Hlavní obsah

Nevyhazujte plechovky! Ukážeme vám 5 tipů, jak je využít

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Drahé lahve alkoholu bývají ukryté v plechovce válcovitého tvaru. Je škoda ji vyhodit, a proto jsme si s ní trochu pohráli. Přibrali jsme ještě obaly od brambůrků či kafe a tady je 5 návrhů na dekorace i praktické pomocníky.

Článek

Některé „staré krámy“, které skladujete hluboko ve skříni, mohou ještě dostat druhou šanci. Když jim věnujete trochu svého času a předěláte je, odvděčí se vám v další nové roli. Recyklace je ostatně v módě, tak proč se nepustit do renovace starých obalů.

Foto: Tomáš Rubín

Prázdné válcovité obaly od kdečeho nevyhazujte, dají se ještě použítFoto: Tomáš Rubín

Některé nápady vyžadují pár propriet z galanterie nebo papírnictví, ale pokud alespoň občas něco tvoříte, určitě si vystačíte z domácích zdrojů, proto se můžete do práce pustit třeba hned. Plechovky před tím vymyjte, odstraňte nálepky a povrch otřete dosucha.

Svatební dar či pozornost k narozeninám

Foto: Tomáš Rubín

Takto zabalený dáreček rozhodně vykouzlí úsměv na rtechFoto: Tomáš Rubín

Lahev kvalitního rumu nebo koňaku patří mezi oblíbené dárky k výročím. Ovšem vložit plechovku s lahví jen tak do papírové tašky je trošku fádní, proto ji můžete vyzdobit originálním způsobem třeba filcem. Motiv elegantního tanečníka v cylindru je snadný k vyrobení – žádné složité vystřihávání, jen samé obdélníky a čtverce. Víko ukryjete pod kloboukem, který vznikne stočením černého pruhu papíru přilepeného na kruh (krempa cylindru). Barevnost samozřejmě necháváme na vás.

Koupelnoví pomocníci „ze zlata“

Foto: Tomáš Rubín

Když chcete koupelnu trošku rozzářit ve stylu glamour, zvolte metalické odstíny papíru Foto: Tomáš Rubín

Válcovitý tvar má také obal na brambůrky nebo tenisáky. Oba tubusy jsou spíše menších rozměrů, proto se s nimi výborně pracuje. Spojili jsme je do dvojice pomocí tvrdšího zlatého papíru.

Pro držák kosmetických tamponů stačí odstřihnout dno obalu tak, aby vznikla trubka a tu obalit papírem. Na jednom konci vystřihněte půlkruhový otvor, kterým budete tampony odebírat, dno bude tvořit původní víko obalu. Pak už si můžete hrát s ozdobným dekorováním. My jsme použili navléknuté perličky a samolepicí papírovou borduru. Zlatý parťák k uložení tyčinek na čištění uší je ještě snazší, protože není třeba nic vystřihávat, jen obtočit papírem kolem dokola a slepit.

Romantická váza na venkovní stůl

Foto: Tomáš Rubín

Bavlněný provázek se časem ušmudlá od prachu, ale ten s umělými vlákny si udrží barvu i čistotu dlouho Foto: Tomáš Rubín

Při posezení na terase nebo balkoně je fajn mít nějakou stálou ozdobu stolu, ale skleněná váza je trochu nebezpečná, když zafouká vítr. Proto vám nabízíme plechovou variantu, která je mnohem odolnější proti převrácení. Zvláště když na dno dáte pár kamenů nebo písek.

Plechovku od kávy zbavte víka a podívejte se po nějakém tlustším provázku nebo rovnou laně. Tím omotejte postupně od spodního okraje až nahoru celý povrch plechovky a konec zahrňte dovnitř (začátek i konec přilepte). Dozdobte mašličkami nebo něčím jiným a můžete nerozbitnou vázu usadit doprostřed stolu společně se sušenými květinami. Pokud byste se rozhodli pro živé květy, vložte na kamínky dovnitř ustřiženou PETku s vodou.

Špagety, šup sem!

Foto: Tomáš Rubín

Efektní tapeta nebo samolepicí fólie dodá obyčejné plechovce na exkluzivitě Foto: Tomáš Rubín

Kuchyňské využití plechovek je asi to první, co vás napadne. Špagetám nebo dlouhým makaronům to bude slušet v nově vyzdobeném vysokém domově. Barevně ladící tapetu nalepte na povrch plechovky a za tři minuty máte hotovo! Nižší verzi obalu můžete využít i jako nádobu na uložení vařeček, měchaček, naběraček a podobných kuchyňských propriet.

Pro tvořivé povahy

Foto: Tomáš Rubín

Jestli se vám v obýváku povaluje pletení nebo háčkování, pak tohle je ta správná cesta, jak rychle uklidit Foto: Tomáš Rubín

Poslední důmyslná skrýš je jako stvořená pro všechny tvořivé. Míst, kam se dají ukládat rozpracované projekty, není nikdy dost, takže třeba na pletení „nekonečné“ šály se bude vylepšená plechovka hodit přímo báječně. Své místo zde však najdou i bavlnky na vyšívání, fimo hmota s všemožnými rádýlky nebo třeba ozdobné papíry či fólie. Zkrátka plechovka poskytne další úložný prostor, ovšem krásně maskovaný.

Inspirovali jsme vás? Použijete alespoň jeden z tipů?

Reklama

Související témata:

Načítám