Hlavní obsah

Obal na mobil snadno a levně: 5 tipů na domácí výrobu

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Balíte zrovna dětem na tábor nebo sobě na dovolenou a zjistili jste, že by bylo záhodno ochránit svůj telefon či tablet obalem? Kde ho ale rychle vzít… Co si ho prostě vyrobit?

Článek

Když si představíte, jak to bude s mobilem či tabletem házet v batohu na výletě, kam všude může zapadnout v autě nebo co schytá v tašce s dekou a plavkami, jímají vás o ně obavy. Právě pro takové situace se vyplatí pro ně mít ochranný obal. Máme pro vás pár tipů, jak si ho vyrobit.

Mimoň na tábor

Pokud potřebuje obal vaše dítě, můžete ho ušít velmi snadno z pěnových hadříků na nádobí. Jsou měkké a poddajné a přístroje spolehlivě ochrání. Chce to zapojit trochu fantazie a z obyčejného hadříku na nádobí uděláte něco, s čím obstojí i před spolužáky. Co třeba postavička mimoně?

Foto: Tomáš Rubín

Pěnový materiál se nejen dobře stříhá a tvaruje, ale také sešívá i slepuje tavnou pistolí. Jen je třeba řádně k sobě strany přitisknout. Oko můžete vyrobit ze dna plastového či papírového kelímku, pomalovat a oblepit proužkem zbylého materiálu. Detaily domalujte fixemFoto: Tomáš Rubín

Mobil v balonku

Na nic složitějšího se necítíte, ale nutně potřebujete ochránit mobil před špínou? Vyrobte si obal z obyčejného nafukovacího balonku. Nepotřebujete k tomu žádnou zručnost, telefon se do něj totiž „obleče“ sám. Pro tablety to je možnost jen v případě, že máte k dispozici balónek velikosti XXL. Tento obal sice chrání i před vodou, ale nemůžete s ním fotit ani přístroj nabíjet – ovšem není problém balonek stáhnout a během pár vteřin opět nasadit.

Foto: Tomáš Rubín

Baloónek nafoukněte a přimáčkněte na něj mobil. Pak pomaličku upouštějte vzduch a přitom stále tlačte na mobil – ve chvíli, kdy vytlačíte z balonku všechen vzduch, přicucne se k mobilu a pevně ho obejme. Jen pozor, abyste nepřekryli i mikrofon, volající by vás neslyšeliFoto: Tomáš Rubín

Romantika z háčku

Jste kamarádi s háčkem a máte doma zbytek vlny či příze? Pak stačí deset minut a máte taštičku. Jednoduchými dlouhými sloupky uháčkujte obdélník asi o centimetr širší než je výška přístroje, který potřebujete ochránit. Délka uháčkované plochy by měla být dva a půl krát větší, než je jeho šířka. Pak stačí přehnout a sešít tak, aby vznikla taštička, ve které můžete přístroj nosit.

Foto: Tomáš Rubín

Bude lepší, pokud budete moci taštičku zapnout, aby mobil či tablet nevypadl. Můžete tedy použít knoflík, patentek, nebo uháčkujte a k přehybu připevněte copánek z vlny, kterým budete taštičku převazovat. Je na vás, zda ji dál nějak ozdobíte – my jsme patentek překryli kouskem krajky ze staré záclonyFoto: Tomáš Rubín

Blýskavé klikyháky

Vlastníte tavnou pistoli? Telefon nebo tablet vložte do sáčku z pevnějšího plastu – ten těsně utáhněte kolem přístroje a zalepte. Pak rozpalte tavnou pistoli a na zadní stranu, okraje a kousek přes ně naneste hmotu. Je jedno, zda budete z hmoty tvořit nějaký vzor nebo jen „čmáranici“. Hlavně nechte volný prostor pro čočku foťáku a otvor pro nabíječku.

Až budete mít hmotu nanesenou tak, jak si představujete, nechejte ji vystydnout. Pak rozstřihněte plastový sáček, kterým jste chránili mobil či tablet, a spolu s novým obalem ho z přístroje opatrně sundejte – nebojte se toho, že to vyžaduje trochu síly. Z nového obalu, který jste díky tavné pistoli vytvořili, stáhněte zbytky sáčku – někdy se spojí tak, že ho je zapotřebí odstřihnout. Na závěr plastový obal přestříkejte barvou nebo na jeho nabarvení použijte zbytky laků na nehty.

Foto: Tomáš Rubín

Až budete nanášet roztavenou hmotu, dávejte pozor, aby byla všude rovnoměrně a čárky z ní nebyly moc tenké – při nasazování na mobil či tablet je potřeba vyvinout sílu, při níž by mohl popraskat. Samozřejmě, že je lze i dodatečně poopravit, ale je lepší na to myslet dopředuFoto: Tomáš Rubín

Jako ze šantánu

Zbytky podšívky natrhejte na asi centimetrové proužky a její okraje roztřepte. Ze vzniklého materiálu upleťte na velkých jehlicích obdélník, který bude na délku i výšku o dva centimetry větší než přístroj. Ty dva centimetry potřebujete k vytvoření ohybu přes okraje. Až budete hotoví, provlékněte volným stehem kolem celého obvodu proužek materiálu, ze kterého jste pletli. Nejlepší je začít a končit ve středu horního okraje. Pak přístroj na upletený obdélník položte a zatáhněte za proužek tak, že se okraj kolem přístroje stáhne. Pak oba konce proužku svažte – nedělejte uzlík, ale kličku, počítejte s tím, že bude třeba obal sundávat.

Foto: Tomáš Rubín

Pletený obal tlumí nárazy, ale berte ho spíš jako přepravní, protože v něm velmi těžko uděláte „pasující“ otvory pro foťák a nabíječkuFoto: Tomáš Rubín

Jste zvyklí nosit mobil v pouzdře? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám