Hlavní obsah

Neutrácejte za salát. Vypěstujte ho!

Foto: Thinkstock

Zelený salát ozdobí balkonové truhlíky a zachutnáFoto: Thinkstock

Reklama

Zasloužený pocit hrdosti si užijete, až ponesete do kuchyně ze zahrady nebo balkonu vlastní salát, zelený, červený, ledový nebo rozverně zkadeřený. Že nevíte, jak ho vypěstovat? Poradíme vám!

Článek

Klasický, svěže zelený hlávkový salát se nikdy neomrzí. Byla by ale škoda pěstovat jen jednu odrůdu! Za pár korun si můžete koupit semínka salátů s červenými a zkadeřenými listy, křehkých ledových salátů, obřího římského salátu nebo dubáčku s nachovými, vykrajovanými lístky, který nehořkne ani v letních vedrech. A s pěstováním můžete klidně začít i teď v půlce léta, úroda vás nemine! Pokud zasejete každý týden deset semínek, budete mít čerstvý salát až do podzimu.

Foto: archiv

Kterému dáte přednost vy: zelenému, nebo červenému se zkadeřenými listy?Foto: archiv

Láká nejen svou chutí

Obzvlášť barevné saláty jsou oblíbené nejen v kuchyni, ale i jako ozdoba do balkonových truhlíků a nádob na terasu, podobně jako bylinky, které si můžete vypěstovat i v paneláku. Nejlepší je takto pěstovat listové saláty, například dubáček, u kterých se postupně odřezávají listy a dorůstají nové. Ale i hlávkový salát stojí za pokus. Pěstování je překvapivě snadné.

Půdu v záhoně nebo truhlíku se vyplatí před výsevem semínek pěkně nakypřit, odstranit kamínky, rozmělnit železnými hráběmi hroudy, zkrátka připravit rostlinkám snadný start do života. To platí i pro truhlíky.

Salát roste nejlépe v úrodné půdě, proto mu dopřejte pěticentimetrovou vrstvu kompostu nebo dávku organického hnojiva – prodává se například kravský hnůj v sušených granulích, který nezapáchá a snadno se používá – a zapravte do půdy motyčkou nebo hráběmi. V kvalitní, lehké půdě salát poroste i bez hnojení, za pár let se však půda vyčerpá a úroda bude menší.

Foto: Gardenersworld ntai

Červený římský a ledový salát vypadají dobře na talíři i jako ozdoba truhlíkuFoto: Gardenersworld ntai

Semena můžete vysévat do řádků přímo na záhon, předpěstování není v tento čas nutné. Jen pozor na velká vedra, v nich klíčí semínka špatně. Proto je podle doporučení zahradníků nechte před výsevem den dva naklíčit na vlhké vatičce v ledničce či na jiném chladném místě.

Záhon se zasetými semínky – zvlášť pokud právě panuje chladné počasí – zkuste přikrýt bílou netkanou textilií, kterou zakoupíte v každém obchodě se zahrádkářskými potřebami. Přikryje půdu jako lehký závoj, zvyšuje teplotu o pár stupňů, brání vysychání půdy a vzcházejícím rostlinkám prospívá. Propouští vodu i vzduch, takže ji můžete na záhonu ponechat až do doby, než se začne vydouvat rostoucími saláty. Po stranách ji musíte zatížit, aby ji vítr neodnesl.

Foto: Planting

Pozor, aby vám pří dlouhých letních dnech salát brzo nevyběhl do květu a nezhořklFoto: Planting

Aby rostl jako z vody

Klíčící semínka nesmí nikdy zaschnout, jinak se proces přeruší. Vláhu potřebují i mladé rostlinky, zrovna tak jako sílící hlávky. Dopřejte jim proto za suchého počasí každodenní spršku, nejlépe ráno nebo večer dešťovou nebo odstátou vodou. Salát pak bude šťavnatý.

Pokud jste vyseli salát příliš hustě, rostoucí sazeničky můžete protrhávat. Mladé listy se budou hodit na talíři a zbylé saláty dorostou do pěkných hlávek. Pozor ale na to, že za dlouhých letních dní brzo vybíhají do květu a hořknou, proto je sklízejte včas. V létě se vyplatí výsev odolných letních odrůd a pěstování v částečném stínu.

Pokud budete zeleného salátu přejedení, vyměňte ho za šopák – vypěstujete si ho na balkoně.

Saláty všech barev lákají i děti

Klasický, svěže zelený hlávkový salát se nikdy neomrzí. Ty barevné a do úhledných kudrlinek zkroucené listy často k ochutnání nalákají i děti, které salátu zrovna neholdují. A vás může těšit, že jim i sobě dopřejete svou vlastní „čistou zeleninu“, která aspoň částečně pokryje spotřebu vitaminů, minerálů a chlorofylu, kterými je nabitý. Díky vysokému obsahu vlákniny pročišťuje tělo a je ideální zeleninou nejen při dietě! A ten domácí je lepší i v tom, že neblahý vliv umělých hnojiv a chemických postřiků se na něm totiž podepíše více, než třeba na okurce, kterou oloupete. Tak začněte s pěstováním klidně hned. Semínka, která nestihnete vysít, uložte do mrazáku, kde zůstanou až do příští sezony kvalitní.

I když je to jen obyčejný salát, okouzlíte s ním hned dvakrát. Spoustu krásy nadělá v truhlíku na balkoně a vy se také blýsknete dokonalou postavou, kterou díky němu získáte. Hodně štěstí při pěstování!

Reklama

Související témata:

Načítám