Hlavní obsah

Neuvěřitelné! Jitka shodila 51 kilo za rok

Foto: archiv čtenářky

Jitka se rozhodla k radikálnímu řešení své nadváhyFoto: archiv čtenářky

Reklama

A dost! Řekla si jedenatřicetiletá Jitka, když se její hmotnost při výšce 180 centimetrů vyšplhala na 124 kilo. Diety na ni nezabíraly, proto se rozhodla pro radikální řez. A to doslova. Po roce má o 51 kilo méně.

Článek

„Odmala jsem byla silnější postavy,“ začíná vyprávět Jitka, po otci prý kulatější. „Myslím si, že geny v tom hrají svou roli. A ať se snažíte, jak chcete, těžko je porazíte.“ Proto svou postavu neřešila a brala ji takovou, jaká byla. „Prostě mám kila navíc, no a co?!“ popisuje dál Jitka. Našla si prý manžela, který byl rád, že si má do čeho „plácnout"...

Dvě děti a 17 kilo navíc

Jenže přišlo první těhotenství, pak druhé a boubelaté Jitce přibylo 17 kilo. Nedokázala se jich zbavit: „Vyzkoušela jsem různé diety – přes mléčné nápoje, tablety chromu a podobně, jenže váha ukazovala proti očekáváním stále vyšší čísla. Už jsem byla zoufalá. A když se ručička dotkla ukazatele 124 kilo, řekla jsem si ,A dost!' Musím s tím něco udělat, jinak budu brzo čekatelka na kyčelní i kolenní klouby, a nezvládne to ani mé srdce,“ dodává Jitka.

Foto: archiv čtenářky

Jitka měla při dvou dětech s nadváhou velký problémFoto: archiv čtenářky

Chci operaci, a hned!

Jitka začala na internetu zjišťovat možnosti, jak zhubnout jinak než pomocí diet. „Zaujala mne možnost podvázání žaludku. Jenže u nás v nemocnici ji nedělali, proto mi primář doporučil sleeve. Což je přímo odebrání části žaludku,“ popisuje Jitka, která operaci nakonec podstoupila. Už za dva dny šla Jitka z nemocnice domů, kde ji čekal další krok ke zhubnutí: speciální strava.

Začínáme, ale jinak

„Operací jsem zeštíhlování pouze odstartovala. Musela jsem měsíc jíst tekutou stravu, další měsíc stravu kašovitou, a pak pomalu přecházet na běžné jídlo s omezením. Podle rad dietologů jsem z jídelníčku vysadila: mouku, ořechy, kokos, luštěniny, těstoviny, knedlíky, čerstvé bílé pečivo, jogurty a sýry nad 30 % tuku v sušině,“ popisuje Jitka. Vařit podle daných omezení, a ještě to namixovat do nevzhledné tekuté podoby bylo prý kruté období. Ale vydržela.

Výsledky se nakonec dostavily

„Problém byl v tom, že jsem nevěděla, jaké množství si můžu dovolit. Porce byly a jsou opravdu malé. Ze začátku to bylo třeba jen 6 až 8 lžic polévky. Když jsem snědla víc, bylo mi zle. Tlačil mě žaludek. Dneska už vím, že je lepší si dát méně a za hodinu klidně znovu,“ doplňuje štastná Jitka, která najela na režim pěti jídel a dvou litrů vody za den. Měsíce ubíhaly, po operaci se cítila dobře a kila se ztrácela. Zvykla si na zdravou a dietní stravu, protože viděla, že to má účinky. „Dnes mám postavu, o které jsem ani nesnila, a jsem moc spokojená! A kdo by nechtěl mít z velikosti 56 současnou 46?“ uzavírá maminka šestiletého syna a čtyřleté dcery z Valašského Meziříčí.

Foto: archiv čtenářky

Jitka dodržuje životosprávu a je velmi spokojenáFoto: archiv čtenářky

Pokud i vás trápí vysoká obezita, je tohle možné řešení. Každopádně jen operace vás kil nezbaví, potřeba je navázat razantní trvalou změnou stravovacích návyků.

Jestli potřebujete shodit jen pár kil, nechte se inspirovat Miladou, Evou a Hankou, kterým se to v našem projektu Hubneme s ProŽeny.cz povedlo. A jestli jste si jen dali novoroční předsevzetí, přečtěte si , jak si je splnit.

Reklama

Související témata:

Načítám