Hlavní obsah

Nový fenomén: Ženy po padesátce opouštějí manžele. Proč?

Foto: thinkstock

Šťastné můžete být i bez partnera. Nebo ne?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jim padesát i víc a vdané byly přes dvacet let, když začaly pochybovat o poslední větě manželského slibu: dokud nás smrt nerozdělí. A jsou to právě ženy, kdo často odejdou. Proč?

Článek

Fakta mluví jasně. Podle údajů Českého statistického úřadu se v roce 1991 po dvaceti a více letech manželství rozvádělo 13 procent párů. O deset let později to bylo 19 procent a loni se jejich počet vyšplhal na třicet. Nejde ale o české specifikum, stejný trend je patrný i ve zbytku světa. V USA a Anglii mají dokonce pro tyto rozchody termín „grey divorce“ neboli šedivý rozvod. A i tady jsou jeho strůjci hlavně ženy. Podle národního průzkumu provedeného před lety v USA ve věkové skupině 40–69 let jsou to v 66 procentech ony, kdo se rozhodne manželství ukončit.

Konec stepfordských paniček

Jak to, že se tolik zralých žen najednou rozvádí? Velký vliv na to má změna pohledu na rozvody. Pro jejich maminky byl rozvod ostudou. Dneska to není stigma, rozpadá se takřka polovina manželství a proměnilo se i samotné manželství. V 50. a 60. letech byl podstatou tohoto svazku dokonalý výkon rolí. Manželka měla perfektně zvládat domácnost, vychovávat děti, manžel pracovat. Jenže ženy už si přestaly hrát na stepfordské paničky a ve vztahu je pro ně nejdůležitější, jestli jsou spokojené, rozumí si s partnerem, mohou se na něho spolehnout. Vždyť dnes si spousta žen víc rozumí s dospělou dcerou než s manželem!

Dnešní šedesátnice vypadají dobře, mají řadu zájmů, sportují, některé jsou finančně nezávislé na mužích. Navíc si děti pořizovaly v mladém věku; ty jsou tudíž dospělé, pryč z domova, a ony řeší, co dál. Délka života se prodlužuje, mají před sebou ještě dvacet třicet let, které si chtějí užít. Navíc množství let strávených v manželství nevypovídá nic o jeho kvalitě. Psychologové v jedné studii odhalili, že partneři po dvou letech vztahu o sobě ví víc než ti, kteří spolu žijí desítky let.

Foto: isifa

Někteří lidé se svým partnerem už zkrátka nedokáží vydržetFoto: isifa

Zůstat s mužem, zbláznila bych se

Milada opustila manžela před šesti lety. Jí bylo padesát, jejich synovi osmnáct. „Manžel byl nespolehlivý, nedával peníze na domácnost, byl lakomý. Domů se chodil jen najíst a přespat,“ vypráví atraktivní bruneta, které byste její věk netipovali. „Připadala jsem si jen jako pradlena, uklízečka a kuchařka a zároveň jsem téměř všechno financovala. Hodně jsme se hádali, syn nás měl obou plné zuby. Měla jsem pocit, že se buď zblázním, nebo onemocním. Chtěla jsem rodinu a dělala jsem pro to všechno. Pomohlo mi, až když jsem si uvědomila, že to nevyšlo a nezmění se to! Život se dá užít i hezky.“

Jak to s Miladou dopadlo? V její bývalé práci se propouštělo, dostala odstupné a za to si sehnala nový podnájem, podala žádost o rozvod. „Jsme teď v klidu a v pohodě. Syn zůstal bydlet u táty, ale navštěvuje mě a máme hezký vztah. I s ex-manželem vycházíme bez problémů. S kamarádkami jezdím na lyže, k moři. Ale dalšího partnera už nehledám. Nevěřím, že najdu někoho ohleduplného, který mě nebude využívat pro své pohodlí.“

Foto: isifa

Ženy se nebojí samoty - narozdíl od mužůFoto: isifa

Dvakrát počítej, jednou se rozváděj

Podle psychologa Petra Šmolky jsou muži rozvážnější ohledně změn, a je jedno, jestli se jedná o novou barvu v obýváku nebo o rozvod. „Ženy i obecně mají vyšší schopnost adaptace na nové podmínky než muži. Což platí i pro situace po rozpadu manželství. Muž se v této životní fázi rozvádí navíc zpravidla až ve chvíli, kdy má krytá záda, to znamená novou partnerku,“ tvrdí Šmolka.

To ženy se často rozvedou a žijí single, což je ale podle odborníků jeden z problémů pozdních rozvodů. V tomhle věku sice lidé už nebývají zatížení hypotékami, nemusí „živit“ děti, na druhé straně je za pár let čeká nástup do důchodu. A pokud nemá dotyčný našetřenou finanční rezervu, nebude to mít jednoduché.

I tak hodně ženám za to stojí to risknout. A co vy, začaly byste na „stará kolena“ znovu? A ještě pro vás máme tip! Podobná témata se totiž řeší každou neděli v pořadu Pepoviny na vlnách Rádia Relax. Více na www.radio-relax.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám