Hlavní obsah

Novoroční dieta: Prvních 5 kilo dolů!

Foto: Michaela Čapková

Pusťte se do hubnutí se mnouFoto: Michaela Čapková

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

1. díl - Zhubněte spolu s naší redaktorkou Míšou 10 kilogramů a udržte si váhu navždy! V našem seriálu dostanete podrobný návod. V dnešním prvním díle si ujasníme, co dělat před započetím diety, jak zjistit, kolika kil se skutečně máte zbavit a jak začít cvičit. K tomu všemu poslouží i instruktážní video, které najdete v každém díle. Nehubněte jen do léta, ale buďte štíhlá a fit do konce života!

Článek

Než se se mnou pustíte do neúprosného boje s nadbytečnými kilogramy, je třeba si uvědomit některé věci a zhodnotit váš současný stav. Je důležité určit si reálné cíle a respektovat při tom zdraví. Jestliže trpíte zdravotními problémy, zajděte se nejprve poradit s lékařem a cvičte pod jeho odborným dohledem.

Krok 1: Kolik musím zhubnout?

Prvním úkolem, asi nejméně bolestivým, bude pořídit si blok. Do něj si zaznamenejte údaje o vás a vaše cíle. Takže za mě věk: 33, váha: po Vánocích 70 kg, výška 173 cm, míry: 99/ 71/ 101, problémové partie: břicho, boky a spodní část paží. Vypočítejte si BMI (Body mass index - index tělesné hmotnosti) ZDE. U žen od 18 let je normální stav považovaný v rozmezí od 18,5 do 25.

Já mám 23,8, což znamená, že jsem v normálu, ale pouhým okem je vidět, že jsou partie, které by si zasloužily zbavit tuku, zpevnit a přiměřeně vytvarovat. Mým cílem nebude zhubnout dvacet a více kilo, ale raději méně, zato trvale. Patnáct kilo by bylo už příliš, 12 maximální cíl, 10 kg je pro moje tělo optimální stav a také reálný požadavek. Mám na to podle naší dietoložky při dodržení všech zásad zhruba tři měsíce, aby to bylo natrvalo. Jaký cíl bude váš?

Ode dneška začněte i s pohybem. Nejprve se naučte správně cvičit podle našeho instruktážního videa. Nehrajte si na hrdinky. Až zvládnete techniku, která je základ dobrého výsledku, a podotýkám, že to může trvat i několik dní, soustřeďte se na intenzitu a opakování. Video zde:

{stream-video}

Krok 2: Jídlo a pití

Bez změny jídelníčku to nepůjde. Neznamená to ovšem, že počínaje dneškem si už nikdy nedáte omáčku, zapomenete na maso a čokoládu uvidíte pouze v reklamě. Trik je v tom, vědět co, kdy a kolik si dopřát. Nechcete přece za pár měsíců bojovat s jo-jo efektem. Pro mě, jako ženu do 50 let, platí pro redukci váhy zkonzumovat za den potraviny v hodnotě 5000 až 6000 kJ. A to vše rozloženě do pěti až šesti dávek. Nejvydatnější by měl být oběd, následuje snídaně, večeře a svačiny by měly být nejlehčí (pochopitelně kaloricky). Jídlo by mělo při redukčním režimu obsahovat 50 % sacharidů, 25 % bílkovin a 25 % tuků (Zdroj Institut redukce a prevence nadváhy Kompliment). Pozor! Ne při obezitě!

První tři dny: Doporučuji, a udělám to stejně, než začnete měnit jídelníček, pár dní si podrobně pište všechno, co sníte. Pokud na jídle najdete počet kalorií, připište i tento údaj, Po zhruba třech dnech si stav vyhodnoťte. Pro začátek zredukujte množství jídla a rozdělte jej na 5 denních dávek. Jak jsem říkala na začátku, je třeba si klást splnitelné cíle. Ve druhém díle se již na jídelníček zaměříme mnohem konkrétněji.

Foto: shutterstock.com

Jídlo si rozložte do několika dávekFoto: shutterstock.com

Nejdříve je důležité naučit se jíst vícekrát denně po malých dávkách a dodržovat pitný režim. Jestli s pitím máte problém jako já, zkuste můj trik. Před každým jídlem si dejte 1,5 dcl vody s citronem. Na stůl v práci i doma si pokaždé položte lahev s pitím, a když dopijete, ihned ji doplňte. Jen když mám pití na dohled, napadne mě se napít. Jinak jsem schopná nepít třeba půl dne. Ideální k pití je čistá pramenitá voda. Bude trvat i několik týdnů, než si na ni zvyknete, ale uvidíte, že to jde a zvyk je železná košile. O tom, co pít, kdy a kolik, opět v příštím díle. Podrobné tipy pro úpravu jídelníčku při redukci váhy nebo pro její udržení najdete také v článku Hubnete? Změňte si jídelníček podle nás!

Krok 3: Vaše tělo a pohyb

I když vás nejvíce trápí boky nebo zadeček, jak říká trenér a náš poradce v oblasti zdravého pohybu Michal Šubr, je třeba zatěžovat celé tělo. Abyste se přestaly vymlouvat na nedostatek financí, naučíme vás správně a efektivně cvičit nejprve doma a získat tak tolik důležitý vztah k pohybu. Začínáme tedy pěkně popořadě, a to posilováním horní poloviny těla a námi ženami opomíjených rukou (také si vybavujete tu rosolovitou hmotu vykukující z krátkých rukávů vašeho trička?). V našem videu jsou tipy na cviky, které fakt fungují. Osobně jsem se zadýchala už po prvních pěti minutách cvičení.

Než ale rozpohybujete své strádající tělo, koukejte ho pořádně protáhnout a zahřát. Nepatříte-li stejně jako já k zastánkyním aerobiku, vyberte si jakoukoli rychlejší hudbu, která vás rozhodně nenechá v klidu, a pět až deset minut si na ní zatancujte. Pak už se směle vrhněte na naše cviky, které vašemu tělu při správném dodržování pokynů trenéra neodpustí nic!

Rada na konec: Pro váš vstup do boje za lepší já je nutné, abyste se zbavovaly kil pomalu. Prvních pět bychom společně měly shodit za měsíc, ideálně však měsíc a půl, abychom se nemusely potýkat se strašákem jo-jo efektem. Proto netlačte na pilu, jedno kilo za týden je super výsledek, za který se nezapomeneme odměnit! :)

Jakékoli dotazy k hubnutí a zdravému pohybu směřujte na našeho zkušeného poradce a fitness trenéra Michala Šubra ZDE. Napište nám své zkušenosti, zážitky, tipy a hlavně výsledky, které se již brzy začnou dostavovat, do diskuze pod článkem nebo na info@prozeny.cz.

A jestli se mnou chcete sdílet svá vítězství i prohry, sledujte můj deníček. Vzhůru za krásným a zdravým tělem!

Reklama

Související témata:

Načítám