Hlavní obsah

Nové dietní omyly, které vám brání v hubnutí!

Foto: Thinkstock

Jak dosáhnout toho, aby váha ukazovala méně? V první řadě se vyhněte novým dietním omylům. Povíme vám, jaké to jsou!Foto: Thinkstock

Reklama

Že jste zahájili útok na svoje faldy a tentokrát to hodláte dotáhnout do konce? Abyste zbytečně nechybovali, máme pro vás 5 dietních omylů. Podle odbornic se právě jich nyní nově nejčastěji dopouštíte!

Článek

Abyste při své snaze zhubnout neztráceli čas marnými pokusy, požádali jsme dietoložku Lenku Kaprhálovou a koučku životního stylu Anetu Procházkovou o rady. Se kterými novými chybami se u klientů nejčastěji setkávají? Zde jsou jejich odpovědi:

1. Čím méně spíte, tím méně budete ukládat

Představa, že čím déle jste vzhůru, tím kratší čas k ukládání energie máte, je velmi rozšířená. „Je to ale naopak,“ říká Lenka Kaprhálová. „Čím více vydatného spánku, tím větší množství vyloučených hormonů, které se starají o růst a regeneraci,“ vysvětluje odbornice.

Podle ní tyto hormony vyžadují poměrně hodně energie ke své práci, a pokud věnujete pozornost skladbě posledního jídla, můžete ve spánku i hubnout. „Zapomeňte na rizoto nebo těstoviny. Kvůli nim se hormony vyloučí v minimálním množství. Ideální je libová bílkovina a vitamin C, tedy třeba plátek krůtího či kuřecího masa se zeleninovým salátem,“ dodává Lenka Kaprhálová.

Foto: Thinkstock

Větší břicho po ránu může mít mnoho příčin. Včetně toho, co jste jedli k večeřiFoto: Thinkstock

2. Menší příjem energie je správná cesta

„Takto se dá hubnout tehdy, jestliže jste krátkodobě během pár dnů či týdnů nabrali nějaké to kilo,“ uvádí Lenka Kaprhalová a doplňuje, že organismus má nastavenou optimální váhu a při snížení přísunu energie bude rychle reagovat a vrátí se na ni. „Pokud máte nadváhu či jste obézní delší dobu, riskujete nízkoenergetickou dietou jo-jo efekt,“ dodává dietoložka. Více se dozvíte v článku Nízkotučná dieta je past. Nezhubnete!.

3. Sauna a pocení vám pomůžou zhubnout

Kvůli vysokým teplotám se musí organismus ochlazovat, vydá tak velké množství potu, aby snížil vnitřní teplotu a ochránil tak životně důležité orgány. „Bohužel se to netýká tuku, který na zahřátí nereaguje,“ vysvětluje koučka životního stylu Aneta Procházková. Po sauně i při pocení jde jen o ztrátu tekutin, nikoli o tukové zásoby.

4. Voda = skvělý pomocník na hubnutí

Že všude čtete, jak moc je potřeba při hubnutí pít vodu? „Větší množství vody má vliv na snížení hladiny cukru v krvi a celkově urychluje metabolismus, ale za jakou cenu?“ ptá se Lenka Kaprhálová. „Velké množství tekutin je nápor na krevní oběh a práci ledvin. Doporučované množství tři litry denně je pro většinu lidí nežádoucí,“ říká dietoložka s tím, že o pitném režimu navíc rozhoduje stavba těla a fyzická aktivita jedince.

Foto: Thinkstock

Hodně vody pomůže metabolismu, ale uškodí ledvinám. Zkuste zlatou střední cestuFoto: Thinkstock

Odbornice upřesňuje, že čím větší objem svalů a čím větší jejich práce, tím více vody potřebují. „Tekutiny jsou obsaženy i v pevné stravě, proto si většinou vystačíte s doporučovaným 1,5 litrem denně. Pitím většího množství, tedy 3 až 5 litrů vody denně nejenže nezhubnete, ale můžete si založit na problémy s ledvinami,“ varuje Lenka Kaprhálová.

5. Zhubnout mohu i bez pohybu

Tento přístup je doporučován většinou u extrémních diet, kdy je velmi nízký příjem energie. „Chcete-li se zbavit kilogramů navždy, je pohyb žádoucí,“ říká Aneta Procházková. „Díky pravidelnému zatěžování, už jen třeba jen obyčejnou chůzí, se tělo naučí jinak nakládat s přijatou energií, než když sedíte za volantem či počítačem,“ uzavírá Aneta Procházková. Vaše hubnutí pak bude snadnější. Nemluvě o lepší kondici i zdraví.

Co vy na to?

Reklama

Načítám