Hlavní obsah

Nový typ milenců - cannasexuálové. Co jsou zač?

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Vášnivější, spontánnější a uvolněnější milování? Někteří lidé spoléhají na konopí, prý je dobré k uvolnění svalů. Skutečně pomáhá k orgastickým výšinám?

Článek

Kouření marihuany před nebo po sexu již dávno není nic nového. Mnozí milenci si s její pomocí zpestřují milostné okamžiky a tvrdí, že jim tahle návyková látka pomáhá k uvolnění. Ať už pro její legalizaci jste či nikoli, věřte, že o ní v souvislosti s milostným životem ještě hodně uslyšíte. Dostává se totiž (opět) ke slovu, i když v nové podobě. Její příznivci si aktuálně nemohou vynachválit konopné spreje a krémy aplikované přímo na rozkrok. Prý je pak snazší mít orgasmus. Opravdu?

Příliš velké riziko

Zmíněné produkty napomáhají k uvolnění vaginálních svalů a odstranění úzkosti, zároveň poskytují „teplo“ a pohodlí na určitých místech, což vede k lepšímu a intenzivnějšímu vyvrcholení. Aspoň tak to tvrdí ti, pro něž sexuální poradkyně Ashley Manta z Kalifornie zavedla termín cannasexuálové – ti, kdo k sexu potřebují konopí.

„Problém je, že ačkoliv si mnozí lidé účinky těchto sprejů a krémů pochvalují, jejich dopad na lidské zdraví nikdy nebyl podroben výzkumu,“ nechává se slyšet zmíněná odbornice pro britský deník The Sun s tím, že výrobky, které přicházejí do styku s tělem, by vždy měly být zdravotně nezávadné, o čemž se v případě kanabidiolu určeného k uvolnění svalů dá pochybovat. A ani její kolegyně, sexuální terapeutka Louise Mazanti, prozatím není příliš nadšená. Proč?

„Je všeobecně známé, že samotné konopí může pomoci k uvolnění nervového systému, což je brána k prožití potěšení. Co se však týče lokální aplikace, jedná se o velkou neznámou. Nevíme, jak vagina tyhle látky vstřebává. Navíc kontrola dávky krému je obtížná,“ říká Louise Mazanti.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Prodávají se různé spreje a krémy s konopím na uvolnění svalů. Problém je, že je nikdo netestovalFoto: New Africa, Shutterstock.com

Škodí? No a co!

Cannasexuálům to ale nevadí. „Zvykla jsem si na to,“ popisuje jistá Lady v internetové diskuzi. „S partnerem používáme konopný gel jako lubrikant. Nejdřív cítíte teplo, pak příjemné chvění, takové mravenčení. Přestáváte se hlídat a kontrolovat, nemáte zábrany. Víte, že vás gel přibližuje orgasmu, nejste tak stažení a upjatí. I kdyby to bylo jen placebo, beru jej všema deseti,“ svěřuje se Lady, která prý už bez konopí nemůže být.

„Že možná něco hrozí? Že pro nás společnost vymyslela termín cannasexuálové? No a co? V dnešní době si každý na něčem ujíždí. Já nekouřím a nepiju, nevidím důvod, proč bych si nemohla pomáhat aspoň k orgasmu,“ dodává Lady, která se v budoucnosti možná dočká pozitivních zpráv.

Problém s erekcí

EU povoluje pěstování konopí s obsahem THC do 0,2 % pro technické a průmyslové účely (používá se i do gelů a krémů). Krémy s konopím na uvolnění svalů jsou běžně dostupné v internetových obchodech nebo tzv. Konopných lékárnách. Marihuanna ale zůstává nezákonná. Jenže například Kanada rekreační konopí již legalizovala a vláda Spojeného království minimálně slibuje revizi zákonů o zdravotnickém konopí.

S marihuanou je to ale horší. Některé studie spojily kouření konopí s erektilními dysfunkcemi. Podle profesora Jana Rabocha, vedoucího pražského Sexuologického ústavu v letech 1974–1989, se u mužů denně užívajících marihuanu objevují sexuální problémy ve 20 procentech případů. To není zrovna málo.

Dejte si radši skleničku

Laboratorními metodami bylo dále zjištěno, že po stránce biologické marihuana snižuje hladinu mužského pohlavního hormonu testosteronu a tvorbu spermií. U žen platí, že hladiny gonadotropinů (hormonů, které řídí funkce vaječníků) jsou nižší. Také poruchy menstruačního cyklu bývají častější. Že joint, slangově „špek“, není to samé co produkt v tubě?

To je sice pravda, nicméně minimálně platí, že pokud krémy a gely neprojdou příslušnými testy, jedná se o hazard se zdravím, ať se to vezme z jakéhokoli pohledu. Nechcete se radši v rámci předehry naučit hlubokému relaxačnímu dýchání? To taky uvolňuje – stejně jako sklenička vína. A pokud stále váháte, zda jsou pro vás konopné produkty to pravé, třeba vám pomohou názory těch, co je již vyzkoušeli.

V jistém čtenářském průzkumu, který uveřejnil časopis Psychology Today, 67 procent respondentů uvedlo, že konopí zesiluje jejich sexuální prožitek, zatímco 12 procent hodnotilo vliv konopí negativně. Dalších 21 procent respondentů se svěřilo se svými pozitivními i negativními zkušenostmi.

A co děláte pro podporu vzrušení vy?

Reklama

Související témata:

Načítám