „bytovkáři“ potvrdí, že toto není nezanedbatelný argument. A to množství plastových prázdných obalů, které pak vyhazujete! Nádoby jsou navíc často dělány z extrémně pevného plastu, což v případě, že smýšlíte ekologicky a chcete třídit, také není příjemné – obaly nejdou dost dobře sešlápnout.

To je hned několik argumentů, proč se zamyslet nad jednoduchou výrobou domácích čističů ze surovin, které máte běžně doma. K jejich přípravě vám postačí ocet, jedlá soda, kuchyňská sůl, citronová šťáva, v některých případech použijete i olivový olej. Využít můžete i nějaký oblíbený esenciální olejíček (například levandulový či tea tree). Ten váš byt příjemně provoní, je navíc antibakteriální a dokáže bojovat proti zárodkům plísní.

Když se vrátíme k octu, je to skvělý pomocník proti vodnímu kameni, mastnotě a nečistotám a účinkuje i jako likvidátor plísní. Jedlá soda a sůl redukují pachy a mají bělicí účinky. Citronová šťáva si poradí s plísní a hnilobou.

Jdeme uklízet…

Foto: Serhii Krot, Shutterstock.com

Foto: Serhii Krot, Shutterstock.com

Dva univerzální čisticí pomocníci

Smíchejte 2 díly vody s 1 dílem octa. Používejte na mastné skvrny, na čištění nerezu a povrchů v koupelně.

Další možností, jak si vyrobit univerzálního pomocníka, je, že zbylé citronové slupky dáte do uzavíratelné nádoby a zalejete octem. V chladu a temnu necháte dva týdny stát. Poté přecedíte a v poměru 1 : 1 s vodou nalejete do rozstřikovače. Využijete opět k čištění kuchyně i koupelny.

Čistič WC

Záchodovou mísu účinně vyčistíte octem a jedlou sodou. Připravte si čisticí „pastu“ smícháním hrnku octa a čtvrt hrnku sody. Naneste na celou plochu mísy a nechte přibližně čtvrt hodiny působit. Nakonec vydrhněte štětkou.

I odpad je čistý

Při středně ucpaném odpadu vám pomůže půl hrnku kuchyňské soli rozmíchané v čtyřech litrech horké – ale ne vařící – vody. Pokud máte odpad hodně ucpaný, nasypejte do něj půl hrnku sody a zalejte stejným množstvím octa. Po čtvrt hodině ještě zalejte horkou vodu.

Sporák beze skvrny

Budete potřebovat 1 díl olivového oleje a 2 díly jedlé sody. Promíchejte na hladkou pastu. Naneste na sporák a nechte působit. U opravdu odolných skvrn nechte působit přes noc.

Foto: Kotomiti Okumajpg, Shutterstock.com

Foto: Kotomiti Okumajpg, Shutterstock.com

Čistá myčka

I myčka potřebuje pravidelnou údržbu. Na její dno nasypejte šálek jedlé sody a zapněte na oplachovací cyklus.

I mikrovlnnou troubu zbavte špíny

Smíchejte 2 šálky vody se čtvrtinou šálku citronové šťávy. V misce vložte do mikrovlnky a spusťte na nejvyšší výkon po dobu 8 minut. Poté nečistoty snadno setřete.

Pasta na koberce

Skvrny na koberci?: Žádný velký problém! Smíchejte jedlou sodu, ocet a tolik vody, aby vznikla hustá pasta. Naneste na koberec a vykartáčujte. Zbylou sodu vysajte. Nejdříve raději někde na méně viditelném místě zkuste barevnou odolnost koberce.

Leštič dřeva

Pečlivě promíchejte polévkovou lžíci olivového oleje, lžíci vody a šťávu z jednoho citronu. Hadříkem naneste jemně na dřevěný nábytek a vyleštěte.

Na kožené boty

Připravte si dva díly olivového oleje a jeden díl citronové šťávy. Smíchejte. Směsí potřete boty a nechte chvíli vsakovat. Pak přeleštěte hadříkem.

Reklama

Načítám