Hlavní obsah

O kousek zdravější smažení

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Je to nezdravé, ale dobréFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Ať si zacpou uši všichni, kdo jsou právě na novoroční dietě nebo programově žijí maximálně zdravě a smažený řízek nebo hranolky by nevzali do pusy. Budeme totiž mluvit právě o křupavých lahůdkách, které dokáže vykouzlit právě jen friťák...

Článek

Máte také občas na talíři nějakou tu perlu z říše smažených dobrot? Neodříkáte se hranolek, řízků, obalovaného sýra, ale „mordování" na pánvi už jste vzdali? Pak jistě na čestném místě vaší kuchyně trůní kvalitní fritéza. Jestli totiž rádi smažené, je fritování o trochu zdravější...

Důvodů je několik - potraviny v tuku plavou, a proto se nepřepalují, ale rovnoměrně osmahnou. Olej má přesnou teplotu, tudíž také nehrozí přepálení a navíc se díky ní potraviny „zatáhnou" a nenasakují tolik tuku do sebe. Porovnejte si hranolky z pánve a friťáku... Ještě fritézu nemáte, ale uvažujete o tom, že si ji pořídíte? Poradíme, jak vybrat tu nejlepší...

Není fritéza jako fritéza

Asi nejlepší volbou je ta s nádobou, do které se vkládá nebo spouští koš do oleje a topná spirála je skryta pod dnem nádoby. Výhodou oproti spirále „venku" je větší objem a to, že koš můžete umývat v myčce. Ideální je, pokud se v myčce může ocitnout i víko. Jisté výhody mají fritézy, u kterých se naopak do oleje ponoří topná spirála. Nepřipalují se v nich drobečky, nemusíte čekat, až se rozpálí nádoba a od ní teprve olej... Navíc se dají v myčce mýt celé nádoby.

Na co pozor při výběru?

Víko:

  • musí vás chránit před teplem i parou
  • oceníte, když se může sundat a vložit do myčky
  • okénko umožní sledovat, jestli je pokrm hotov, aniž byste ho zbytečně otvírali

Vnitřek fritézy:

  • měl by být nepřilnavého materiálu
  • teplo zevnitř by se nemělo přenášet na venkovní plášť přístroje
  • vyberte odpovídající velikost fritovacího koše a vyzkoušejte si, jak snadno se dá ovládat jeho spouštění do oleje - ideálně je ovladatelný zvenčí

Nutná výbava:

  • termostat s rozsahem 140-190 °C nebo podle druhu fritované potraviny
  • časovač se zvukovým signálem
  • kontrolka zahřátí oleje
  • tepelně izolovaný plášť a otvírání či ovládání koše
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Smažení ve fritéze je zdravějšíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tohle není pravda...

Fritéza spotřebuje příliš oleje. Protože olej použijete několikrát, je spotřeba srovnatelná se smažením na pánvi.

Potřebuje hodně elektřiny. Pokud ji rozpálíte, abyste si osmahli jeden řízeček, pak ano. Při smažení většího množství je ale spotřeba opět srovnatelná a ušetříte spoustu času.

Fritované potraviny nejsou zdravé. Samozřejmě, že fritovat každý den by vám nedoporučil ani výrobce, ale pokud si je občas dáte,pak je rozhodně lepší, když jsou z fritézy než z pánve.

Reklama

Související témata:

Načítám